Ξεκαθάρισμα στο Εθνικό Συμβούλιο

Οι πάντες (δηλαδή οι κορυφαίοι πρωταγωνιστές αυτού του διήμερου, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος – Κώστας Σημίτης πρωτίστως, αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης) ριζοσπαστικοποίησαν τη στάση τους και άνοιξαν κάποια από τα χαρτιά τους .

Ο «πικραμένος και οργισμένος» από την κριτική που του ασκείται πλέον ανοικτά από τον Γιώργο Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, που κυριολεκτικά «εξοργίστηκε» και από τα όσα είπε ο Νίκος Παπανδρέου (σε τηλεοπτική του συνέντευξη), επιχειρεί στο Εθνικό Συμβούλιο να «ξανασηκώσει το γάντι» που πέταξε στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Από την προηγούμενη (Παρασκευή) φρόντισε να αφήσει αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνοντας σε δήλωσή του ότι «στα παλαιά προβλήματα, υπάρχουν νέες προσεγγίσεις». Ο κ. Σημίτης ετοιμάζονταν για μια προσεκτική αντεπίθεση στο Εθνικό Συμβούλιο, μια και εκ των προτέρων γνώριζε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να πολιτικοποιεί την σύγκρουση και να αναζητά ευθύνες για την ήττα και στην προηγούμενη περίοδο. Ο Κ. Σημίτης ήταν αποφασισμένος, χωρίς να ταχθεί ανοικτά υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, να ασκήσει κριτική στον Γ. Παπανδρέου, να πει ανοικτά τι δεν του άρεσε στην περίοδο της ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου και σε ποιες επιλογές του έχει ενστάσεις. Ήταν αποφασισμένος να αμυνθεί σθεναρά και να υπερασπιστεί το κυβερνητικό παρελθόν του, ακόμα και επιτιθέμενος σε όσους το κριτικάρουν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αποφασισμένος να «κτυπήσει» κατ’ ευθείαν τον Γιώργο Παπανδρέου, δείχνοντάς τον ευθέως ως τον βασικό υπεύθυνο για την ήττα. Θα τόνιζε πως δεν θέλει «ένα καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ», όμως θα έδινε πολιτική ομπρέλα ακόμα και στα φθαρμένα στελέχη της «σημιτικής περιόδου».

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κινείτο, ως προς την κριτική του, στους άξονες της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εμμένοντας στην κριτική της κυβερνητικής θητείας του Κ. Σημίτη και στα όσα από αυτή «ξεπληρώθηκαν στο πρόσωπό» του , αλλά και στην κατάσταση που επικρατούσε στο Κόμμα. «Παρέλαβα ένα αποϊδεολογικοπημένο κόμμα. Δυστυχώς συμβιβάστηκα και δεν έκανα ό,τι έπρεπε», αναμένονταν να πει, ενώ θα έριχνε το βάρος του στο να δώσει το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα ενός «λαϊκού ΠΑΣΟΚ».

Πάντως τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα σήμερα το βράδυ στα «χέρια που θα σηκωθούν» στο κλείσιμο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου για να ανακηρύξουν και τυπικά τους κ. Γιώργο Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σκανδαλίδη υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος.

Ο ελάχιστος αριθμός των μελών του Εθνικού Συμβουλίου που απαιτείται για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι είναι 86, ωστόσο οι ανατάσεις χειρών αναμένεται να υπερκαλύψουν αυτόν τον αριθμό και για τους τρεις υποψηφίους. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως ενδεικτικά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα καταδείξουν μια τάση προτίμησης των 344 μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Η σκληρή πολιτική μάχη στη διήμερη συνεδρίαση του οργάνου για τα αίτια της ήττας ανέδειξε σε όλο του το φάσμα το ψυχολογικό και πολιτικό χάσμα που υπάρχει πλέον στις σχέσεις των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το στοιχείο ίσως καθορίσει εν πολλοίς και την «επόμενη ημέρα» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ