Αγώνας δρόμου των μηχανισμών

Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει, με τη στρατηγική των τοπικών επιτελείων των μονομάχων να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι αντιπαραθέσεις των τοπικών στελεχών βρίσκονται στο απόγειο τους, ενώ συχνά πυκνά σημειώνονται «διασταυρώσεις πυρών», που δυναμιτίζουν κι άλλο το ήδη θερμό κλίμα.

*Οι άνθρωποι του επιτελείου των υποστηρικτών του Γιώργου (Βογιατζοπούλου, Αλεξανδρίδης, Κουρίδης, Κουρτίδης, Παγκαρλιώτας, Τσιλιγκαρίδης, Γεωργάκης, Ταχμετζίδης, Νικολαΐδου κ.ά) έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο της δουλειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργήσει πυρήνες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και κάθε εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα έχουν ετοιμάσει λίστα επώνυμων ΠΑΣΟΚων (περισσότερων από 400 ατόμων) που αποφάσισαν να συμπτύξουν «Επιτροπή υποστήριξης υποψηφιότητας Γιώργου Παπανδρέου». Μάλιστα βρίσκονται και σε αναζήτηση χώρου γραφείων, προκειμένου να στεγάσουν εκεί τη δουλειά τους.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση 100 περίπου οργανωτικών στελεχών της εν λόγω επιτροπής (δύο άτομα από κάθε δημοτική οργάνωση και δημοτικό διαμέρισμα, καθώς και εκπρόσωποι εργασιακών και κοινωνικών χώρων), στην οποία παρέστη ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
Οι εκπρόσωποι των «δημοτικών ομάδων υποστήριξης της υποψηφιότητας του Γιώργου» συζήτησαν διάφορα οργανωτικά θέματα, έθεσαν ερωτήματα για το πώς θα οργανωθεί η ψηφοφορία της 11ης Νοεμβρίου, ενώ σχεδίασαν τον τρόπο δουλειάς τους, ώστε να ενημερωθούν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Παπανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι διατυπώθηκε η πρόταση να οργανωθεί ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στα τέλη του μήνα, στην οποία να κληθεί να μιλήσει ο Γιώργος.

*Από την άλλη πλευρά, το επιτελείο των υποστηρικτών του Βενιζέλου (Αγγελούδης, Γιαννόπουλος, Κριθαρίδης, Χαλβατζόγλου, Πορπουλάκης, Δαδούδης κ.ά.) οργανώνει τις δικές του κινήσεις, που είναι ανάλογες με αυτές των… αντιπάλων του. Έχοντας ως ορμητήριο τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, όπως και αυτά της Αριστερής Πρωτοβουλίας, αλλά και κυρίως τα γραφεία της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος (ο γραμματέας της Νίκος Κριθαρίδης τα αντιμετωπίζει ως προσωπικά του γραφεία), οργανώνουν συναντήσεις με ομάδες στελεχών του κόμματος, προσπαθώντας να τους ενεργοποιήσουν για να πείσουν μεγάλο μέρος των οπαδών του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στις κομματικές κάλπες.

Στα δύο η Περιφερειακή Επιτροπή

Κυριολεκτικά στη μέση χωρίστηκε η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, της οποίας τα μέλη έχουν προσχωρήσει -σε ηγετικές μάλιστα θέσεις- στα επιτελεία των δύο μονομάχων.
Με τον Γιώργο Παπανδρέου, έχουν συνταχτεί οι Αλεξανδρίδης, Νικολαΐδου, Καρεκλίδου (Αʼ Θεσσαλονίκης), Μίχου (Βʼ Θεσσαλονίκης), Μπαλτατζίδου και Χαρίση (Ημαθία), Γρηγοριάδης και Ανδρεάδου (Πέλλα), Κεχαγιά και Ακριτίδης (Σέρρες).

Από την άλλη, με το στρατόπεδο του Βαγγέλη Βενιζέλου τοποθετήθηκαν οι Κριθαρίδης, Χατζησάββας, Σιάτρας, Κοτανίδου (Α΄ Θεσσαλονίκης), Νικολάκαρου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Σαράντου (Πιερία), Τσελέπης (Σέρρες), Μουμτσιδέλης (Πέλλα), Ελευθεράκης (Ημαθία), Τριανταφύλλου (Χαλκιδική).

Δεν τοποθετήθηκαν ακόμη οι Μπαρμπουνάκης, Πάχτας, Ανθρακίδης, Καραμάνης, Σαββίδης, Φώτος.

Ο καβγάς ανάμεσα στις δύο μεγάλες ομάδες «άναψε» όταν έγινε γνωστό (γράφτηκε στις τοπικές εφημερίδες) ότι ο Κριθαρίδης έχει μετατρέψει τα γραφεία της Επιτροπής σε ορμητήριο των υποστηριχτών του Βενιζέλου, οργανώνοντας σε αυτά καθημερινά συσκέψεις και αξιοποιώντας τους υπαλλήλους και τον μηχανισμό της Επιτροπής (που πληρώνονται από τη Χαριλάου Τρικούπη), για να εξασφαλίσουν υποστηρικτές στον Θεσσαλονικιό υποψήφιο για την προεδρία.

Η επιμονή του Κριθαρίδη να αγνοεί τις διαμαρτυρίες των υπολοίπων, που του συνιστούσαν να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να χρησιμοποιεί τους χώρους, τους υπαλλήλους και τον εξοπλισμό των γραφείων, οδήγησε τους δέκα υποστηρικτές του Παπανδρέου να υπογράψουν κείμενο καταγγελίας του, το οποίο στάλθηκε στις εφημερίδες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι «δέκα» αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την αντίδρασή τους στην παράτυπη αξιοποίηση των κομματικών γραφείων από τον γραμματέα τους, όταν ο υποψήφιος πρόεδρος υπέρ του οποίου εργάζεται ο Κριθαρίδης (σ.σ.: ο Βενιζέλος) δημοσιοποίησε επιστολή του προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούσε να μη χρησιμοποιούνται τα θεσμικά όργανα του κόμματος και τα γραφεία τους για τη λειτουργία ομάδων.


Σχολιάστε εδώ