Έλληνες εφοπλιστές στα πετρέλαια του Πρίνου

Μιλώντας στο «Π», ο επικεφαλής του σχήματος, κ. Μαθιός Ρήγας, απέφυγε να αποκαλύψει στην παρούσα φάση την ταυτότητα των επενδυτών, καθώς, όπως είπε, εκκρεμεί ακόμη η έγκριση από τον υπουργό Ανάπτυξης. Η σχετική διαδικασία, πάντως, μπαίνει στην τελική ευθεία, αφού την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της νεοσύστατης Ενεργειακής Αιγαίου, με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ.

Ο κ. Ρήγας άφησε να εννοηθεί στο «Π» ότι είναι αβάσιμες οι πληροφορίες περί ανάμιξης στο σχήμα της Marfin Investment Group, ή και των εταίρων της από την κρατική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου του Ντουμπάι (Dubai Investment Group), αν και απέφυγε να το διαψεύσει ευθέως και με κατηγορηματικότητα.

Στην επισήμανσή μας ότι η Marfin Popular Bank έχει χορηγήσει την εγγυητική επιστολή που απαιτείται για να αναλάβει η Ενεργειακή Αιγαίου δραστηριότητες στον Πρίνο, ύψους 6 εκατ. ευρώ, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι είναι ανεξάρτητες οι δραστηριότητες της εν λόγω τράπεζας από τη συγγενή εταιρεία επενδύσεων MIG.

H Ενεργειακή Αιγαίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεσμευθεί να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του αναξιοποίητου κοιτάσματος στο Πεδίο Ε του Πρίνου, που έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να αποδώσει περί τα 30 εκατ. βαρέλια «μαύρου χρυσού», με ημερήσια παραγωγή της τάξεως των 5.000 βαρελιών, σε ένα με ενάμιση χρόνο από την έναρξη της διαδικασίας ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Αυτό σημαίνει ότι η Kavala Oil μπορεί να φθάσει σε ημερήσια παραγωγή 8.000 βαρελιών, μαζί με την παραγωγή των παλαιών κοιτασμάτων που έχουν σχεδόν εξαντληθεί και να είναι βιώσιμη τουλάχιστον για μία δεκαετία ακόμη. Οι νέοι επενδυτές εκτιμάται ότι θα έχουν πάρει πίσω τα αρχικά κεφάλαιά τους το αργότερο σε μια διετία, με την υπόθεση ότι οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 70 δολ. το βαρέλι.

Η ταυτότητα των ελλήνων εφοπλιστών που πιθανότατα βρίσκονται πίσω από τη νέα επένδυση στον Πρίνο παραμένει άγνωστη, αλλά στην αγορά θεωρείται βέβαιο ότι κ. Ρήγας εκπροσωπεί κεφαλαιούχους από τον χώρο της ναυτιλίας. Άλλωστε, η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Capital Connect, την οποία διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια ο κ. Ρήγας, διαχειρίζεται κυρίως κεφάλαια εφοπλιστών, ενώ με μειοψηφικό ποσοστό (49,9%) μετέχει το κρατικό Ταμείο Νέας Οικονομίας.

Η συμμετοχή της MIG ή της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Ντουμπάι θεωρείται απίθανη, δεδομένης της «πολιτικής ευαισθησίας» των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, που ως τώρα δεν έχει επιτρέψει την είσοδο κρατικών εταιρειών, όχι μόνο από τον διεθνή χώρο, αλλά ούτε καν από την εγχώρια αγορά.

Τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, που καλείται να αποφανθεί όχι μόνο για το αν πληρούνται τα τυπικά κριτήρια που έχει καθορίσει ο νόμος 2799/1999 για τις επενδυτικές δραστηριότητες στον Πρίνο, αλλά και για τη σοβαρότητα και φερεγγυότητα του επενδυτικού σχήματος. Κι αυτό διότι είναι πικρή η εμπειρία από τη μεταβίβαση του ελέγχου της Kavala Oil στη Regal Petroleum του αμφιλεγόμενου ρουμάνου επιχειρηματία Φρανκ Τίμις, ο οποίος δεν δίστασε να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά τα κοιτάσματα του βορείου Αιγαίου, για να στήσει ένα χρηματιστηριακό «colpo grosso» στο Λονδίνο, αφήνοντας τελικά πίσω του μόνο χρέη και μια θλιβερή κληρονομιά διεθνούς δυσφήμησης της χώρας μας…


Σχολιάστε εδώ