υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Με πρόταση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στο υπουργικό συμβούλιο προήχθησαν, κατʼ απόλυτη εκλογή, στον ανώτατο πρεσβευτικό βαθμό του πρέσβη (ambassadeur), οι πρεσβευτές (πληρεξούσιοι υπουργοί Α΄ τάξης) Αλεξ. Μηλιαρέσης, που υπηρετεί σήμερα στο Μεξικό, και Κυρ. Ροδουσάκης, διευθυντής στη διπλωματική ακαδημία. Δύο έμπειροι πρέσβεις με γενικότερη εκτίμηση, εντός και εκτός διπλωματικού κυκλώματος δεν προκάλεσαν, αυτήν τη φορά τουλάχιστον, τους γνωστούς ψιθύρους αμφισβήτησης των αξιοκρατικών επιλογών όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν…

-Ο πρέσβης Α. Μηλιαρέσης, ως γενικός διευθυντής στη νεοσύστατη Γενική Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με πολιτικό προϊστάμενο τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ανδ. Λοβέρδο, έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας, που θα αποτελούσε, εφεξής, τον νέο δυναμικό βραχίονα στην προώθηση της εξωτερικής πολιτικής και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο πρέσβης κ. Ροδουσάκης υπηρέτησε επικεφαλής σε σημαντικές πρεσβείες, στη Λευκωσία, στη Μόσχα, στο Τόκιο διευθυντής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο υπουργείο, χρημάτισε και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Α. Γ. Παπανδρέου…

-Τις εισηγήσεις του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα του υπουργείου, πρέσβη Αριστ. Αγαθοκλή αποδέχθηκε, όπως λένε, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ώστε οι προαγωγές πρεσβευτών να μη μετατρέπονται, εφεξής, σε casus belli μεταξύ υψηλόβαθμων διπλωματικών, να σταματήσουν τα συνεχή «συντροφικά μαχαιρώματα», που σε τελευταία ανάλυση, αποδυνάμωναν τη συνοχή του διπλωματικού σώματος και είχαν αναμφισβήτητα επιπτώσεις στη γενικότερη απόδοσή του… Με έναν λιγότερο «εμφύλιο πρεσβευτών» άρχισε ομαλά, την ανανεωμένη θητεία της, στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, η υπουργός Ντ. Μπακογιάννη… Να ευχηθούμε λοιπόν οι αξιοκρατικές επιλογές να μην είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά να έχουν σταθερή γραμμή πλεύσης σε αυτό το νευραλγικό υπουργείο…

-Οριστικοποιήθηκε η τοποθέτηση στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα του νέου πρέσβη Φώτη Ξύδα, που υπηρετεί σήμερα στην κεντρική υπηρεσία, στη Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών (π.χ. ΟΗΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα στο Σκοπιανό…). Δεν είναι από τις μετοχές «υψηλής κεφαλαιοποίησης», για να δανεισθούμε όρους χρηματιστηριακούς, ο πρέσβης Ξύδας, λένε οι διαδρομιστές του υπουργείου, πλην όμως εργατικός και ως πρώην γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θα έχει λοιπόν και την «ευλογία» του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη νέα του αποστολή… Πάντως, τα προβλήματα και τις «εκκρεμότητες» στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία δεν περιμένουμε να τις επιλύσει ο νέος πρέσβης, θα συζητηθούν σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο «κουμπάρων», του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του τούρκου ομολόγου του Τ. Ερντογάν, οψέποτε ο έλληνας πρωθυπουργός αποφασίσει να περάσει στις αντίπερα ακτές του Αιγαίου για «κέρασμα», έτοιμος από καιρό και για κάποιο παζάρι των «εκκρεμοτήτων», με άγνωστη ακόμη την τελική τιμή που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας για αυτήν τη φιλοξενία οθωμανικής μεγαλοπρέπειας και υστεροβουλίας…

-Ξαφνικά τρέχουν όλοι στο υπουργείο και δεν φθάνουν για το Σκοπιανό… Τη βόλτα του στην Ουάσινγκτον έκανε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαν. Βαληνάκης, για το Σκοπιανό και αυτός, όπως λένε τα προσεγμένα δελτία Τύπου. Θα σκέπτονται, όψιμα βέβαια, ότι ποτέ δεν είναι αργά για ενημερωτικές συναντήσεις, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, στη διεθνή διπλωματία είναι ίσως πολύ αργά αν είχε προηγηθεί εφησυχασμός και ολιγωρία…

-Ερώτημα, γιατί φθάσαμε να απειλούμε με βέτο, την τελευταία όμως στιγμή και δημόσια (για λόγους επικοινωνιακούς βεβαίως…), όταν θα μπορούσαμε, μεθοδικά και από καιρό, να δείχναμε ίδια αποφασιστικότητα στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες με τους διεθνείς παράγοντες, με «συμμάχους» και εταίρους;… Θα έπρεπε να το ανέμενε η κυβέρνηση (Ντ. Μπακογιάννη) και η ελληνική διπλωματία το «παιγνίδι» στον ΟΗΕ, την καλά στημένη πρόκληση από τον σκοπιανό έμπειρο διπλωμάτη Σ. Κερίμ, σε σιωπηρή συνεννόηση με γνωστούς συνωμότες από το συμμαχικό μας στρατόπεδο… Θα έπρεπε να μην ξαφνιαζόμαστε και να περιμένουμε από τον αμερικανοπαρμένο

Χ. Σολάνα, τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αλαζονική φράση του, «δεν μου αρέσουν τα veto…», που είχε αποδέκτη τους παροικούντες την Αθήνα… Δεν θα είχε εκστομίσει ο πολύς Σολάνα (φίλος καρδιακός του Γιωργάκη Παπανδρέου και αυτός…), αν του είχε ειπωθεί, σταράτα και με ύφος αποφασιστικό, πού ακριβώς έχουμε βάλει εμείς την «κόκκινη γραμμή» σε αυτό το θέμα, ως κυβέρνηση, ως πολιτικός κόσμος, ως ελληνικός λαός… Αν είχαμε κινηθεί έγκαιρα και προειδοποιητικά, κάτι που δεν έγινε, βεβαίως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος… Αντʼ αυτού, δείχνουμε ιδιαίτερη αδυναμία στις θερμές χειραψίες, στους εναγκαλισμούς με υπερατλαντικούς «φίλους» και στις αναμνηστικές φωτογραφίες με λαμπερά χαμόγελα, λες και εμείς είμαστε οι νικητές… Στην κοσμάρα μας λοιπόν, γιʼ αυτό ήλθε και το διπλωματικό Βατερλώ στον ΟΗΕ, με αντίπαλο αυτό το «κρατικό μόρφωμα», όπως ορισμένοι αποκαλούν απαξιωτικά την ΠΓΔΜ, που απέδειξε όμως ότι έχει πιο μαχητική και αποτελεσματική διπλωματία από τη δική μας…

-Μετά από όλα αυτά τα ταπεινωτικά για την ελληνική διπλωματία που συνέβησαν στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ και αποκάλυψαν τις προθέσεις και τις προμελετημένες μεθοδεύσεις της άλλης πλευράς, μην περιμένετε τίποτε το θετικό από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς… Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ο άνθρωπος, αυτό είναι το πραγματικό αφεντικό του, που θα ακολουθήσει λοιπόν πειθήνια ό,τι τον ορμηνέψουν να παρουσιάσει ως «τελική πρόταση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ο νοών νοείτω… Επομένως, δεν πρόκειται να πιεσθούν να στριμωχθούν οι Σκοπιανοί από τις διαπραγματευτικές πιρουέτες του Μ. Νίμιτς, εκτός και αν έχει σαφώς διαμηνυθεί στη σκοπιανή ηγεσία –από την Ουάσινγκτον και μόνον– η ισχυρή βούληση να γίνει αποδεκτή η τελευταία «συμβιβαστική πρόταση»…

-Τα αίτια της συντριπτικής ήττας αναλύουν στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, τα αίτια του χαμηλότερου ποσοστού που έλαβε η ΝΔ διερευνούν στη Ρηγίλλης, τα αίτια της «ασύμμετρης» διπλωματικής πανωλεθρίας στον ΟΗΕ φαντάζομαι ότι θα αναλύουν, σε βάθος, στα ενδότερα του υπουργείου Εξωτερικών… Χωρίς αυστηρή αυτοκριτική δεν θα εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα και θα συνεχίζουμε να βαυκαλιζόμαστε για τον «ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια» και άλλη ηχηρά ανέκδοτα…

-Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι μεγαλοδιπλωμάτες μας που υπηρέτησαν στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ως Μόνιμοι Αντιπρόσωποι την τελευταία 12ετία, όταν η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που υπογράφηκε με την ΠΓΔΜ έπρεπε να ήταν η αφετηρία διπλωματικής εγρήγορσης και δράσης για να πετύχουμε ένα minimum εθνικών στόχων… Λοιπόν οι μεγαλόσχημοι πρέσβεις μας, Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ, ποτέ δεν αντελήφθησαν πως τα Σκόπια, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη τους, μπόρεσαν και συνήψαν 100 περίπου διμερείς συμφωνίες (ανταλλαγή επιστολών) μεταξύ Μόνιμων Αντιπροσωπειών που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»… Το γεγονός ανεκαλύφθη εκ των υστέρων και μετά από έρευνα στο… αρχείο της βιβλιοθήκης του ΟΗΕ… Τέτοια εγρήγορση και διπλωματικές διασυνδέσεις είχαν οι διπλωμάτες μας που δεν μπόρεσαν, έγκαιρα, να πληροφορηθούν τις μεθοδικές κινήσεις των Σκοπιανών… Ας κάνει λοιπόν μια έρευνα η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ας αναζητήσει αυτούς τους επώνυμους πρέσβεις που είχαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης γιʼ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις στο Μακεδονικό, να αναζητήσει αυτούς που πέρασαν όμορφα και ωραία στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη, ενώ ο ελληνικός λαός αγωνιά για την πορεία του εθνικού θέματος που συνδέεται και με την ιστορική του κληρονομιά…

-Μου θυμίζουν ότι τα έξοδα παράστασης και δημοσίων σχέσεων του Μονίμου Αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη (τραπεζώματα, δεξιώσεις, δωράκια) αγγίζουν 6ψήφιο αριθμό σε δολάρια. Πού λοιπόν τα κατασπατάλησαν αυτά τα χρήματα οι θεομπαίχτες, ώστε να καταλήξουμε, μετά από τόσα «ενημερωτικά τραπεζώματα», στο διπλωματικό φιάσκο, μέσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ…

-Οκτώ πρεσβείες κλείνει η Τσεχία, χώρα σοβαρή και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λόγους οικονομίας και για καλύτερη στελέχωση των σημαντικότερων διπλωματικών της αποστολών. Εμείς, όμως, ανοίγουμε νέες πρεσβείες για να βολευτεί όπως όπως η υπερπληθώρα των πρέσβεων… Και ας είναι ορισμένες πρεσβείες μας σχεδόν μονοπρόσωπες, με επιτόπιο μόνο προσωπικό, κάτι ευτυχείς ιθαγενείς συμβασιούχους που βρήκαν δουλειά για να κάθονται… Ο πρέσβης μας, όπως συμβαίνει σε μια χώρα των Εμιράτων, επιβιώνει σε μικρό διαμέρισμα ή σε δωμάτιο ξενοδοχείου, μέχρι να εγκρίνει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης τον νέο προϋπολογισμό, να μπορέσει κι αυτός να λειτουργήσει αξιοπρεπώς στη νέα πρεσβευτική μας αρχή. Τελικά με τις περισσότερες πρεσβείες που ανοίγουμε δεν βλέπω καλύτερες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, αλλά μόνο περισσότερες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να περνάνε καλά ορισμένοι προνομιούχοι…

-«Αυτό το παιδί δεν κάνει για αρχηγός…», είπε για τον Γιωργάκη Παπανδρέου ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κων. Μητσοτάκης, με το γνωστό σαρδόνιο χαμόγελό του… Μήπως έκανε για υπουργός Εξωτερικών; Διερωτώνται μερικοί ομόφρονες του επιτίμου που πέρασαν από το υπουργείο Εξωτερικών και έζησαν, από κοντά, τον περίφημο «ελληνοτουρκικό διάλογο»… Ένας σύντομος απολογισμός αποκαλύπτει ότι δώσαμε πολλά με γραπτές δεσμεύσεις και πήραμε μόνο υποσχέσεις από την Άγκυρα… Μέχρι και τα βιβλία της Ιστορίας προθυμοποιηθήκαμε να αλλάξουμε, για να μη… «συνωστίζεται» ο τουρκικός στρατός στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα νησιά μας…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ