Λέμε τώρα

Για στροφή στις κοινωνικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ μιλούν λίγο πολύ όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας το αποδείξουν:

Ποιος θα δεσμευτεί για κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τους «απασχολήσιμους», τους «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους», της μείωσης των συντάξεων από το 80% στο 70%, της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», που οδήγησε στην τυπική 3ωρη ή 4ωρη απασχόληση. Για την κατάργηση της παροχής κινήτρων για παράταση του εργάσιμου βίου πέραν των 65 χρόνων. Και τόσων άλλων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων 1996-2004. Καλά τα παχιά λόγια, όμως στην πράξη οφείλουν να στραφούν (και να δεσμευτούν) – κυρίως όσοι μιλούν για αριστερή φυσιογνωμία το ΠΑΣΟΚ. Να η -μεγάλη- ευκαιρία. Σήμερα κιόλας.

Μια «από τα ίδια» και η τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς τον διάλογο για το Ασφαλιστικό. Οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, έχοντας εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με την καταβολή των εισφορών τους, καλούνται να καλύψουν τα ελλείμματα από την εισφοροδιαφυγή που οι κυβερνήσεις ουδέποτε καταπολέμησαν, τη «μαύρη» και την αδήλωτη εργασία που ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ, πέρα από ευχολόγια, θέλησαν να ελέγξουν. Και να συμπληρώσουν το κενό, οι ασφαλισμένοι πάλι, που δημιουργούν οι κυβερνήσεις, καθώς δεν καταβάλλουν ούτε καν τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και καλούν όσους πληρώνουν να ξαναπληρώσουν.

Αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αλλάξει το τροπάρι που ξεκίνησε από το 1990 και δεν στραφεί στις τράπεζες που θησαυρίζουν και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης (εφοπλιστικό κεφάλαιο, υπερκέρδη επιχειρήσεων κ.λπ.), τότε σπέρνει θύελλες.

Σωστά ευχήθηκε στον υπουργό Απασχόλησης, Βασ. Μαγγίνα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης: «Σιδεροκέφαλος, αλλά ένα κράνος θα σας χρειαστεί».

Με την επιτροπή «Σοφών» τα βάζει η ΔΑΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ. Στο στόχαστρο ο πρόεδρος και επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Νικ. Αναλυτής. Για απαράδεκτα σκληρές αντικοινωνικές θέσεις που δυναμιτίζουν τον κοινωνικό διάλογο κατηγορεί τον κ. Αναλυτή η ΔΑΚΕ, που επιρρίπτει ευθύνες και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αρνήθηκε συμμετοχή στην επιτροπή, επιτρέποντας «στον κάθε τεχνοκράτη Αναλυτή να λέει ό,τι θέλει χωρίς αντίλογο, χωρίς τη διαφορετική άποψη των συνδικάτων». Συζητήσιμη η θέση της

ΔΑΚΕ περί συμμετοχής σε επιτροπές και διαλόγους. Όμως, όπως διαπιστώνει η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, «εάν μια κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει, τότε το κάνει…». Άρα;


Σχολιάστε εδώ