ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Συνεργασία υπερνομαρχίας – δήμου σε περιβάλλον
και πολιτισμό

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ήταν, όπως φάνηκε τουλάχιστον από τις δηλώσεις τους, η συνάντηση της νέας υπερνομάρχου Ντίνας Μπέη και του δημάρχου Αθηναίων, η οποία έγινε στο δημαρχείο, γεγονός που δείχνει ότι ήταν πρωτοβουλία της υπερνομάρχου… Μας έκανε εντύπωση ότι ξεκίνησαν από απλά πράγματα, τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για να «δώσουμε λύσεις σε κοινά προβλήματα», όπως είπε στις δηλώσεις του ο Νικήτας… Και μας έκανε εντύπωση γιατί, από τη στιγμή που καθιερώθηκε ο θεσμός του υπερνομάρχη, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια παραγωγική συνάντηση, χωρίς συμπλεγματικές καταστάσεις αρμοδιοτήτων, με διάθεση συνεργασίας…

ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του ο Νικήτας ήταν σαφής: «Συναποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από ανθρώπους της υπερνομαρχίας και του δήμου, για να δούμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις σε κοινά προβλήματα. Προτεραιότητα θα δώσουμε στο κομμάτι του περιβάλλοντος και στο κομμάτι του πολιτισμού». Και βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στον χώρο της αυτοδιοίκησης… «Και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο -τόνισε- και περισσότερο η υπερνομαρχία, περιμένουμε θαρραλέες αποφάσεις από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα δύο επίπεδα, με μια βεβαίως προϋπόθεση -θα το λέω πάντα αυτό- οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες να στηριχθούν και οικονομικά, διαφορετικά καλύτερα να τις κρατήσει το κεντρικό κράτος».

ΑΠΟ την πλευρά της η Ντίνα Μπέη, στις δηλώσεις της, επεσήμανε ότι «παίζει σημαντικό ρόλο ότι τον κ. Κακλαμάνη τον γνωρίζω και ήδη έχουμε μια πολύ καλή φιλική σχέση. Έχω κάποιες καταβολές, ας πούμε, από τον Δήμο της Αθήνας, γιατί, όταν τελείωσα τις σπουδές μου, δούλεψα στον δήμο και έχω κάνει στις διεθνείς σχέσεις του δήμου. Μπορεί πράγματι από κοινού η Υπερνομαρχία με τον δήμο -επεσήμανε η υπερνομάρχης- σε κάποια πράγματα να προχωρήσουν καλά, δηλαδή στα θέματα περιβάλλοντος, τα οποία σήμερα καίνε τον Αθηναίο και τον πολίτη της υπερνομαρχίας και το έχει συνειδητοποιήσει ο καθένας μας, και σε έργα πολιτισμού όπου ήδη έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία…». Εκείνο που έχει σημασία, πάντως, είναι να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, έστω και με 15 χρόνια καθυστέρηση…

Η κατάντια της οικίας Λέλας Καραγιάννη…

Η ΟΙΚΙΑ της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη, που εδώ και 15 περίπου χρόνια παραμένει εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, τόσο στον εξωτερικό της χώρο, που είναι ένα απέραντο σκουπιδαριό και εστία μόλυνσης, όσο και στο εσωτερικό της. Δεν ήμασταν οι πρώτοι επισκέπτες στον χώρο, ύστερα από τόσα χρόνια που παραμένει κλειστό το κτίριο. Μέσα βρήκαμε κουτάκια από μπύρες, σύριγγες, ψόφια ζώα, ανοιγμένα όλα τα ντουλάπια και άλλα. Ακόμα η πόρτα του σπιτιού ήταν ανοιχτή, ενώ με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε γραμμένη με σπρέι τη λέξη «Πωλείται» και δίπλα έναν αριθμό τηλεφώνου, προφανώς για πληροφορίες σχετικά με την πώληση, γράφει η Δώρα Μοσχοπούλου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ιστορία της υπόθεσης να θυμίσουμε ότι το κτίριο Λέλας Καραγιάννη βρίσκεται στην οδό Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου γωνία κοντά στην Πλατεία Αμερικής. Χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο, αλλά και μνημείο, από το υπουργείο Πολιτισμού, όχι λόγω της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας, αλλά λόγω της ιστορικότητάς του..

ΟΜΩΣ φαίνεται ότι για το συγκεκριμένο κτίριο τη λέξη διατηρητέο πρέπει να τη θεωρήσουμε ταυτόσημη με τη λέξη εγκαταλελειμμένο, παρότι υπάρχουν σχέδια του Δήμου Αθηναίων να γίνει ανάπλαση στο συγκεκριμένο κτίριο το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» για τη χρηματοδότησή του, αλλά ακόμη περιμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησής του.. Όπως είχαμε πληροφορηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Νοέμβρη του 2006, ο δήμος αφού αναπλάσει τον συγκεκριμένο χώρο θα τον μετατρέψει σε μουσείο με το Ιστορικό Αρχείο της Αθήνας και του Δήμου Αθηναίων,

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ακίνητο, το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί χρόνια με την ευθύνη και την αρμοδιότητα να «πηγαινοέρχονται» από τον δήμο στον
ΟΝΑ και από τον ΟΝΑ στον δήμο και έχει αρχίσει να καταρρέει σιγά σιγά, επιβάλλεται επιτέλους να αξιοποιηθεί, πρώτον, γιατί είναι ύβρις προς τη μνήμη της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη η κατάντια του κτιρίου και δεύτερον, γιατί αν γίνει αυτό το μουσείο στην Κυψέλη, θα δώσει μια αίγλη στην περιοχή, θα δώσει μία άλλη πνοή… Θα το επισκέπτονται άνθρωποι, παιδιά, μεγάλοι, επιστήμονες και κάθε άνθρωπος της γειτονιάς. Είναι μια δραστηριότητα που θα αναβαθμίσει αυτήν τη γειτονιά που έχει ήδη μια πολύ άσχημη εικόνα και έχει αφεθεί στο έλεος του θεού…

ΑΥΤΟ, λοιπόν, το σκοτεινό και βρώμικο κτίριο πρέπει να αξιοποιηθεί… Πρέπει να αναδειχθεί, να είναι η εικόνα του αντάξια με την ιστορικότητά του, ενώ πιστεύω ότι πρέπει στον χώρο αυτόν να φιλοξενηθούν και προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη…

Δώρα Μοσχοπούλου


Σχολιάστε εδώ