«Ή τώρα ή ποτέ» είναι το σύνθημά του…

Δεν είναι μόνο τα όσα είπε ο πρώην υπουργός που δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις και το αληθινό του πρόσωπο, είναι και το ύφος με το οποίο τα είπε. Όσοι από τους δημοσιογράφους ήταν εκεί κατάλαβαν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος τα δίνει όλα. «Ή τώρα ή ποτέ» είναι το σύνθημά του και γι’ αυτό μίλησε με σκληρά λόγια για τον κ. Παπανδρέου και το σύστημα ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη. Λόγια που σημαίνουν ότι την επόμενη ημέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο κόσμοι.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε σχετικά από έναν δημοσιογράφο, απάντησε: «Δεν κατάλαβα, πώς μπορεί η Ντόρα με τον Καραμανλή;».

Ο κ. Βενιζέλος, τρώγοντας το μενού που του είχε σερβίρει ο σερβιτόρος και έχοντας δεξιά και αριστερά του δημοσιογράφους, δεν κράτησε καμία επιφύλαξη, δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο και όλες του οι απαντήσεις ήταν αιχμηρές, με υπονοούμενα και καρφιά.

Για τον κομματικό μηχανισμό

Ο κ. Βενιζέλος είπε ορθά κοφτά: «Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται μονομερώς ο κομματικός μηχανισμός. Τα γραφεία της Χαριλάου, ακόμη και οι υπάλληλοι. Να τηρηθεί η δεοντολογία. Εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε έναν παράλληλο μηχανισμό. Η τράπουλα δεν μοιράζεται τίμια. Οι δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις να μας υποδεχτούν και να οργανώσουν την επικοινωνία μας με τη βάση. Να μας φωνάξουν και οι συνδικαλιστές. Είναι παράδοξο να βλέπω πρόσωπα με ρόλο στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα (βλ. Παπασπύρου) να λένε ότι δεν έγινε τίποτα με το άρθρο 16, ενώ το είχαν κάνει σημαία τους. Τότε που έδινα τη μάχη υπέρ της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όταν έδινα τη μάχη για τη Νάουσα και τα λιπάσματα, όταν άλλοι έλεγαν ότι δεν τα ψηφίζουν, τότε ήμουν καλός, ήμουν αριστερός;».

Για τα πανεπιστήμια και το άρθρο 16 του Συντάγματος

Ο κ. Βενιζέλος είπε την άποψή του για το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:

«Η θέση μου για το πανεπιστήμιο είναι αν εννοούμε να κάνουμε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μη κρατικά (όπως για παράδειγμα πανεπιστήμια της τοπικής αυτοδιοίκησης) αυτό μπορεί να γίνει και με το ισχύον Σύνταγμα. Ο συμβιβασμός που κάναμε είναι που μιλάγαμε για μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αν δεν του ερχόταν μάννα εξ ουρανού το άρθρο 24 και αυτά που έκανε ο Τραγάκης, ο Παπανδρέου ήθελε να ψηφίσουμε το 16 στην πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση. Εγώ ρητά είχα διαφωνήσει και για το άρθρο 16 και για την άμεση εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αλλά τότε ο Παπανδρέου είπε ότι ”στο κάτω κάτω είναι δικαίωμα του προέδρου…”). Το 1998 ο Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας είχε ψηφίσει κόντρα στο ΠΑΣΟΚ για το 16. Είναι πρόκληση στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς να λέει ότι ήταν υπονόμευση δική μου, του Σημίτη, του Λοβέρδου ή και άλλων, να ψηφίσουμε λευκή επιταγή στη ΝΔ».

Διχαστικός και απειλητικός ο Παπανδρέου

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και τη συνέντευξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο Alter: «Είδα τον κ. Παπανδρέου διχαστικό, απειλητικό. Θα διώξω και Φλωρίδη και Βενιζέλο και Βερελή, έτσι το αποκόμισα. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι το μοντέλο το λενινιστικό, δηλαδή μετά το όργανα δεν μιλά κανείς, είναι νέου τύπου; Άλλο να λέω σε στέλνω στο Πειθαρχικό και ας κρίνει, και άλλο να λέω έλα εδώ, φύγε. Ο Χάρης Καστανίδης ανακάλυψε ότι ο Βενιζέλος ήρθε από δεξιά. Από το ΚΟΔΗΣΟ, είναι ψέματα».

Για τον ρόλο των εξωθεσμικών κέντρων

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και όχι αυτός είναι ο εκλεκτός των εξωθεσμικών κέντρων, που όπως λέει ο Παπανδρέου επιχειρούν να χειραγωγήσουν κόμματα και φορείς.

«Ας πάρουμε τη ναυαρχίδα του προοδευτικού χώρου, ”Τα Νέα”, πείτε το φύλλο μιας ημέρας μετά τις εκλογές που να ήταν φιλικό για μένα, εγώ μπορώ να σας πω πολλά δημοσιεύματα φυλοκυβερνητικών εφημερίδων που είναι υπέρ του Παπανδρέου. Ψήφισε ο Παπανδρέου για τον ”βασικό μέτοχο”; Όχι, απουσίαζε στο εξωτερικό. Έχετε δει να υβρίζεται άλλο πρόσωπο πλην εμού, σε εντιτόριαλ, μάλιστα για τον ”βασικό μέτοχο”;».

Σημείωσε επίσης, για τις δημοσκοπήσεις ότι ήταν γνωστές στη Χαριλάου Τρικούπη. «Όλοι οι διευθυντές των εφημερίδων ήξεραν τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές, το ήξεραν και το έκρυβαν ότι χάναμε με τρεις μονάδες και πριμοδοτούσαν υπέρ του Παπανδρέου. Κριτήριό τους ήταν η παράταξη. Ο Σημίτης έφυγε επί τη βάσει δημοσκοπήσεων και δημοσιευμάτων, τότε ήταν καλά; Επί τέσσερα χρόνια είχε κανείς συμπεράνει από τα δημοσιεύματα ότι είμαι προτίμηση κάποιου εκδοτικού κύκλου;». Και τον ρωτάει ένας εκ των δημοσιογράφων: «Μα υπήρχε τότε θέμα διαδοχής;». «Μια χαρά», απαντά. «Υπήρχε θέμα διαδοχής και τότε. Άλλοι είχαν εμφανή υποστήριξη, δεν εννοώ την Άννα. Ποιος είναι ο δυσκολότερος συνομιλητής ενός εκδοτικού παράγοντα; Αυτός που είναι ασαφής ή λαρτζ ή εγώ;». Συμπλήρωσε δε ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση του Παπανδρέου στο ντιμπέιτ, θα τον κέρδιζε τον Καραμανλή.

Γιατί το 2004 δεν διεκδίκησε την αρχηγία

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τυχοδιωκτική τη διαδικασία με το «δακτυλίδι» της εξουσίας: «Ήταν τυχοδιωκτική η διαδικασία με το ”δακτυλίδι”. Τι να διεκδικήσω; Με τη ρωμαϊκή αρένα που είχε στηθεί στο Τάεκ βον Ντο; Με το ένα εκατομμύριο ψήφοι που ψάχνουμε να τις βρούμε; Δεν θεωρώ ότι ήταν ψήφοι – ”μαϊμού”, αλλά δεν υπάρχει αρχείο».

Τι ΠΑΣΟΚ θέλει

Περιέγραψε με σαφήνεια τι ΠΑΣΟΚ θέλει:

Α) Ένα νέο ΠΑΣΟΚ (όχι να λέει ο Παπανδρέου ότι έκανε λάθος τριάμισι χρόνια και μέχρι εκεί, δεν διαγράφεται ούτε παγώνει ο ιστορικός χρόνος, δεν σταματά και μας περιμένει ο Καραμανλής. Ο Παπανδρέου δεν τα άλλαξε όλα, δεν ήθελε δεν μπόρεσε).

Β) Άλλου τύπου αντιπολίτευση: (Εμείς πηγαίναμε από τον Ντεριντά στον Τσοβόλα. Ποιος, αλήθεια, έδιωξε τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου; Εγώ, με τη δήλωσή μου. Αλήθεια, για τους συμβασιούχους τι θέση είχαμε; Θυμάστε, εγώ έκανα το διάβημα στον Άρειο Πάγο).

Γ) Αφού κάνουμε αυτά θα κερδίσουμε τις εκλογές.

Πώς οι άνθρωποι του Βενιζέλου αντιμετωπίζονται από τη Χαριλάου Τρικούπη

«Μην κάνουμε τις παρθένες. Αν πει κάποιος στο Συνδικαλιστικό ότι είναι με τον Μπένι θα φάει πόρτα», ήταν η απάντησή του.

Οι σχέσεις με τον Παπανδρέου

«Ούτε παλιό πολιτικό τζάκι είμαι ούτε με οικονομικά τζάκια είμαι», είπε. «Αν φύγω από την πολιτική θα πάω στη δουλειά μου και έχω δύο: καθηγητής και δικηγόρος. Άλλοι είναι στην πολιτική χωρίς να έχουν διέλθει από την κοινωνία. Αν δεν υπήρχε το αίσθημα του ντέρμπι και το αίτημα της νίκης θα παίρναμε 38%;».

Για τη στάση του Γιώργου απέναντι στον πατέρα του

«Είναι μομφή ότι ων βουλευτής που ο αρχηγός της παράταξής του είναι με το ένα πόδι στη φυλακή και το άλλο στον τάφο, αντί να δώσει τη μάχη, παίρνει άδεια και πάει για μεταπτυχιακά. Είναι καλός ο Βενιζέλος να κάνει αντιπολίτευση, να κερδίσει τον Καραμανλή και μετά να μας δώσει το μαγαζί;».

Πώς μετά από όλα αυτά θα συνυπάρξουν μετά τις 12 Νοεμβρίου;

«Δεν κατάλαβα, πώς συνυπάρχει η Ντόρα με τον Καραμανλή;».

Για Σημίτη

«Το 1996, η φωνή του Ανδρέα από τον τάφο είπε ψηφίστε Σημίτη. (Σημ. «Π»: Δεν ήταν έτσι. Ο Λαλιώτης, ο Λιβάνης ξέρουν πολύ καλά ποια ήταν η υπόδειξη του Ανδρέα) Κάθε εβδομάδα κάναμε υπουργικά κ.λπ. Εγώ έλεγα την άποψή μου, άλλους δεν άκουσα να τη λένε τότε. Για την υπόθεση Γιαννίτση και το Ασφαλιστικό δεν άκουσα άλλον, διαφωνήσανε τότε μαζί με εμένα Κακλαμάνης, Σκανδαλίδης και Λαλιώτης, αλλά και εγώ στο τέλος έμεινα μόνος μου να διαφωνώ. Πού εμφανίστηκαν τώρα όλοι αυτοί οι διαφωνούντες. Υπάρχει αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο Σημίτης ευνόησε συγκεκριμένους που τώρα τον καταγγέλλουν και δεν φέρθηκε καλά σε άλλους που τον τιμούν, γιατί τιμώ το ΠΑΣΟΚ. Δεν έπρεπε να εξηγήσω στον Σημίτη γιατί είμαι υποψήφιος; Πρέπει να τον φτύνουμε αυτόν; Και να αναβιώνουμε τον Λιβάνη, τον Κατσιφάρα, τον Χαραλαμπόπουλο και να λένε ότι έχουν ιστορικό ρόλο;».

Γιʼ αυτούς που πλούτισαν

«Το ΠΑΣΟΚ κάνει συνέχεια πάσο, δηλαδή είπε ο Παπανδρέου ότι ήμαστε διεφθαρμένοι στις εκλογές του 2004 και χάρη μάς έκαναν οι ψηφοφόροι που μας ψήφισαν. Στο ΠΑΣΟΚ η Βάσω ξέρει κάποιους που πλούτισαν, αλλά ξέρει και η πιάτσα. Επειδή εγώ δεν πλούτισα, μπορώ να είμαι αυστηρός σε αυτά. Ο Παπανδρέου έπρεπε να το είχε δείξει. Αν την είχε την ευαισθησία, έπρεπε να το είχε αποδείξει. Δεν μπορείς να λες ότι κάποιος δεν έχει ηθική και να τον κάνεις εκπρόσωπο στη συνέχεια, εννοώντας τον κ. Βούγια».

Επίθεση σε Πολυζωγόπουλο

«Δεν σέβεται τον θεσμικό του ρόλο. Νομίζει ότι είναι νεαρός συνδικαλιστής σε πρωτοβάθμιο σωματείο. Εσείς που θα με βάζατε, σε ομιλία στην Κόρινθο ή να αντιπαρατεθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα την τελευταία εβδομάδα; Θα έπρεπε να ντρέπεται. Ποιος όμως έχει αίσθηση ντροπής. Όταν μου έλεγε έλα να κάνουμε μέτωπο κατά των νεοφιλελεύθερων, ήμουν καλός;».

Αυτοκριτική

«Ήταν λάθος η δήλωσή μου με τον καφέ, όπως επίσης ήταν λάθος μου, επειδή δεν διαθέτω οργανωτικό μηχανισμό, να μην ελέγξω ποιοι βγαίνουν εξ ονόματός μου και μιλάνε. Έχω κάνει λάθη και υφολογικά».


Για τη νύχτα των εκλογών

«Ο Παπανδρέου μάς φώναξε τη νύχτα των εκλογών», τόνισε ο Β. Βενιζέλος, «μετά το μακιγιάζ, στο όρθιο, και μας διάβασε τη δήλωσή του, γιατί έπρεπε να την προβάρει και λίγο, και πριν τελειώσει την τελευταία του φράση έφυγε.

Η εκτίμησή μου ήταν ότι τη Δευτέρα (των εκλογών) δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να κατέβω υποψήφιος και θυμάστε ότι πήγαιναν να στήσουν 23 Σεπτεμβρίου άρον άρον κάλπες. Εγώ ήθελα να παρεμποδίσω την υφαρπαγή ψήφου. Να έχουμε ήθος, αίσθηση ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις να κάνεις τη δήλωση στο τέλος της βραδιάς και να μη συγχαρείς τον Καραμανλή. Εγώ του τηλεφώνησα και τον συνεχάρηκα».


Σχολιάστε εδώ