ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Η επιλογή να προσδιοριστεί η «τελική αναμέτρηση» για τις 11 Νοεμβρίου, έδωσε την ευκαιρία να αλλάξουν τα διλήμματα και να ξεφύγουν από τα στενά προσωπικά όρια.
«Τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε», «ποιο ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία» είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν τους ΠΑΣΟΚους – επώνυμους κι ανώνυμους- οι οποίοι έχουν καταληφθεί από ένα ντελίριο ενθουσιώδους επιστροφής στην πολιτική, με αποτέλεσμα να ανθούν προβληματισμοί, απόψεις και αναζητήσεις, που χρόνια είχαν να τους απασχολήσουν.
Οι άνθρωποι του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν από καιρό έτοιμοι για την… έφοδο στα κομματικά ανάκτορα, εξαντλώντας τα επιχειρήματά τους στο ότι «ο Γιώργος έχασε και άρα πρέπει να φύγει» και στο ότι «ο Βαγγέλης, λόγω της ευχέρειας του λόγου του και του πληθωρικού του χαρακτήρα, θα μας οδηγήσει στη νίκη».
Ο τουλάχιστον άκομψος τρόπος υποβολής της υποψηφιότητας Βενιζέλου, η πρωτοφανής υποστήριξη που βρήκε η πρωτοβουλία του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα «μεγάλα συμφέροντα», καθώς και η εμφάνιση στα κανάλια των «καθεστωτικών» συνοδοιπόρων του (Παπαντωνίου, Κουλούρης, Πάχτας, Ανθόπουλος, Μπαλτάς, Σουμάκης, Νεονάκης κ.ά.) προκάλεσαν αντανακλαστικές αντιδράσεις στη μάζα των απλών μελών και στελεχών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Αντιδράσεις που έγιναν ακόμη ηχηρότερες, όταν έγινε γνωστό ότι τα πόστα στον τοπικό μηχανισμό του κατέλαβαν άνθρωποι που εξαιτίας του βίου και της πολιτείας τους δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στους «πράσινους».
Ήθελαν νωρίς τις κάλπες
Οι άνθρωποι του Βαγγέλη Βενιζέλου ήθελαν άμεση προσφυγή στις κάλπες, ξέροντας πως έτσι «θα καθάριζαν γρήγορα» την υπόθεση προεδρία και ακολούθως θα έβλεπαν τον τρόπο που θα πορευτούν στη συνέχεια.
Ο αρχικός του σχεδιασμός για «αντιηγετικό τσουνάμι» που θα ξεσηκωνόταν, εξαναγκάζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου σε αποχώρηση και οδηγώντας τη Χαριλάου Τρικούπη σε παράδοση άνευ όρων, σκόνταψε στα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που δεν ήθελαν αποφάσεις εν θερμώ, απαιτώντας να υπάρξουν πολιτικές διεργασίες, οι οποίες χρειάζονται τον χρόνο τους. «Η προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν καταλαμβάνεται με ρεσάλτο», είπε χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος πολιτικός και δημοσιογράφος Γιάννης Καψής, δίνοντας τον τόνο της αντίδρασης του λεγόμενου «ιστορικού ΠΑΣΟΚ» στο εγχείρημα του Βαγγέλη.
Κάπως έτσι, αντί για το «τσουνάμι» που θα σάρωνε τον Γιώργο, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με θυελλώδεις συζητήσεις για το πού θα πρέπει να πάει το ΠΑΣΟΚ, με ποια ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, ποιες θέσεις και ποια οργανωτική δομή.
Οι προστρέξαντες
Στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, δίπλα στους ανθρώπους του Βενιζέλου, που ως «έτοιμοι από καιρό» βγήκαν από την Κυριακή των εκλογών στο μεϊντάνι, καλλιεργώντας κλίμα εναντίον του Παπανδρέου (οι συνεργάτες του γραφείου του και οι «κρυφοί» μέχρι τότε σύμμαχοί του Γερανίδης, Κουκουλόπουλος, Λιάνης, Φλωρίδης), προσέτρεξαν τα στελέχη που χρόνια τώρα κινούνται στο περιβάλλον του Άκη Τσοχατζόπουλου. Γιαννόπουλος, Κριθαρίδης, Τσαβδαρίδης, Χαλβατζόγλου, Κίτσιος, Σαμπάνης, Δαδούδης και μια σειρά άλλοι «καλοπληρωμένοι άεργοι» -όπως τους αποκαλούν, καθώς επί χρόνια είναι αποσπασμένοι και δεν εργάζονται- ξεκίνησαν αγώνα δρόμου για να φτάσουν πρώτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσουν προνομιακή σχέση με τη νέα εποχή που έβλεπαν να έρχεται για το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνοντας θέσεις και αξιώματα. Από κοντά και οι κάθε λογής «καθεστωτικοί», πρώην αξιωματούχοι, δήμαρχοι, ΠΕΣΥάρχες, διευθυντές εφοριών και λοιπών διοικητικών υπηρεσιών, που κινητοποιήθηκαν από την ελπίδα της γρήγορης επανόδου στην εξουσία και της συμμετοχής τους στη νομή της.
Ο διαγκωνισμός όλων αυτών στο ίδιο μετερίζι και το ότι επιλέχτηκε η τακτική της «εδώ και τώρα» ταχύτατης εφόρμησης οδήγησαν το γραφείο του Βενιζέλου στην επιλογή δημόσιων εκδηλώσεων επίδειξης ισχύος, στις οποίες τις πρώτες θέσεις έτρεξαν να καταλάβουν οι ταυτισμένοι με τις χειρότερες ημέρες του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Αυτό δημιούργησε σκεπτικισμό και ακολούθως έντονες αντιδράσεις στο «πράσινο» στρατόπεδο, που σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να ξαναδεί μπροστά του αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για το χάλι του κόμματος.
Το λάθος του Βαγγέλη
«Το σημαντικότερο λάθος του Βαγγέλη ήταν η εσφαλμένη εκτίμησή του ότι η διαδοχή θα κριθεί σε μια κούρσα 100 μέτρων. Έτσι, τώρα που αποδείχτηκε ότι ο νικητής θα βγει σε μαραθώνιο δεν έχει δυνάμεις για να αντέξει», λένε στα ΠΑΣΟΚικά στέκια της πόλης οι «πράσινοι», βλέποντας τον φιλόδοξο πατριώτη τους να μένει από δυνάμεις, έχοντας σπαταλήσει όλα τα όπλα που είχε από τις πρώτες ημέρες και μη έχοντας καταφέρει να αποφύγει τον πειρασμό να υπερκαταναλωθεί στα μέσα ενημέρωσης, βγαίνοντας καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Αυτοί που ξέρουν, ωστόσο, γνωρίζουν ότι ο Βενιζέλος προσπάθησε να αποφύγει τις συχνές πυκνές εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όμως η σπουδή των καναλιών να προβάλουν την υποψηφιότητά του αξιοποιώντας τους «διαθέσιμους» (Παπαντωνίου, Κουλούρης, Λιάνης, Ράπτη, Κούρκουλα, Κουναλάκης, Μπίστης, Αντωνίου, Αποστολάκη), που βγήκαν με φανατισμό και επιθετικότητα, ανάγκασε τον Βενιζέλο να τους μαζέψει αμέσως και να βγει ο ίδιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ο Άκης με τον Βενιζέλο
Συνεχίζει την προσπάθειά του να μαζέψει κόσμο και να τον οδηγήσει στον Βενιζέλο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που αυτήν τη βδομάδα συγκάλεσε συγκέντρωση των Νέων Σοσιαλιστών, των νεολαίων δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, που χρόνια τώρα βρίσκονται στο πλευρό του.
Στη συνάντηση που έγινε σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης παρέστησαν περίπου 50 άτομα, απογοητεύοντας τους οργανωτές, που ανέμεναν περισσότερους από τριπλάσιους. Ο Άκης είπε ότι για την ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου οι ευθύνες ανήκουν στην ηγεσία και ζήτησε την αλλαγή της. Για να πάει το ΠΑΣΟΚ αριστερά -τους είπε- χρειάζεται ένας αρχηγός σαν τον Βενιζέλο.
Η ανθρωπογεωγραφία των «πράσινων»
Οι περισσότεροι γνωστοί ΠΑΣΟΚ οι αποφάσισαν να κρατήσουν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους, αναμένοντας την οριστική διαμόρφωση του τοπίου, πριν τοποθετηθούν. Απ’ όσα ωστόσο ακούγονται στα ΠΑΣΟΚικά στέκια, μπορούμε να αποτολμήσουμε μια πρώτη απόπειρα καταγραφής των στελεχών που διάλεξαν στρατόπεδα.
Από τους βουλευτές, οι Καστανίδης, Αράπογλου, Μαγκριώτης και Τσιόκας είναι με τον Παπανδρέου, ενώ οι Καϊλή και Γερανίδης τάχτηκαν στο πλευρό του Βενιζέλου. Από τους «πολιτευτές», με τον Γιώργο είναι οι Βούγιας, Κίρκος, Καρασαββίδου, Μίχου, Τριαρίδου, Αργυριάδης, Πολίτης, ενώ με τον Βαγγέλη τοποθετήθηκαν οι Ακριβοπούλου, Τοπαρλάκη, Αβραμίδης.
Από τους νομούς της Μακεδονίας το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι στο πλευρό του βρίσκονται οι βουλευτές Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος, Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας, Σερρών Μάρκος Μπόλαρης και Στάθης Κουτμερίδης, Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, Κοζάνης Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Αλέκος Αθανασιάδης , Δράμας Χρήστος Αηδόνης, Καβάλας Μιχάλης Τιμοσίδης, καθώς και η ευρωβουλευτής Ευαγγελία Τζαμπάζη. Επίσης τα στελέχη Μαρία Αρσένη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κίττης, Θανάσης Γικόνογλου, Δημήτρης Ταχματζίδης, Π. Παπαδόπουλος (Δράμα), Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Τσολακίδης.
Στην πλευρά του Βενιζέλου αντίστοιχα τάσσονται οι βουλευτές Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης, Φλώρινας Γιώργος Λιάνης, όπως και οι πολιτευτές Χρύσα Μανωλιά, Παντελής Τσερτικίδης, Νίκος Στρατηλάτης κ.ά.
Οι δήμαρχοι, προτιμούν να κρατούν χαμηλούς τόνους και να μην ταχτούν με καμία πλευρά. Ωστόσο, φιλικά προς το στρατόπεδο Βενιζέλου τάσσονται οι Δανιηλίδης (Συκιές), Θ. Παπαδόπουλος (Θέρμης), Λαδόπουλος (Νεάπολης), Οικονομίδης (Καλαμαριάς), ενώ οι συνάδελφοί τους Σερασίδης (Σταυρούπολης), Πανταζόγλου (Ευκαρπίας), Βαρσάμης (Αγίου Παύλου)και Κ. Θεοδωρίδης (Πολίχνης) βρίσκονται κοντύτερα στον Γιώργο.
Από τα γνωστά στελέχη του κόμματος, στο πλευρό του Βενιζέλου βρίσκονται οι Αγγελούδης, Χαλβατζόγλου, Κριθαρίδης, Γιαννόπουλος, Κίτσιος, Κουκουλεκίδης, Κ. Χαραλαμπίδης, Σ. Τσολάκης, Μυλόπουλος, Παπαχατζής, Τούρτα, Χατζησάββας, Θεοχαρίδης, Σιάτρας, ενώ στον αντίποδα δραστηριοποιούνται οι Παυλίδου, Βογιατζοπούλου, Κουρτίδης, Κουρίδης, Αλεξανδρίδης, Καρεκλίδου, Τσόνκης, Τσιλιγκαρίδης, Καλταβερίδης, κ.ά.