Αυτόνομο και διακριτό ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο επιλέγει το ΚΚΕ

Έτσι, θέλοντας να «κρατήσουν» στην επιρροή του κόμματος τους ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόρους, παρεμβαίνουν, πάντα όμως πολιτικά, επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό σύνθημα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει» όποιος κι αν αναδειχθεί αρχηγός του. Έτσι το ΚΚΕ αποφεύγει οποιαδήποτε θέση που μπορεί να θεωρηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και μονότονα επαναλαμβάνει ότι ή με τον Παπανδρέου ή με τον Βενιζέλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που, κατά το ΚΚΕ, είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων.

Η ανάλυση που κάνει ο Περισσός για τη σημερινή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κρίση που δεν απαντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί τμήμα της κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας που ταλανίζει εδώ και χρόνια όλα τα συγγενή κόμματα στην Ευρώπη. Δεν έχουμε να κάνουμε, τονίζουν, απλώς με διαμάχες ανάμεσα σε πρόσωπα που έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες, αλλά με κρίση στρατηγικής η οποία προέκυψε από τη μακροχρόνια άσκηση κυβερνητικής εξουσίας από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης. Η εξουσία αυτή, αναφέρουν, όπως και στην Ελλάδα ήταν αντιλαϊκή κατά βάση, με αποτέλεσμα την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια η οποία δεν έχει ξεθυμάνει ακόμα και ως εκ τούτου η κρίση αναμένεται να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

Φυσικά προσπερνούν με μειδίαμα τα όσα κατά κόρον ακούγονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία του κόμματος αυτού με την «άλλη Αριστερά». Όχι μόνο αποκλείουν κάθε περίπτωση συνεργασίας του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με δεικτικό τρόπο υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αριστερά . Επικαλούνται δε όχι μόνο την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αντιπολίτευση που ασκεί στη ΝΔ, η οποία στα σοβαρά ζητήματα δεν διαφοροποιείται επί της ουσίας από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Εκτιμούν δε ότι αυτά τα φραστικά ανοίγματα απευθύνονται κυρίως στον ΣΥΝ και δεν αποκλείουν κάποιου είδους συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός της εσωκομματικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζουν δε με νόημα ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας η οποία αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση ή το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εξ άλλου, τονίζουν στελέχη του ΚΚΕ, και η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι κατά καιρούς (Γαλλία, Ιταλία) «μεταλλαγμένα κομμουνιστικά κόμματα» ή άλλα αριστερά σχήματα συμμάχησαν με τους σοσιαλδημοκράτες ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Με βάση τα παραπάνω το ΚΚΕ θα πορευθεί το επόμενο διάστημα στη γνωστή γραμμή που είχε μέχρι τώρα και θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση να κάνει διακριτή την παρουσία του από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στόχος να αποδείξει στους νέους ψηφοφόρους που το εμπιστεύθηκαν στις εκλογές τις 16ης Σεπτεμβρίου ότι η γνωστή του μαχητικότητα θα είναι συνεχής και δεν θα πατάει σε «δύο βάρκες». Έτσι το ΠΑΜΕ οργανώνει τις επόμενες μέρες δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό, αφού το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει μέρος με κανένα τρόπο στον διάλογο που ξεκινάει η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ, θέλοντας να κρατήσει ζωντανή στη νέα γενιά την ιστορία του κόμματος, αρχίζει από τις 18 Νοεμβρίου σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν έναν χρόνο με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.


Σχολιάστε εδώ