Δεν μπορεί νʼ αλλάξει το ΠΑΣΟΚ

Τα λέμε, ως Κόμμα, ντόμπρα και σταράτα, όπως επιβάλλει ο σεβασμός προς τους άλλους εργαζόμενους, όπως επιβάλλει το κοινό συμφέρον μας.

Ο λόγος γίνεται, φυσικά, για τον απλό εργαζόμενο κόσμο, που συνεχίζει να έχει καλές ελπίδες. Δεν γίνεται για τους παράγοντες της πλουτοκρατίας που βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ ή το υποστηρίζουν, ούτε για τους παρατρεχάμενους της πλουτοκρατίας, που περιμένουν το «νέο μέλι» της κυβερνητικής εξουσίας. Όλοι αυτοί θέλουν το ΠΑΣΟΚ όπως είναι. Δικό τους κόμμα, με την αντιλαϊκή πολιτική του. Και πράγματι, οι δικές τους επιθυμίες δεν είναι φρούδες.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αλλάξει, πρώτα απ’ όλα επειδή δεν θέλει να αλλάξει. Είναι κόμμα της αστικής τάξης. Από κει και για τα συμφέροντά της έχουν την αφετηρία οι πολιτικές επιλογές του, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ΣΕΒ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Και αφού οι δρόμοι είναι μόνο δύο -με τα μονοπώλια ή με τον λαό- αφού τρίτος δρόμος δεν υπάρχει, το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τον «ευρωμονόδρομο».

Εντός αυτού όμως δεν υπάρχει θετική πορεία και προοπτική για τα λαϊκά συμφέροντα. Αποδείχθηκε χρόνια τώρα. Δεν γίνεται και «η πίτα να είναι ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», δηλαδή και τα κέρδη να αυξάνονται και ο εργάτης να περνάει καλά. Σε αυτή την αντίφαση σκοντάφτει και η πολιτική του ΣΥΝ.

Κατά συνέπεια είναι χαμένος κόπος και χαμένος χρόνος η αγωνία όποιων, από τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ανησυχούν για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί ή όχι, για το αν θα συρρικνωθεί ή θα διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβερνητική εξουσία, για το αν θα βρεθεί αρχηγός κατάλληλος, ή όχι, για να νικήσει τον Καραμανλή. Όλα αυτά είναι ψεύτικα διλήμματα, ξένα προς το ταξικό συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο μονόδρομος που συμφέρει τον λαό -και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- είναι η πιο αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ή και η συμπόρευση με το ΚΚΕ στα ταξικά μέτωπα πάλης. Για την Κοινωνική Ασφάλιση, κατά του Καποδίστρια 2, για το εισόδημα, κατά της ακρίβειας και όσων πρόκειται να έρθουν.

Λαϊκή συμμαχία για να εμποδίσουμε και να αντεπιτεθούμε. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.


Σχολιάστε εδώ