Τη γενιά των… τριαντάρηδων θέλει να αναδείξει ο ΣΥΝ

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην παρευρεθούν στη θρησκευτική τελετή της ορκωμοσίας και εκτιμούν ότι η στάση αυτή εκτιμήθηκε από ένα ευρύτερο ακροατήριο, αφού ανέδειξε το πρόβλημα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας και έθεσε επί τάπητος το θέμα του χωρισμού των αρμοδιοτήτων των δύο μερών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και σε στελέχη του κόμματος η φραστική επίθεση του Α. Αλαβάνου στην κυβέρνηση για την οποία μάλιστα είπε ότι δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση και συγκυβερνά με τον ΛΑΟΣ. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υψώνει τους τόνους κατά της κυβέρνησης, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το κενό που αφήνει στην αντιπολίτευση η συνεχιζόμενη κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν επίσης να δείξουν ότι είναι το κόμμα αυτό που αντιπαρατίθεται, μακριά από σκοπιμότητες, με την ακροδεξιά, εξ ού και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Α. Αλαβάνος στη Βουλή κατά του Γ. Καρατζαφέρη με αφορμή τα όσα είπε ο τελευταίος για τη φιλοαγροτική στάση της χούντας του Παπαδόπουλου.

Στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει και την «επίθεση φιλίας» του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πιο έντονα από κάθε άλλη φορά ζήτησε τη συνεργασία με την «άλλη Αριστερά», προκειμένου να αντιμετωπιστεί όχι μόνο η κυβερνητική πολιτική, αλλά και γενικότερα θέματα όπως είναι η ασυδοσία της αγοράς ή η προωθούμενη από τη ΝΔ Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα αυτή επίθεση φιλίας ξεκαθάριζαν ότι με βάση τις πολιτικές θέσεις δεν υπάρχει θέμα γενικευμένης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αφού για μια σειρά σοβαρά ζητήματα (άρθρο 16, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) τα δύο κόμματα έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Δεν αποκλείουν πάντως -όπως έγινε και στην προηγούμενη Βουλή- τη συμπόρευση σε επιμέρους θέματα που θα τίθενται στην ημερήσια διάταξη από την κυβερνητική πολιτική.

Στον ΣΥΝ, τη βασικότερη συντιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασαν τα όργανα του κόμματος και όχι μόνο αποτίμησαν θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα και την ευρύτητα της συμμαχίας, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν με γοργά βήματα στην ανανέωση του ΣΥΝ. Ετσι αποφασίστηκε να γίνει κανονικά το συνέδριο τον Δεκέμβριο και η κατεύθυνση που δίνεται είναι να αναδειχθεί στο προσκήνιο των κομματικών οργάνων η νέα γενιά των 30ρηδων κατά το πρότυπο της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του Α. Τσίπρα. Ο Α. Αλαβάνος έκανε ήδη την αυτοκριτική του γιατί δεν προώθησε νέα σε ηλικία στελέχη στη Βουλή, αλλά είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει από τη θέση του για την προώθηση της νέας γενιάς στην ηγεσία του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ