ο Δαίμονας των δημαρχείων

***

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται πλέον η περιβόητη σύμβαση για το έργο της αποχέτευσης στον Δήμο Σαλαμίνας. Μαθαίνω όμως από καλούς φίλους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ότι οι πιέσεις δίνουν και παίρνουν, προκειμένου να εγκριθεί η σύμβαση. Με το επιχείρημα ότι θα χαθούν λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να «πείσει» για το αγαθό των προθέσεών της. Μαγειρέματα επί μαγειρεμάτων. Για να μην ξεχνιόμαστε, να σας θυμίσω ότι η αρχική εγκεκριμένη σύμβαση από την ΕΥΔΑΠ και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελική που διαμορφώθηκε από τον μελετητή του έργου, έχει μια μικρή διαφορά 8 εκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά προς τα πάνω. Μάλλον θα πρέπει αύριο να πάει ένα φορτηγό με εισαγγελείς στο όμορφο νησί, να εγκατασταθεί καμιά δεκαριά μέρες για να μάθουμε και εμείς οι θνητοί τι ακριβώς συμβαίνει.
***

Στην περιοχή του Δήμου Χολαργού κυκλοφορούσε επί αρκετά χρόνια ένα τοπικό περιοδικό που έδινε έμφαση στα ζητήματα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εκδότης ήταν ο Ανδρέας Κουζέλης ο οποίος ανήκει σʼ αυτήν την ευαίσθητη κατηγορία συνανθρώπων μας. Προχθές λοιπόν ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Νικολάου, προσέλαβε τον Ανδρέα ως σύμβουλο σε θέματα ΑμεΑ. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είναι αυτονόητο ότι η πρόσληψη δεν έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά για την πραγματική απεικόνιση των προβλημάτων και την επιδιωκόμενη λύση τους από έναν άνθρωπο που τα ζει καθημερινά. Άλλοι προσλαμβάνουν την κόρη τους και τη σύζυγό τους και άλλοι ανθρώπους που θα φανούν χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία. Η επιλογή ήταν άριστη και οφείλω να το επισημάνω.
***

Ως απόδειξη της καλόπιστης κριτικής που ασκούμε σε διάφορα θέματα θεωρούμε απαράβατη αρχή να δημοσιεύουμε κάθε απάντηση που μας στέλνει ο θιγόμενος ή ο κάθε εμπλεκόμενος επί του σχολίου. Αυτό το κάνουμε είτε εξυπηρετεί την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ είτε όχι. Τις περισσότερες φορές, σχεδόν όλες, ο χρόνος που ακολουθεί μας δικαιώνει και εκθέτει τον διαψεύδοντα. Ας είναι. Έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοσιογραφία που εμείς υπηρετούμε. Δυστυχώς όμως, αυτή η αντικειμενική παρουσίαση των πραγμάτων εκ μέρους μας εξαργυρώνεται από κάποιους με αργύρια δήθεν διαμεσολάβησης μεταξύ του θιγόμενου και της εφημερίδα μας! Μιλάμε για τέτοια λαμόγια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Τα λέω επειδή φτάνουν στ’ αφτιά μας ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδημαρχάκια και τοπαρχάκια της κακιάς ώρας παίρνουν μεροκάματο δήθεν για να μεσολαβήσουν, ώστε να μπει η απάντηση που μας στέλνει κάποιος. Μαθαίνω και ονόματα αυτών των απατεωνίσκων που πρέπει να εύχονται να έχουν κλείσει νυχτερινή πτήση για Σιγκαπούρη, εάν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε μαζί τους. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθω επ’ αυτού.
***

Το γραφείο του αντιδημάρχου που εποπτεύει τη Δημοτική Αστυνομία στον Δήμο Αγίου Δημητρίου απέχει 27 σκαλοπάτια από το γραφείο της προέδρου της δημοτικής επιχείρησης που εποπτεύει την υπαίθρια διαφήμιση. Χαμπεσής λέγεται ο πρώτος, Σκριβάνου λέγεται η δεύτερη. Το τελευταίο τρίμηνο, σε όλα τα πεζοδρόμια του δήμου κάθε πρωί ξεφυτρώνουν κάτι σιδερένιες διαφημιστικές μπαριέρες. Το απόλυτο χάος. Εκεί που περπατάς στο πεζοδρόμιο, κάνεις δεξιά, περπατάς πάνω στη λεωφόρο και μετά ανεβαίνεις ξανά στο υπόλοιπο πεζοδρόμιο. Η δημοτική επιχείρηση κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό το θεσολόγιο που καθορίζει πού θα μπουν οι παράνομες, γιατί περί αυτών πρόκειται, πινακίδες. Ο Χαμπεσής από τη μεριά του κάνει πως δεν τις βλέπει, αφού επίσημα δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν. Ιστορίες για γέλια και για κλάματα. Φυσικά έχουμε και τον δήμαρχο που σε όλα αυτά απλώς… προεδρεύει.
***

Βρέθηκα πριν από λίγες ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας. Δυστυχώς έχω χάσει πολλά επεισόδια. Πρέπει να πηγαίνω πιο συχνά. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, εννοώ του τέως δημάρχου Αδαμόπουλου, μόνο μαχαίρια δεν έχουν στη ζώνη. Επί τρεις ώρες που ήμουν εκεί, ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος Γιάννης Τομπούλογλου δεν αντάλλαξε ούτε μια ματιά με τον σύμβουλο της ίδιας παράταξης Γατζούλη, αλλά και τον επικεφαλής τέως τοπάρχη. Οι άνθρωποι δεν λένε μεταξύ τους ούτε καλημέρα. Μιλάμε για οριστική ρήξη. Όπως μου είπαν άλλοι σύμβουλοι, αυτή η εικόνα επικρατεί από την επομένη των εκλογών, αφού ο Τομπούλογου θεωρεί αυτούς τους δύο υπαίτιους για τη συντριπτική ήττα που υπέστη η παράταξή τους. Τώρα βέβαια γεννάται ένα ερώτημα. Τι θα κάνει ο φίλτατος Γιάννης στις επόμενες εκλογές; Δεν ξέρω τι θα κάνει, ξέρω όμως τι δεν θα κάνει. Δεν πρόκειται να συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο υπό τον πρώην δήμαρχο Αδαμόπουλου ή τον έμπορο ποδηλάτων Γατζούλη. Με αυτές τις εξελίξεις προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα για το μέλλον αυτής της παράταξης, αφού η πρωτιά σε σταυρούς του Γιάννη Τομπούλογλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Ο άνθρωπος έχει «προίκα» και δεν το κρύβει. Πάντως, ο σημερινός δήμαρχος τρίβει τα χέρια του, γιατί βλέπει ότι η παρένθεση Αδαμόπουλου έκλεισε οριστικά.
***

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο κανένας. Ψάχνουν να βρουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγίων Αναργύρων ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο που θα μπορέσει στις επόμενες εκλογές να βάλει τον δήμο σε μια τροχιά ανάπτυξης, αλλά επειδή όλοι θέλουν να είναι επικεφαλής οι κουβέντες ξαναγυρίζουν στο μηδέν. Η διαλυμένη παράταξη του τέως δημάρχου Τρίγκα ακόμη προσπαθεί να καταλάβει γιατί καταποντίστηκε. Ο Τρίγκας θέλει να είναι πάλι υποψήφιος. Ο σύμβουλος Θανάσης Τσώκος, της ίδιας παράταξης, έχει κάνει δικό του μαγαζί που, όπως λέει, σύντομα θα σηκώσει σημαία. Ο άλλος σύμβουλος Νίκος Ντακλάκης, ήδη άνοιξε μαγαζί αλλά δεν βρίσκει οπαδούς. Ο Ταμπακίδης έχει τραβήξει τον δικό του δρόμο, απέναντι σε όλους και όλα. Ο γιατρός Νικητόπουλος φαίνεται ως μια πιθανή λύση, αλλά ο ίδιος ζητάει πλήρη διακομματική στήριξη για να μπει μπροστά. Κάτι σαν εθνικός σωτήρας δηλαδή. Απ’ ό,τι καταλάβατε επικρατεί το απόλυτο μηδέν. Που και που θυμάται και κανένας ξεχασμένος πρώην βουλευτής την ύπαρξη του Δήμου Αγίων Αναργύρων και εκδηλώνει κι αυτός ενδιαφέρον. Όλα αυτά πάντως είναι βούτυρο στο ψωμί του νυν τοπάρχη Νίκου Σαράντη, αφού η ανυπαρξία του έργου του περνάει απαρατήρητη και ασχολίαστη. Άντε να δούμε.
***

Όλοι μου λένε ότι το μυστικό το ξέρει μόνο ο αγαπητός Ντούρος. Ποιος είναι ο Ντούρος; Είναι ο αντιδήμαρχος οικονομικών στον Δήμο Αχαρνών επί εποχής Στριφτού. Ποιο είναι το μυστικό; Είναι τα 12 εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίστηκε ο δήμος χωρίς να περάσουν από τις οικονομικές υπηρεσίες του. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το είχε καταγγείλει πριν από δύο μήνες ο σημερινός δήμαρχος. «Ούτε καν τα παραστατικά δεν βρήκαμε. Μας είπαν ότι τα έχει στο σπίτι του ο τέως αντιδήμαρχος». Αυτά γράφουν τα πρακτικά του ΔΣ και προέρχονται από την καταγγελία του δημάρχου Φωτιάδη. Αυτά ειπώθηκαν πριν από το καλοκαίρι. Όλως περιέργως όμως από τότε μέχρι σήμερα αυτό το θέμα εξαφανίστηκε από τις συζητήσεις της δημοτικής αρχής. Μιλάμε για την απόλυτη σιωπή. Ουδείς θίγει το θέμα. Πού πήγαν τα λεφτά, ωρέ παιδιά; Πού πήγαν τα πακέτα, βρε συντρόφια; Αυτό θα τραγουδάει η Μπεζεντάκου στη νέα δισκογραφική της δουλειά.
***

Το περιστατικό είναι από μια καλοκαιρινή περίοδο, όχι πολύ παλιά, και έχει ενδιαφέρον να το μάθετε. Ο εργολάβος είχε παραμυθιαστεί από τον τοπάρχη που αρεσκόταν σε άσπρα διαφανή παντελόνια, χειμώνα καλοκαίρι, και όσο να ‘ναι είχε δώσει την απαραίτητη προκαταβολή, προκειμένου να πάρει το έργο με απευθείας ανάθεση. Το έργο έγινε, αλλά ο εργολάβος δεν πληρωνόταν, αφού ο δήμος δεν είχε ούτε ευρώ στο ταμείο. Ο πρώην δήμαρχος δεν απαντούσε πλέον ούτε στο κινητό του. Δεν έφταναν αυτά, ο εργολάβος έμαθε ότι ο τοπάρχης έφυγε για διακοπές. Έμαθε λοιπόν πού πήγε, πήρε το καράβι και να ‘σου μπροστά του. Τον βλέπει στην παραλία και αρχίζει να τον κάνει ρόμπα. «Δεν ντρέπεσαι, ρε Καραγκιόζη, να έχω απλήρωτους σαράντα εργάτες, να έχεις τσεπώσει 50.000 ευρώ και να την κοπανάς. Θα σε ξεφτιλίσω». Ο κακομοίρης ο δήμαρχος έκανε σαν τον λαγό προσπαθούσε να κρυφτεί στην άμμο, αλλά ο εύσωμος εργολάβος με τη μαύρη Μερσέντες ήταν αποφασισμένος. Δεν είχε άλλο περιθώριο πλέον ο τοπάρχης και, αφού βρήκε το κινητό του ανάμεσα στην πετσέτα και τα βατραχοπέδιλα, έδωσε εντολή να δοθεί επιταγή για την επόμενη ημέρα. Πού τα έμαθα; Από τον ίδιο τον εργολάβο. Όταν τα έλεγε στο ταβερνάκι με τους νόστιμους μεζέδες ήταν παρόντες άλλοι δύο δήμαρχοι. Τόσο ωραία και απλά. Ζήτω η περήφανη αυτοδιοίκηση.

***

Σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, στο Καβούρι, θα γίνει το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ 19 και 20 του μήνα. Το αντίστοιχο της ΚΕΔΚΕ θα γίνει στην Κυλλήνη. Πήρα στα χέρια μου το πρόγραμμα του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ ως προς την υποστήριξη που θα παρέχει το ξενοδοχείο. Δεν μπόρεσα να κρατήσω τα δάκρυά μου. Με έπιασε ρίγος. Δεν θα υπάρχουν αστακομακαρονάδες ούτε οι απέραντοι μπουφέδες που ήθελες τρενάκι για να τους προλάβεις όλους. Πώς είναι δυνατόν; Με ποιο δικαίωμα, ρε παιδιά, διαγράφεται την εποχή Φιλίππου; Μήνες περιμέναμε αυτό το διήμερο για να δει το μάτι μας τον αστακό και τη γαρίδα μπροστά στα πιάτα μας. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μην πάω, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στους αστακοοπαδούς όλης της αυτοδιοίκησης. Θα είναι το πιο λιτό συνέδριο, από άποψης ξενοδοχειακής πολυτέλειας, που έχει γίνει ποτέ. Καταλάβατε; Καταντήσαμε να σαρκάζουμε το αυτονόητο. Η πηγή της δημοκρατίας, που είναι η αυτοδιοίκηση, είχε μετατραπεί από εφαλτήριο προτάσεων και σκέψεων σε μάζωξη τόνων από χαβιάρι και σολομό. Η πρόβλεψή μου ότι η ΤΕΔΚΝΑ με τη σημερινή διοίκηση αρχίζει μια νέα εποχή σε όλα τα επίπεδα επιβεβαιώνεται συνεχώς.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σε Ζάκυνθο, Άνω Λιόσια, Μενίδι, Πέραμα, Δάφνη η Εισαγγελία Αθηνών θ’ ανοίξει σε λίγο παραρτήματα για να μην πηγαινοέρχεται από τα ζητήματα που θα προκύψουν. Η δημοπράτηση της νέας πτέρυγας στον Κορυδαλλό έχει αρχίσει.


Σχολιάστε εδώ