Στα Άνω Λιόσια πια δεν έχουνε ζωή…

Σταυρούλα Πιαστοπούλου προσπαθεί σχεδόν επί τριετία, ματαίως, να έχει μιαν απάντηση στο ερώτημα «γιατί ο δήμος Άνω Λιοσίων δεν έχει επισκευάσει το σπίτι της στην περιοχή», το οποίο είχε καταστραφεί σε δύο φάσεις. Στις πλημμύρες του 1998 και στον μεγάλο σεισμό του 1999.

Μετά τις φυσικές καταστροφές η οικογένεια Πιαστοπούλου δεν είχε οικονομική δυνατότητα για επισκευές και υποχρεώθηκε να μετάσχει σε δημοτικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης.

Το 2004 έλαβε δάνειο 10 εκατ. δραχμών και το κατέθεσε στην Αγροτική Τράπεζα, σε λογαριασμό του δήμου. Όπως δεκάδες πληγέντες ιδιοκτήτες, η κυρία Πιαστοπούλου συνυπέγραψε με τον δήμο συμφωνητικό, βάσει του οποίου δημοτική κατασκευαστική εταιρεία θα ανοικοδομούσε το σπίτι της.

Στην εταιρεία είχε ανατεθεί η ανακατασκευή των σπιτιών των πλημμυροπαθών, αλλά 150 από αυτά «μένουν ρέστα», καθώς η υπό εκκαθάριση κατασκευαστική εμφανίζεται να χρωστά εκατοντάδες εκατομμυρίων σε πιστωτές και σε εργαζομένους.

Επισκευές έγιναν σε σπίτια δημοτών που, όπως και η οικογένεια Πιαστοπούλου, κατέθεσαν το δάνειο στην Αγροτική. Έγιναν και σε ιδιοκτησίες δημοτών που δεν κατέθεσαν τα χρήματα, τα οποία ακόμη και σήμερα διεκδικεί ο δήμος Άνω Λιοσίων, μάλλον χωρίς επιτυχία.

Η οικία Πιαστοπούλου δεν επισκευάσθηκε. Παραμένει ακόμη και σήμερα ακατοίκητο γιαπί. Η κυρία Πιαστοπούλου πληρώνει 1.200 ευρώ το εξάμηνο για την αποπληρωμή του δανείου, αλλά η οικογενειακή στέγη είναι η μόνη που μπορεί να κλείσει τις οικογενειακές πληγές:

Η γηραιά μητέρα της κυρίας Πιαστοπούλου μένει ακόμη σε ένα λυόμενο στον Προμπονά, όπως και ο 39χρονος γιος της, ανάπηρος κατά 80% και με επιβαρημένη την ψυχική υγεία του, μετά από προ δεκαετίας τροχαίο ατύχημα.

Η ίδια με τον ηλικιωμένο σύζυγό της μένουν σε μια μικρή κατοικία στη Βάρκιζα, καθώς τους αποστερείται το μείζον ανθρώπινο δικαίωμα στην οικογενειακή στέγη.

Ο σημερινός δήμαρχος γνωρίζει την -προερχόμενη όπως και πολλές άλλες από τον προκάτοχό του- υπόθεση. Δηλώνει όμως αδυναμία για οποιαδήποτε πρακτική διόρθωση της κατάστασης. Η οικεία Περιφέρεια επίσης δεν έχει πολλά να πει…

Το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει εν ισχύι εντολή διερεύνησης της υπόθεσης από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν έχει επιτύχει κάτι. Ούτε στο επίπεδο των αναγκαίων εξηγήσεων. Το Γραφείο του υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου ενήργησε μετά από παραγγελία του Γραφείου του Κ. Καραμανλή. Στον πρωθυπουργό είχε προσφύγει η κυρία Πιαστοπούλου από τον περασμένο Μάρτιο, με επιστολή της γεμάτη απελπισία.

«Δεν έχω λεφτά», αποκρίνεται ανεπισήμως ο δήμος Άνω Λιοσίων και αδυνατεί να απαντήσει επισήμως. Αποφεύγει να το πράξει και προς το Σώμα Επιθεωρητών. Η οικογένεια Πιαστοπούλου έχει δικαίωμα στη ζωή; Έχει ζωή; Και πόση ευθύνη έχουν γι’ αυτήν ο δήμος και το κράτος;


Σχολιάστε εδώ