ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΙ

Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι μοιρασμένο στα δύο και στις οργανώσεις του (όσες παραμένουν εν λειτουργία) πέφτουν «καρεκλιές» μεταξύ των μελών. Παπανδρεϊκοί εναντίον Βενιζελικών, Βενιζελικοί εναντίον Παπανδρεϊκών. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς όμως το ΠΑΣΟΚ έφτασε μέχρι εδώ; Φταίει μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου ή μήπως κάποιοι έβαλαν το χεράκι τους;

Η στρατηγική της διάσπασης

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο «Π» πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος εδώ και πολύ καιρό ήξερε τι ήθελε να κάνει. Είχε στόχο να χάσει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να ηγηθεί ο ίδιος μιας προσπάθειας που θα τον έφερνε στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου: πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος που, όπως λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου πέτυχε, εξ ου και οι κατηγορίες της Χαριλάου Τρικούπη για υπονομευτές και συνωμότες. Βαριές κουβέντες, αλλά τα παραδείγματα που αναφέρουν δείχνουν τη διάσταση του προβλήματος. Ο κ. Βενιζέλος με την τακτική που ακολουθεί, επειδή είναι πανέξυπνος και ξέρει τι κάνει, επιδιώκει την όξυνση με το στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου, με στόχο ίσως ακόμη και τη διάσπαση. Το θέμα είναι όμως κατά πόσο το έχουν αντιληφθεί όσοι τον ακολουθούν ακόμη στη μάχη για την αρχηγία.

Η Χαριλάου Τρικούπη θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την πλευρά Βενιζέλου, που αν τα αναλύσει κάποιος, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλα ήταν προσχεδιασμένα:

1 Ποιος έκανε σύσκεψη στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των εκλογών και μίλησε για ήττα του ΠΑΣΟΚ και ανάδειξη υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου; Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου, που το είχε πληροφορηθεί, κάλεσε τον Βενιζέλο εκείνη την ημέρα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και τον ρώτησε τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας.

2 Όσα καταγγέλλει τώρα ο Βενιζέλος για το ΠΑΣΟΚ, μήπως τα πίστευε και πριν από τις εκλογές;

3 Αν τα πίστευε τότε, ή ζητούσε από τον κόσμο να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ υποκρινόμενος, άρα δεν έλεγε την αλήθεια, ή δεν μιλούσε για νίκη και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε μαζί με όλες τις άλλες παραμέτρους.

4 Γιατί δεν μίλησε για τα «χάλια» του ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Συμβούλιο και τώρα καταγγέλλει τα πάντα, παρά μόνο ψήφισε τις προτάσεις του κ. Αθανασάκη που εγκρίθηκαν ομόφωνα;

5 Πώς καταγγέλλει τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και μιλάει για κομματικά στελέχη που δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στον κ. Παπανδρέου και έχει δίπλα του ανθρώπους της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι μάλιστα πληρώνονται από το ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι ως αποσπασμένοι;

6 Ο ίδιος καθίσταται αναξιόπιστος και γι’ αυτό οι βουλευτές που τον έχουν πλησιάσει έχουν αρχίσει να κουμπώνονται απέναντί του.

7 Ποιοι έπαιρναν τηλέφωνο σε διάφορα γραφεία την ημέρα των εκλογών και έλεγαν «ερχόμαστε»;

Τηλέφωνο Βενιζέλου σε κορυφαίο υπουργό της ΝΔ για την υποψηφιότητα της Φώφης

Στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, εκείνη την επεισοδιακή με τον καφέ, το πρώτο θέμα που ετέθη (και έκανε εντύπωση σε όλους τους παρευρισκόμενους) ήταν η εμμονή του κ. Βενιζέλου να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές με την υποστήριξη της εταιρείας του κ. Α. Δρυμιώτη, τη «Singular», με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να αποφευχθούν οι διπλοψηφίες. Ο κ. Αθανασάκης απάντησε τότε στον Βενιζέλο ότι τέτοια συνεργασία δεν πρόκειται να υπάρξει. Προφανώς είχε τους δικούς του λόγους να «κόψει» την πρόταση του Βενιζέλου πριν καλά καλά ολοκληρωθεί και εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι στην προκήρυξη διαγωνισμού που έκανε το ΠΑΣΟΚ, μία ημέρα μετά, για τη διενέργεια των εκλογών, απάντησε με άρθρο του ο κ. Δρυμιώτης για τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ ένα περίεργο τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου σε φίλο του υπουργό της κυβέρνησης, την ημέρα που θα ανακοινωνόταν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ο εν λόγω υπουργός, φίλος προσωπικός του Βαγγέλη Βενιζέλου, βρισκόταν περιοδεία (ως υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας) στην Αθήνα, στην Αγορά, και βρισκόταν κάπου στου Ψυρρή, πίνοντας ούζο με διάφορους παράγοντες, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου, που του είπε για την «γκάφα» του ΠΑΣΟΚ να τοποθετήσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τη Φώφη Γεννηματά. Τα σχόλια συνοδεύονταν από αρκετά γέλια και μόλις έκλεισε το τηλέφωνο ο νυν υπερυπουργός φέρεται να είπε στους παριστάμενους δείχνοντας το τηλέφωνό του: «Ο σύντροφος Βαγγέλης ήταν…».

Όλα αυτά τα γνωρίζει η Χαριλάου Τρικούπη και είναι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένη πως όλα όσα συμβαίνουν σήμερα και εκτυλίσσονται βήμα – βήμα δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά γίνονται βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου.

Οι παρορμήσεις του Βενιζέλου

Ανάστατοι είναι ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου με τα όσα παρορμητικά κάνει τις τελευταίες ημέρες ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Οι δηλώσεις του, η συζήτηση με τους δημοσιογράφους, η συνολική παρουσία του έχουν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της παράταξής του. Μια γενική αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, σε σημείο μάλιστα που αρκετοί αναρωτιούνται αν αυτά που κάνει ενισχύουν την πιθανότητα εκλογής του στην ηγεσία την 11η Νοεμβρίου ή θα καταποντιστεί.

Ακόμη και οι πιο έμπιστοι συνεργάτες του, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο επιτελείο του, επιμένουν, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από ορισμένους άλλους, ότι δεν έπρεπε να επιτεθεί με τέτοια «μανία» στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ όταν μίλησε στους δημοσιογράφους και τα οποία μεταδόθηκαν το ίδιο βράδυ από όλα τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Έπρεπε σαφώς να μιλήσει πολιτικά, όχι όμως προσωπικά, γιατί έτσι προκάλεσε την αντίδραση και εκείνων που μέχρι τώρα αμφιταλαντεύονται.

Όσοι παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες την εικόνα που εκπέμπει ο Β. Βενιζέλος, εκτιμούν πως πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν είναι δυνατόν, με τόση ευκολία να χαλάει ό,τι χτίζουμε εμείς, λένε και δεν πίστευαν στʼ αυτιά τους όταν πληροφορήθηκαν τα όσα υποστήριξε στο γεύμα με τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που θεωρείται ένας εκ των πολύ στενών συνεργατών του, δεν είδε με καλό μάτι την τακτική των τελευταίων ημερών και στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους την επόμενη ημέρα (Τετάρτη απόγευμα) ειπώθηκαν πολλά και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αλλάξει τακτική ο κ. Βενιζέλος: Από εδώ και πέρα δεν θα είναι τα εσωκομματικά πρώτο πιάτο στο μενού της αντιπαράθεσης, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή, γιατί με όλα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ ο Καραμανλής μοιάζει κυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα. Ήταν μια παρένθεση αυτή η περίοδος, τονίζει ο πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας.

Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Λοβέρδος, και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Νεονάκης, θεωρούν ότι είναι μεν εποικοδομητική η τακτική του απέναντι στον κ. Παπανδρέου, αλλά δεν χρειάζονται προσωπικοί χαρακτηρισμοί, γιατί στρέφουν τη συμπάθεια στον κ. Παπανδρέου: Δεν χρειάζεται ο Βενιζέλος να ανοίγει δεκαπέντε θέματα την ημέρα. Όταν μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη πολιτεύεται με συγκεκριμένα θέματα.

Ο Βενιζέλος εκνευρίζει

Ο Βενιζέλος, με την τακτική που εφαρμόζει χωρίς να ρωτάει κανέναν από τους συνεργάτες του, όπως οι ίδιοι λένε τουλάχιστον, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να γέρνουν προς τον κ. Παπανδρέου. Κινδυνεύει έτσι να πέσει και σε άλλα πολιτικά παραπτώματα. Όσο θα βλέπει ότι ο Παπανδρέου κινείται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ενωτικός όχι διχαστικός, έξυπνα προκειμένου να πιάσει τον σφυγμό του πολίτη, τόσο ο Βενιζέλος θα γίνεται πιο επιθετικός. Ωστόσο, μετά από αρκετές παραινέσεις, φαίνεται να αλλάζει τακτική, ελέγχοντας τον αντιπολιτευτικό του λόγο απέναντι στον Παπανδρέου και αναδεικνύοντας την αντιπολιτευτική του ικανότητα απέναντι στον Καραμανλή. Γι’ αυτό και συναντήθηκε με συνταξιούχους και μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους με το Ασφαλιστικό.

Άρχισε επίσης να ξεδιπλώνει την αντιπολιτευτική του τακτική, με περιοδείες και με επισκέψεις σε νομούς της χώρας, ξεκινώντας από τη γενέτειρά του, την Εύβοια, όπου μίλησε σε στελέχη του εκφράζοντας την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει την εξουσία, με επικεφαλής φυσικά τον ίδιο.

Οι λανθασμένες επιλογές του πάντως έδωσαν πόντους στη Χαριλάου Τρικούπη που έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τα στραβοπατήματα του Βενιζέλου:

«Δεν πιστεύουμε ότι τα είπε αυτά ο κ. Βενιζέλος. Δεν αρμόζουν στον κ. Βενιζέλο όταν μάλιστα υπερασπίζετε άλλον πολιτικό πολιτισμό. Αναιρεί τον εαυτό του, όσοι μιλούν για μικρό κόμμα δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ και μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Αιχμές Άννας κατά Βενιζέλου

Ο λεγόμενος τρίτος πόλος που εκφράζεται κυρίως από την Άννα Διαμαντοπούλου, έχει σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που ο κ. Βενιζέλος πολιτεύεται και περιφέρει την υποψηφιότητά του. Όταν μάλιστα είδε τις διάφορες συνεντεύξεις του στα κανάλια, αναρωτήθηκε, μέχρι πού θέλει να φτάσει με την τακτική που εφαρμόζει. Προ ημερών η κ. Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με ορισμένους βουλευτές τους οποίους ρώτησε τι βλέπουν και όταν διαπίστωσε ότι οι απαντήσεις τους ήταν περίπου ίδιες με τις εκτιμήσεις τις δικές της, τους είπε ότι ο Βαγγέλης δεν εργάζεται για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρατηρήσεις έκανε και για τον τρόπο που ασκεί την αντιπολιτευτική του τακτική ο κ. Παπανδρέου.

Οι συνομιλητές της κ. Διαμαντοπούλου κατάλαβαν ότι μεταξύ τους υπάρχει χάσμα και πως την κρίσιμη στιγμή η Άννα θα κάνει αυτό που τη συμφέρει πολιτικά. Ήδη η απόφασή της να μην είναι υποψήφια, αλλά και η ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο, έδειξαν ότι δεν θα ενταχθεί στο στρατόπεδο Βενιζέλου, αλλά θα προτιμήσει εκείνο της σταθερότητας και της συνεργασίας με τον Παπανδρέου. Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι όσο περνάει ο καιρός και μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα εκλογής προέδρου, η κ. Διαμαντοπούλου θα κάνει σαφή την προτίμησή της. Σε κάθε περίπτωση, σκέφτεται την επομένη της εκλογής προέδρου και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να ιδρύσει έναν όμιλο προβληματισμού για την Κεντροαριστερά.


Σχολιάστε εδώ