60 λάθη σε 3 κείμενα του υπουργείου Πολιτισμού
Δύο μέρες μετά τις εκλογές, για να χαλαρώσω από την ένταση του προεκλογικού αγώνα στον οποίο συμμετείχα με τον ΛΑΟΣ, αποφάσισα να μπω στις αγγλικές σελίδες του επίσημου σάιτ του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό που είδα με εξέπληξε και με έκανε να ντραπώ ως Έλληνας. Υπήρχαν (και υπάρχουν) απίστευτα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη και εντελώς ακαταλαβίστικες φράσεις που ακόμα και ένας μαθητής του Lower δεν θα τις έγραφε. Π.χ. «fold in the hole», «the factors will attend», «put on and come off with flying colours», «Exhibition at Pekino» (!) κ.ά. Σε ένα δείγμα τριών μικρών ενημερωτικών κειμένων υπήρχαν -και υπάρχουν- πάνω από 60 λάθη!
Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ειδική βαρύτητα, γιατί είναι το πολιτιστικό παράθυρο της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολλές φορές η πρώτη γνωριμία του ξένου που θέλει να μάθει για τη χώρα και τον λαό μας. Είναι εκεί όπου απευθύνονται χιλιάδες τουρίστες αλλά και ξένοι πανεπιστημιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες.
Δεν θα αναφερθώ στο όνομα του υπουργού που επόπτευε (άλλωστε έχει μετακομίσει στο Εμπορικής Ναυτιλίας), γιατί δεν είναι προσωπικό το θέμα, ούτε κομματικό, αλλά εθνικό και αφορά όλους τους Έλληνες, οπουδήποτε στην υδρόγειο και να βρισκόμαστε. Δεν μπορούσα όμως μετά από αυτά που διάβασα να μην ανοίξω την ιστοσελίδα του υπουργού για να δω πώς αυτοδιορίζεται και να μάθω τι έχει σημασία γι’ αυτόν. Για ποια πράγματα καμαρώνει και τι σημαντικά θέλει ο ίδιος να μάθουμε για το πρόσωπό του. Στο σάιτ διάβασα:
«Αρθρογραφία – 1» (σημ.: Ένα άρθρο)
Συνεχίζει ο μέχρι χθες υπουργός Πολιτισμού, προς ενημέρωση του κοινού, με το τι έγραψε ο Τύπος για το πρόσωπό του. Περίμενα να δω άρθρα γι’ αυτόν από το «Παρόν», την «Καθημερινή», τη «Sunday Times»», τη «Monde» κ.λπ. Αντί γι’ αυτό διάβασα:
«Τι έγραφαν γι’ αυτόν (παραθέτει εδώ το όνομα σκανδαλοθηρικής αθηναϊκής εφημερίδας) «Love story». Το άρθρο περιγράφει πώς ο υπουργός μας όταν ήταν νέος άφηνε ραβασάκια και αυτοσχέδιες μαντινάδες (sic!) στην αγαπημένη του σύζυγο.
Η προχειρότητα στο σάιτ του υπουργείο Πολιτισμού βλάπτει παγκοσμίως τη δημόσια εικόνα μας, αλλά εάν η ίδια αδιαφορία για τη λεπτομέρεια εμφανιστεί και στο υπουργείο Ναυτιλίας τότε πια θα μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Να κάνει κάτι ο κ. πρωθυπουργός, τώρα είναι ενήμερος. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει.
Αλέξης Μανθεάκης