Ποιος ο «έλληνας αγοραστής» που πήρε… νύχτα τον Πρίνο;
Όσοι είχαν την υπομονή να διαβάσουν τα «ψιλά γράμματα» της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της Regal Petroleum στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (ΑΙΜ), που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, διαπίστωναν ότι η βρετανική εταιρεία ανακοίνωνε μέσα σε λίγες γραμμές ενός… επιμελώς αόριστου κειμένου ότι πούλησε το 95% της Kavala Oil. Δηλαδή της εταιρείας που έχει ιδρυθεί από το 1999, με τις ευλογίες και τη νομοθετική «πένα» του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, για να εκμεταλλεύεται τα μοναδικά αξιοποιούμενα ελληνικά κοιτάσματα «μαύρου χρυσού», κάνοντας μάλιστα χρήση εγκαταστάσεων που ανήκουν καθ’ ολοκληρίαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Οι μέτοχοι της Regal, που έχει συσταθεί και εξακολουθεί να ελέγχεται από τον αμφιλεγόμενο Ρουμανο-Αυστραλό επιχειρηματία Φρανκ Τίμις («Δράκουλα της Τρανσυλβανίας», κατά την παλιά διατύπωση του κ. Γιώργου Σαλαγκούδη), ανακοίνωνε λακωνικά στους μετόχους της ότι «ξεφορτώθηκε» την ελληνική θυγατρική της. Ειδικότερα, στο σχετικό εδάφιο 114 λέξεων αναφέρονταν τα ακόλουθα:
— Ελλάδα, Kavala Oil (έλεγχος δικαιωμάτων ψήφου σε ποσοστό 95%): Η λειτουργική διαχείριση της Kavala Oil έχει εξακολουθήσει να ασκείται από την τοπική ελληνική διοικητική ομάδα με τη συνδρομή των εργαζομένων που ανήκουν σε σωματείο. Η εταιρεία δεν έχει λάβει λειτουργικές ή οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του πρώτου εξαμήνου από την Kavala Oil, που εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς τη χρηματοοικονομική υποστήριξη ή επένδυση από την εταιρεία (σ.σ.: εννοεί τη Regal).
— Η εταιρεία έχει πρόσφατα εισέλθει σε μια συμφωνία με όρους για την πώληση ολόκληρης της συμμετοχής της στην Eurotech (σ.σ.: πρόκειται για την εταιρεία που ελέγχει το 95% των δικαιωμάτων ψήφου στην Kavala Oil και με τη σειρά της ελέγχεται από τη Regal) σε έλληνα αγοραστή. Η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής αναμένεται εντός του τετάρτου τριμήνου του 2007, εφ’ όσον εκπληρωθούν οι όροι (σ.σ.: απαιτείται έγγραφη έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης). Ακολούθως θα παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες.
Κέρδη με το… βαρέλι
Τι αγοράζει, όμως, ο μυστηριώδης «έλληνας αγοραστής», σε μια περίοδο μάλιστα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σπάνε διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ; Τον έλεγχο και τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη μιας εταιρείας που σήμερα παράγει ημερησίως περί τα 30.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από τα γνωστά, παλαιά κοιτάσματα του Πρίνου, που εγκατέλειψε το 1999 η καναδική Denisson, όταν η τιμή του πετρελαίου είχε κατρακυλήσει σε επίπεδα ασύμφορα για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θειάφι.
Αν η μέση διεθνής τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί το 2008 σε 75 δολ. το βαρέλι (η πρόβλεψη αυτή προέρχεται από τον ελληνικό προϋπολογισμό και δεν απέχει από τα κοινώς αποδεκτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση), η Kavala Oil θα έχει τον επόμενο χρόνο τζίρο της τάξεως των 750 εκατ. δολ. (535 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες ισοτιμίες). Με μια επιπλέον επένδυση της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ, στο αναξιοποίητο κοίτασμα του «Πεδίου Ε», ο αγοραστής μπορεί να αποσπάσει επιπλέον παραγωγή 5.000 βαρελιών ημερησίως από το 2009, προσθέτοντας στον ετήσιο τζίρο άλλα 126 εκατ. δολ.
Στο ερώτημα «ποιος είναι ο τυχερός αγοραστής», η απάντηση . μπορεί να δοθεί μόνο από τον Βαγγέλη Παπά, πρόεδρο της Kavala Oil και επικεφαλής του Σωματείου Εργαζομένων, και τους ελάχιστους στενούς συνεργάτες του, που φαίνεται ότι έχουν πρωτοστατήσει στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Παπάς, άλλωστε, ήταν από τους εμπνευστές της ίδρυσης της Kavala Oil, αλλά και αυτός που έφερε στην εταιρεία τον Φρανκ Τίμις. Την ταυτότητά του επενδυτή γνωρίζει, επίσης, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος έχει ενημερωθεί εγγράφως και καλείται να εγκρίνει την επένδυση.
Πληροφορίες του «Π», που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν σε αυτό το περιβάλλον αδιαφάνειας, αναφέρουν ότι ο μυστηριώδης «έλληνας αγοραστής» φέρεται να συνδέεται με ισχυρό ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο, ο οποίος διατηρεί από το παρελθόν σχέσεις με τον Φρανκ Τίμις και την εταιρεία του, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από μεσαία ελληνική τράπεζα, γνωστή για τις μετοχικές και επιχειρηματικές σχέσεις της με ξένα (ή και εξωτικά…) επιχειρηματικά κεφάλαια.
Γεγονός είναι ότι μια σημαντική εθνική περιουσία (κοιτάσματα πετρελαίου και εγκαταστάσεις στον Πρίνο), που είναι βέβαιο ότι θα αφήσει τεράστια κέρδη σε όσους θα τη νέμονται σε μια περίοδο παρατεταμένης πετρελαϊκής κρίσης, εκχωρείται με απόλυτη αδιαφάνεια σε έναν επενδυτή με άγνωστες πραγματικές προθέσεις, ενώ υπάρχει το κακό προηγούμενο του ίδιου του Φρανκ Τίμις και της εταιρείας του.
Υπενθυμίζεται ότι ο δαιμόνιος ρουμάνος επιχειρηματίας ανακοίνωσε πομπωδώς ότι ανακάλυψε στην Καλλιράχη το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην Ευρώπη (227 εκατ. βαρέλια!), για να διαπιστωθεί λίγο αργότερα (ενώ ο ίδιος το γνώριζε έγκαιρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου) ότι το κοίτασμα δεν ήταν εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Στο μεταξύ, όμως, η Regal είχε αποσπάσει ένα τεράστιο ποσό από την Κεφαλαιαγορά του Λονδίνου (37 εκατ. λίρες), ενώ η μετοχή της Regal έγινε «τούρμπο», ανεβαίνοντας από τις 60 πένες στις 5 λίρες…
«Το Ελληνικό Δημόσιο αποσκοπεί και επιδιώκει την πλήρη εκμετάλλευση των υπαρχόντων αποθεμάτων πετρελαίου προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας», ανέφερε ο νόμος Βενιζέλου του 1999. Όμως, πέρα από τα ωραία λόγια, ο νόμος αυτός φαίνεται ότι άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας, αφού τα κοιτάσματα του Πρίνου πέρασαν πρώτα στην παγκοσμίως άσημη εταιρεία Ευρωτεχνική, ιδιοκτησίας τριών βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγιναν «όχημα» χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας από τον Τίμις. Τώρα περνούν στο νέο «επενδυτή», που ουδείς γνωρίζει αν ενδιαφέρεται για υγιή ανάπτυξη, ή για άλλο ένα «γρήγορο κόλπο». Και, κάπως έτσι, το «όφελος της Εθνικής Οικονομίας» αναδιατυπώθηκε θλιβερά ως «όφελος λίγων επιτήδειων»…