XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές μετακύλησαν το ενδιαφέρον τους σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.134,69 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,22%. Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι AΤΕbank και
ΟΤΕ, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Emporiki. Την επομένη συνεχίστηκε η άνοδος, η αγορά κατέγραψε υψηλό επταετίας και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.140,32 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,11%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 513,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,02%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,77%, ενώ ο FTSE/ASE Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 0,55%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές κινήθηκαν στον ήπιο ρυθμό των ξένων αγορών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 5.147,84 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 781,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 286 αφορούσαν το deal της MIG με την Attica, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 117 κινήθηκαν ανοδικά και 130 πτωτικά. Την επομένη οι επενδυτές, εν αναμονή των προχωρημένων συζητήσεων για τη μεταβίβαση της ΕΛΜΕΚ από τον κ. Λασκαρίδη στον κ. Κουτσολιούτσο, προχώρησαν σε επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.154,68 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,13%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Υγείας, Κατασκευών και Εμπορίου, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Τροφίμων-Ποτών, Ταξιδιών-Αναψυχής και Κοινής Ωφέλειας.

> Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα! Περίοδο παρατεταμένης λιτότητας και αφαίμαξη των χαμηλών εισοδημάτων σηματοδοτεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των δημοσίων εσόδων επιμερίζεται σε 2 δισ. ευρώ από άμεσους και σε 4 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

> Με λίγα χρήματα, αλλά με πολύ μεράκι και όρεξη για δουλειά, μπορείς να πετύχεις πολλά! «Τράπεζα Εμπιστοσύνης…», μήνυμα που το είδαμε στα τηλεοπτικά spot, το ακούσαμε στα ραδιόφωνα, το διαβάσαμε στις διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις ενθέσεις των καταστημάτων της. Η πατρότητα του ανήκει στην ATEbank, ενώ η αντιγραφή του στις Alpha και Eurobank.

> Υψηλή εταιρική κερδοφορία, ικανοποιητική μερισματική πολιτική, μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και επιχειρηματικά deals σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ακτοπλοΐα και υγεία καλλιεργούν τις προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών.

> Απίστευτο και όμως Νεοδημοκρατικό! Η «προβληματική μαμά» φαίνεται ότι θέλει να εξαγοράσει με δανεικά την «προικισμένη θυγατέρα», ενώ οι αλλαγές σε διοικητικό και στελεχιακό επίπεδο «δίνουν και παίρνουν». Ο λόγος για τον ΟΤΕ και την Cosmote.

> Στο ίδιο έργο θεατές! Ο διορισμένος, ακριβοπληρωμένος, κεντρικός μας τραπεζίτης κ. Γκαργκάνας, εναρμονισμένος πλήρως με τις αντιλαϊκές θέσεις του οικονομικού επιτελείου, πρότεινε περαιτέρω συγκράτηση μισθών.

> Από τη στιγμή που τους βλέπει ως υποψήφιους «πελάτες» της, αναμένοντας μερίδιο από την «πίτα» των προμηθειών, γιατί να μη «στηρίζει» την ανάγκη των συγχωνεύσεών τους; Η αναφορά μας στις θέσεις της Deutsche Bank για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

> Κάτι έχει στο μυαλό της! Την ίδια στιγμή που πολλά από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετοχών της ΕΧΑΕ, η EFG Eurobank ακολουθεί την τακτική των αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών, αυξάνοντας διαρκώς τη συμμετοχή της.

 Το θέμα δεν είναι τόσο το τίμημα της πώλησης όσο το ύψος της προμήθειας εισόδου στο δίκτυο, που θα καταβληθεί εξ αρχής! Η αναφορά μας στη συνεργασία μεταξύ της ING και Πειραιώς.

> Το «διαίρει και βασίλευε» αναμένεται να επικρατήσει μεσοπρόθεσμα στη ΔΕΗ, καθώς ο κατακερματισμός στη δομή και στη λειτουργία της ευνοεί συγκεκριμένους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να υφαρπάξουν μόνο τα «φιλέτα». Και κάτι ακόμα, ποιοι είναι αυτοί που «στηρίζουν» συστηματικά την άνοδο στην τιμή της μετοχής της;

> Τι θέλουν να αποφύγουν; Για ποιους λόγους το ομολογιακό δάνειο της Αλουμύλ Μυλωνάς δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο σε αγορές; Γιατί οι ομολογιούχοι δανειστές δεν θα έχουν το δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές;

> «… οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί…»! Μια από τις συνήθεις «ατάκες» του κ. Καπράλου, που σε αυτήν την περίπτωση αφορά το ελληνικό Χρηματιστήριο Παραγώγων και την εν εξελίξει προσπάθεια για συνεργασία με άλλο ευρωπαϊκό.

> «Χάδι» στις ΑΧΕΠΕΥ, «χαστούκι» στα πιστοποιημένα στελέχη τους, «γροθιά» στην ΑΕΛΔΕ και στους υπαλλήλους της! Μπορεί να συμφωνούμε με το πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την κατάρτιση μεθοδευμένων και προσυνεννοημένων συναλλαγών στη μετοχή της εταιρείας ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, διαφωνούμε όμως με τη δυσανάλογη και ανισομερή απόδοση των ευθυνών.

> Μετοχές, ομόλογα, ταμιευτήριο, προθεσμιακές καταθέσεις ή σύνθετα καλάθια αυτών; Η πιστωτική κρίση έφερε επενδυτική απροθυμία, καθώς είναι από τις λίγες φορές που οι χρηματαγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

> Αποτραβήχτηκε από μόνη της ή την εξανάγκασαν σε απόσυρση; Ο λόγος για την Alpha Bank και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου, σχετικά με την επένδυση στην Τουρκία, μέσω της Alternatifbank.

> Με δεδομένο ότι η πρόταση δημιουργίας Ναυτιλιακού Χρηματιστηρίου κρίνεται ανέφικτη, ρωτάμε γιατί η υπάρχουσα εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν κατάφερε να προσελκύσει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις; Προσφάτως μια ακόμα ελληνική εταιρεία εισήχθη στην αμερικανική αγορά, αντλώντας 245 εκατ. δολάρια.

> Ποιοι ευθύνονται για την πρόσφατη «άναρχη» άνοδο στην τιμή της μετοχής της Βιοσώλ; Από ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες πραγματοποιήθηκαν οι αγοραπωλησίες μετοχών; Σε ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν οι χρηματιστηριακοί – επενδυτικοί κωδικοί που χρησιμοποιήθηκαν; Υπάρχει, ναι ή όχι, «γαλάζιος συντονιστής»;

> Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας… Με αφορμή το 2ο roadshow ελληνικών επιχειρήσεων, που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλαμε να πιστεύουμε ότι τα στελέχη, που κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τον παραιτηθέντα κ. Τσουπίδη στις συναντήσεις με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, δεν θα είχαν καμία εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Τ.Τ.

> Σιγά να μην τους χάλαγε χατίρι! Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης επενδυτικό πρόγραμμα ύψους «μόλις» 28,8 εκατομμυρίων ευρώ.

> Ξέμειναν από καύσιμα! Μπορεί στο τέλος Σεπτεμβρίου η μέση απόδοση των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού να έφθασε το 17,35%, όμως σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη το ποσοστό πέφτει στο 0,75%, ενώ οι εκροές συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς.

> Επέλεξε την εύκολη λύση! Το μπαλάκι των ευθυνών έπεσε στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο κ. Αλογοσκούφης «επέπληξε» τις διοικήσεις τους, λέγοντας ότι δεν μπορούν να διαθέτουν αποθεματικά την ίδια ώρα που δεν έχουν να πληρώσουν τους ασφαλισμένους και δεν μπορούν να ζητούν από το κράτος την ίδια στιγμή που δεν εισπράττουν τις εισφορές.

> Τι σας λέγαμε; Τα προβλήματα στις ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, καθώς τα ελλείμματα παραμένουν, ενώ η αδυναμία παρουσίασης ολοκληρωμένων στοιχείων επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

> Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένες από τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μηδενισμός της θέσης των Ευρωσυμμετοχών από τον Περσέα, μετά την απόκτησή του από τη Σελόντα.

> Ποια η «σχέση» της νέας γενικής οικονομικής διευθύντριας της Cosmote με τον όμιλο εταιρειών Filippou Investments Group;

> Είναι λιγότεροι… Από το να μας «πλασάρουν» τη λίστα με τους αναλυτές που πραγματοποίησαν τις πιο εύστοχες «προβλέψεις», ίσως θα ήταν προτιμότερο να δώσουν στη δημοσιότητα αυτούς που τα έκαναν «μπάχαλο» με τις εκτιμήσεις τους.

> Μετά την κατακραυγή πήραν το μέτρο πίσω! Η αναφορά μας στις αποδείξεις που θα εκπίπτουν πλέον από το εισόδημα, ακόμα και χωρίς τη σφραγίδα των επαγγελματιών.

> Την επομένη των προγραμματικών δηλώσεων από τους κυβερνητικούς υπουργούς έκανε «αρχηγική» επανεμφάνιση και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος, ως ένας ακόμη διορισμένος κρατικός αξιωματούχος που παρέμεινε στη θέση του, μίλησε για σκοπιμότητες όσων κατηγορούν τις τράπεζες ως υπεύθυνες φαινομένων εκμετάλλευσης πελατών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού.

> Τραπεζικές ήταν είναι και θα είναι οι πρωτιές στη λίστα των χρηματιστηριακών εταιρειών, βάσει τζίρου συναλλαγών! Στο εννεάμηνο πρώτη τερμάτισε η Eurobank

AXEΠΕΥ, ενώ ακολούθησαν οι Π&Κ, Εθνική και Πειραιώς.

> Μετά το προεκλογικό «τυρί» ήρθε και η μετεκλογική «φάκα»! Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η αύξηση των εσόδων από φόρους στην περιουσία αγγίζει το 117,2%, ενώ οι εισπράξεις φτάνουν το 1,010 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου έχει μειωθεί κατά 3,6% στον αριθμό των αδειών, 8,4% στην επιφάνεια και 6,4% στον όγκο.

> Για αλλού ξεκίνησε το deal και αλλού κατέληξε! Αν και οι πληροφορίες μας έκαναν λόγο για έναν ακόμη ενδιαφερόμενο, εντούτοις η MIG επικράτησε στο νήμα, ελέγχοντας πλέον το 51,3% της Attica Συμμετοχών.

> Λέτε να βρουν άλλοθι για τις αστοχίες τους; Αν οι κάθε λογής κυβερνητικοί «ανευθυνοϋπεύθυνοι» καταφέρουν να υποβαθμίσουν την εγχώρια αγορά σε «αναδυόμενη», τότε ίσως και να επικαλεστούν τις επισημάνσεις των ξένων επενδυτικών οίκων, σχετικά με την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων, σε αυτού του είδους τις αγορές.

> «Σοκ και δέος» προκαλεί στους χαμηλόμισθους, η πρόθεση της «σεμνής και ταπεινής» κυβέρνησης να ενοποιήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, βάζοντας ταυτόχρονα πλαφόν! Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Credit Suisse προχώρησε σε αναβάθμιση των τριετών προβλέψεών της, σχετικά με τη μέση τιμή του Brent, εκτινάσσοντάς τη στα 68 δολάρια ανά βαρέλι.

> Παρά τις απώλειες που κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά αυξήθηκαν οριακά.

> Σαν πολλά δεν είναι τα χρήματα των προβλεπόμενων και μη εξαγορών της Alapis; 600 εκατ. ευρώ από το ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ που διαρρέει ότι μπορεί να δανειστεί!

> Πόσα από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων που εποπτεύονται έμμεσα ή άμεσα από υπουργεία, οργανισμούς, φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι έτοιμα για αποχώρηση; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΟΛΠ.

> Το νούμερο είναι πράγματι εντυπωσιακό! Ούτε 5 ούτε 10 αλλά περίπου 13 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις μέσα στο 2007 από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και placement.

> Αυτό σημαίνει «υπεροκομματική» συνεργασία! Mαθαίνουμε ότι ορισμένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου υγείας της ATEbank, μαζί με έναν από τους συνδικαλιστές των εργαζομένων της τράπεζας που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και έναν που ανήκει στη ΝΔ, έχουν αναλάβει «εργολαβικά» τις επαφές με ιατρικούς συλλόγους και προμηθευτές της Αγγλίας! Αλήθεια ποιες είναι οι σπουδές τους και ποια η σχέση τους με την ιατρική και τους εξοπλισμούς; Και κάτι ακόμα, τα έξοδα του πρώτου θα πληρωθούν από το Ταμείο, τα έξοδα του δεύτερου από τον σύλλογο, τα έξοδα του τρίτου όμως;

> Ναι μεν αλλά… Πολιτικά και όχι επιχειρηματικά επέλεξε να τοποθετηθεί ο ΣΕΒ σχετικά με τον προϋπολογισμό, διακρίνοντας ορθές προθέσεις, αλλά και δημοσιονομικά βαρίδια.

> Μήπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία λέει ψέματα; Την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών και τη δεύτερη στη συνολική ανεργία στην Ευρωζώνη κατέχει πλέον η χώρα μας!

> Εν μέσω ενδείξεων σχετικά με τον αντίκτυπο της πιστωτική κρίσης στην οικονομία, και παρά τις εκ του αντιθέτου φήμες και διαρροές, αμετάβλητα στο 4% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκιά της.

> «Αρρώστησαν» πολλοί στο ΥΓΕΙΑ, ενώ κάποιοι άλλοι του ΜΗΤΕΡΑ κόντευαν να «γεννήσουν» μέχρι να «επισημοποιηθούν» ως μέλη του νέου Διοικητικού του Συμβουλίου.

> Ακόμη δεν ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία τους και χρωστάνε της Μιχαλούς! Η αναφορά μας στην ΤΡΑΜ ΑΕ και τον Προαστιακό, που έχουν μαζέψει χρέη αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

> Από τα 44,50 στα 45 ευρώ ανά μετοχή… και έχει ο θεός! Οι καλές εκθέσεις του ομίλου Marfin, σχετικά με την πορεία των μεγεθών του ομίλου Μυτιληναίου, μόνο τυχαίες δεν μπορεί να χαρακτηριστούν!

> Αλλού είχε και έχει το μυαλό του… Από τη στιγμή που ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος ιδιωτικής τράπεζας, γιατί ο γαμπρός του εργάζεται με σύμβαση χρόνου στην ATEbank; Για ποιον τραπεζίτη – λογιστή χτυπά η «καμπάνα»;


Σχολιάστε εδώ