Επανέφεραν τα νησιά του Αιγαίου στην… Ελλάδα!

Οι συντονισμένες ενέργειες του Γιώργου Βασιλακόπουλου, ως εκπροσώπου του ελληνικού μπάσκετ, άλλαξαν τον χάρτη του NBA και… επανέφεραν στην ελληνική κυριαρχία τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Την ώρα που η ελληνική διπλωματία σφύριζε αδιάφορα στις προκλήσεις των Αμερικανών, απεδείχθη ότι αρκούσαν οι κινήσεις του προέδρου της FIBA Europe για να αντιληφθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Ρόδος και τα μικρότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα και δεν αποτελούν έδαφος της Τουρκίας.

«Είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών», είχε ξεκαθαρίσει ευθύς εξ αρχής ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, με σαφή την πρόθεσή του να μην ασχοληθεί με την «καυτή πατάτα», καθώς αυτή φύτρωσε σε ξένα χωράφια. Την ίδια ώρα, όμως, ο Βασιλακόπουλος είχε στείλει το μήνυμα πως όφειλαν οι άνθρωποι του NBA να επανορθώσουν το λάθος τους. Κάτι που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ είναι παράλληλα και η κορυφαία παραγοντική φιγούρα του αθλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μπορεί το NBA να συνεργάζεται με την Ούλεμπ, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τη ΦΙΜΠΑ.

Μια άλλη παράμετρος που χρήζει επισήμανσης αφορά στο επικείμενο ταξίδι του Παναθηναϊκού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι «πράσινοι» θα αντιδρούσαν εάν παρέμενε ο ίδιος χάρτης στο διαδίκτυο τις μέρες που θα βρίσκονται στο Χιούστον για τον αγώνα με τους Ρόκετς και στο Σαν Αντόνιο για την αναμέτρηση με τους πρωταθλητές Σπερς. Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση και στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, που έχει ισχυρά ερείσματα στην κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι του NBA ανέκρουσαν πρύμναν. Μέχρι, βέβαια, την επόμενη πρόκληση, μια και ο αθλητισμός προσφέρεται για τέτοιες ενέργειες με διπλωματικό υπόβαθρο, καθώς εύκολα μπορεί να αποδοθεί σε «μεμονωμένο λάθος» μια πρόκληση, όταν προκύψουν αντιδράσεις. Είτε επίσημες από το αρμόδιο υπουργείο είτε από κάποιους ευαισθητοποιημένους παράγοντες. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του NBA, που έσπευσαν να μιλήσουν για σφάλμα του… υπολογιστή και να διορθώσουν το λάθος.


Σχολιάστε εδώ