Διδακτική αρμενο-τουρκική μονομαχία για την προάσπιση της εθνικής Ιστορίας

Σ πολύμηνη τουρκική κινητοποίηση -της κυβέρνησης, της Βουλής, των κομμάτων, του Τύπου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και του πανίσχυρου τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ- για να αποσοβηθεί η ψήφος της Τετάρτης θα όφειλε να είναι διδακτική: Για την ελληνική κυβέρνηση, τους πολιτικούς, τους πανεπιστημιακούς και λοιπούς θιασώτες της προκρούστειας προσαρμογής της ελληνικής Ιστορίας στις ανάγκες της ελληνο-τουρκικής φιλίας…

Από τη μια, η προοδευτική Τουρκία του Ερντογάν υπερασπίζεται λυσσωδώς έναν κίβδηλο ιστορικό μύθο, με την άρνηση αναγνώρισης του κραυγαλέα τεκμηριωμένου και πανθομολογουμένου εγκλήματος – που θα μπορούσε άλλωστε να το προσπεράσει, εγγράφοντάς το στο παθητικό του καθεστώτος που ανέτρεψε ο Κεμάλ.

Από την άλλη, την εντεύθεν πλευρά, ιθαγενείς και ξενόφερτοι αναθεωρητές της προσφέρουν αφιλοκερδώς (…) έναν ηθικό ακρωτηριασμό της δικής μας Ιστορίας – με τη διαγραφή του παιδομαζώματος, της ποντιακής γενοκτονίας, της σφαγής της Σμύρνης, όσο και τον ευτελισμό των ηρώων της απελευθέρωσής μας από τον τουρκικό ζυγό. Είναι, σε αντιδιαστολή, η εικόνα ενός έθνους σε τερματικό στάδιο εκφυλισμού, διάστικτου από εσωτερικά καρκινώματα και χωρίς βούληση επιβίωσης.

Η τουρκική παράταξη μάχης

Η απώθηση ψηφίσματος γενοκτονίας από το Κογκρέσο ήταν στις μόνιμες φροντίδες τριών εταιρειών πολιτικού επηρεασμού που μίσθωνε η Τουρκία στις ΗΠΑ, αντί τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Η DLA Piper, προσκείμενη στους Δημοκρατικούς, απειλήθηκε, τον Αύγουστο, με απόλυση όταν μια από τις σημαντικότερες εβραϊκές οργανώσεις, η Anti-Defamation League, μετά από εξέγερση τοπικού κλάδου της, ανέτρεψε την πάγια πολιτική του εβραϊκού λόμπι και αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το σήμα κινδύνου μεταστροφής του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι προκάλεσε στην Άγκυρα πανικό, διπλωματική κινητοποίηση, τηλεφωνήματα Ερντογάν και Γκιουλ στο Τελ Αβίβ, υποκίνηση της εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας, πρόσκληση στον Πέρες και κοινά διαβήματα προς τους Εβραίους της Αμερικής.

Με την καθημερινή αύξηση των υποστηρικτών του ψηφίσματος στο Κογκρέσο, χάρις στην εκπληκτική εκστρατεία του αρμενικού στοιχείου, η τουρκική κινητοποίηση πήρε τα χαρακτηριστικά φρενίτιδας. Οι τρεις εταιρείες πολιτικού επηρεασμού, που εισπράττουν από την Άγκυρα 320.000 δολάρια τον μήνα (Fleishman-Hillard, DLA Piper και Livingston Group – του Μπομπ Λίβιγκστον, άλλοτε προέδρου της αμερικανικής Βουλής), τέθηκαν σε συναγερμό και νέες επιστρατεύθηκαν σε ενίσχυσή τους.

Αντιπροσωπείες τούρκων βουλευτών και επιχειρηματιών πηγαινοέρχονταν στις ΗΠΑ, το Αμερικανο-Τουρκικό Συμβούλιο, επίσημο τουρκικό λόμπι (στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν αμερικανοί τέως υπουργοί, στρατηγοί, πρεσβευτές και μεγαλοβιομήχανοι όπλων), οργάνωνε εκδηλώσεις, ομιλίες και επιχειρήσεις πιέσεων, οκτώ τέως υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι τόσοι της Άμυνας κλήθηκαν να βάλουν τις υπογραφές τους σε διαβήματα προς τη Βουλή κατά του ψηφίσματος. Επιχειρήσεις-κολοσσοί με συμφέροντα στην Τουρκία, όπως η Boeing, η BP και άλλες, ενεργοποίησαν την πολιτική τους επιρροή.

Τις παραμονές της ψηφοφορίας, τηλεφώνημα του Ερντογάν και επιστολή του Γκιουλ στον Πρόεδρο, με συγχορδία απειλών από την Άγκυρα, έφερε τον Μπους στην ασυνήθιστη δήλωση-παρέμβαση από τους κήπους του Λευκού Οίκου και κίνησε τη Ράις, τον Μπερνς και τον πρεσβευτή στην Άγκυρα σε κραυγές αγωνίας για τις διμερείς σχέσεις. Σε πείσμα όλων αυτών, το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους πέρασε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με 27 ψήφους έναντι 21.

Η απειλή εισβολής στο Ιράκ

Στο οπλοστάσιο των απειλών που εκτοξεύει η Άγκυρα για να αποτρέψει τώρα ψηφοφορία επί του θέματος και στην ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής περιλαμβάνονται: α) η άρση των διευκολύνσεων στη βάση του Ινσιρλίκ για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων του Ιράκ, β) η ακύρωση της προσφοράς του Ερντογάν να επιτρέψει την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέσω Τουρκίας και γ) η ματαίωση τουρκικών παραγγελιών αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Η τρίτη απειλή στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας, κατά την ομολογία και τούρκων αναλυτών, αφού το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με τις αμερικανικές βιομηχανίες, συμπαραγωγές, αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και δανεισμό. Η δυσχέρανση αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ (όποτε και σε όποιο βαθμό) θα είχε ευρύτερο διεθνές κόστος.

Και κλείσιμο της βάσης του Ινσιρλίκ θα μείωνε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τους Αμερικανούς, ήδη σημαντικά υποβαθμισμένη με την απόκτηση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το απόλυτο αποτρεπτικό όπλο είναι η σιωπηρά κραδαινόμενη τουρκική απειλή της εισβολής στο βόρειο Ιράκ, για την εξουδετέρωση, υποτίθεται, των ορμητηρίων των κούρδων ανταρτών, αλλά στην πραγματικότητα για την κατάλυση του καθεστώτος οιονεί ανεξαρτησίας των τριών κουρδικών επαρχιών, που είναι και ο στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας. Μόλις προ εικοσαημέρου ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Μπασμπούγκ, είχε δηλώσει ότι η ύπαρξη αυτόνομου Κουρδιστάν είναι μοιραίο να αποτελεί πόλο έλξης για το κουρδικό στοιχείο της Τουρκίας.

Εντός της εβδομάδος αναμένεται έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό τους Γκιουλ και Ερντογάν, για σειρά μέτρων κατά των κούρδων ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης της καταδίωξής και εξόντωσής τους εντός του ιρακινού εδάφους. Ο τουρκικός Τύπος ανέφερε την Πέμπτη ότι σχεδιάζεται επιχείρηση 15.000 ανδρών για την εξουδετέρωση των ανταρτικών βάσεων, αλλά και παρατεταμένη παραμονή τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ.

Νέες αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές και ρωσικές συστάσεις για αυτοσυγκράτηση, όσο και προειδοποιήσεις της ιρακινής κυβέρνησης και της κουρδικής αρχής, αλλά και δημόσιες δηλώσεις τούρκων διπλωματών, επιχειρηματιών και δημοσιολόγων, για το πολύ ριψοκίνδυνο όσο και αποδεδειγμένα ατελέσφορο ενός τέτοιου εγχειρήματος, οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι και οι σχετικές ενέργειες και οι μαζικές διαδηλώσεις μάλλον εντάσσονται στο οπλοστάσιο αποτροπής της ψήφισης της γενοκτονίας από την αμερικανική Βουλή. Ωστόσο, με δεδομένη την υφέρπουσα διαπάλη της στρατοκρατίας με το νέο καθεστώς Ερντογάν και την τάση αυτονόμησης τέτοιων «εθνικών κινητοποιήσεων», δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο να κατολισθήσει η Τουρκία στο τρελοκομείο του Ιράκ.

Η σφεντόνα του Αρμένιου Δαυίδ

Εξ ίσου διδακτική, για όσους έχουν την όρεξη να μάθουν, είναι η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η μεθοδικότητα δράσεως της αρμενικής κοινότητας των ΗΠΑ, της οποίας πολυετής αδιάλειπτος αγώνας οδήγησε στην πρώτη νίκη της Τετάρτης. Ο γράφων παρακολουθεί -έμπλεος θαυμασμού ανάμικτου με φθόνο- τη συνεχή κινητοποίηση αυτής της κοινότητος, μέσω του ηλεκτρονικού δελτίου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (www.anca.org) και περιπίπτει σε καταθλιπτικές συγκρίσεις.

Συντηρούμενη από συνδρομές Αρμενίων όλων των τάξεων, η οργάνωσή τους έχει δημιουργήσει έναν εκπληκτικό μηχανισμό κινητοποίησης των μελών της κοινότητας σε άμεση, στιγμιαία, παρέμβαση, με τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικά μηνύματα και διαβήματα αντιπροσωπειών σε βουλευτές και γερουσιαστές της περιφέρειάς τους, με πιεστικά αιτήματα, συγχαρητήρια, δημόσια εγκώμια ή διαμαρτυρίες, ανάλογα με τη στάση τους, επιστολές και άρθρα στον Τύπο και ψηφοδοσία πειθαρχημένη στη δεοντολογία του κοινού εθνικού στόχου.

Στο ίδιο κριτήριο υπακούει και η χρηματοδότηση από τα εύπορα μέλη της κοινότητας της προεκλογικής εκστρατείας βουλευτών και γερουσιαστών, συμπαθώς διακείμενων προς την αρμενικήν υπόθεση.

Μετά πολυετή αγώνα κατάφεραν να υπερκεράσουν το εμπόδιο πολιτικής σκοπιμότητας του ισχυρού στο Κογκρέσο εβραϊκού λόμπι, κινώντας μιαν ηθικήν εξέγερση εβραϊκών συνειδήσεων κατά αυτής της απαράδεκτης διάκρισης ανάμεσα στην παγκόσμια καταδικασμένη εβραϊκή και την παρασιωπημένη αρμενική γενοκτονία.

Η αρμενική κοινότητα της Αμερικής είναι μικρότερη της ελληνικής (400.000 έναντι 1.300.000) και δεν διαθέτει μεγιστάνες χρηματοδότες προεδρικών υποψηφίων και την υποτιθέμενη πολιτική επιρροή του ελληνικού στοιχείου. Δεν έχει πίσω της κανένα Συμβούλιο Αποδήμου Αρμενισμού, γιατί η Αρμενία είναι πολύ φτωχή για τέτοια πολυτελή συνέδρια αερολογίας. Έχει όμως, φαίνεται, τη βούληση επιβίωσης της φυλής.


Σχολιάστε εδώ