Εθελουσίως παρόντες

Το παλικάρι δίνει και χάνει δυστυχώς τη μάχη με τη ζωή. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να εκτυλίσσεται μια απίστευτα συγκλονιστική ιστορία. Η σορός του ήρωα μεταφέρεται μαζί με τις σορούς άλλων πεσόντων ηρώων και ενταφιάζεται στο νέο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης της Λευκωσίας. Στον πρόχειρο σταυρό που στήνεται αναγράφεται ως ο άγνωστος Σάκης Ηλίας. Η οικογένειά του μαθαίνει για τον τραυματισμό του, αλλά χάνει για πάντα τα ίχνη του. Μπαίνει στον κατάλογο των 1.619 αγνοουμένων και μένει εκεί για 27 ολόκληρα χρόνια έως ότου μετά το άνοιγμα των τάφων των πεσόντων ηρώων της εισβολής και με την επιστημονική μέθοδο ταυτοποιήσεως οστών αποκαλύπτεται ότι ο άγνωστος Σάκης Ηλίας ήταν στην πραγματικότητα ο εθελοντής πολεμιστής Διονύσιος Παλαιολόγος. Ήταν 29 Μαΐου του 2001. Ο ενταφιασμός των οστών του ήρωα γίνεται με τις δέουσες τιμές, στις 14 Ιουνίου 2001, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Εκεί όπου αναπαύονται οι προδομένοι ήρωες του Ελληνισμού, που έπεσαν στο πεδίο της τιμής, υπερασπιζόμενοι τους ανατολικότερους προμαχώνες του, το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Ο Διονύσιος Παλαιολόγος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο και κατά τη διάρκειά της γνωρίζει την Ερμούλα Χριστοδούλου, πρόσφυγα από τη Λεύκα της Μόρφου (μετά την τουρκοανταρσία του 1964). Σμίγουν μαζί με τα δεσμά του γάμου και κάνουν δύο παιδιά. Ζουν στην κατεχόμενη σήμερα πόλη της Μόρφου και πλάθουν όνειρα που σκορπίζονται το πρωινό της 20ής Ιουλίου του 1974, καθώς τρέχει πρώτος να υπερασπιστεί τη δεχόμενη ύπουλη και άνανδρη εισβολή Κυπριακή Δημοκρατία. Αποχαιρετά τη γυναίκα του και τα παιδιά του και κατατάσσεται εθελοντής στο τμήμα που ανέλαβε αποστολή να εκκαθαρίσει από τους ενόπλους τα τουρκοκυπριακά χωριά Αγκολέμι και Ελιά. Εκεί όπου τραυματίστηκε από το κυνηγετικό όπλο τούρκου τρομοκράτη.

Γιατί, όμως, αυτό το ασυγχώρητο λάθος και η σύγχυση με το όνομά του; «Είμαι ο Σάκης από την Ηλεία, ρε παιδιά». Λέγεται πως μόνο αυτό πρόλαβε να ψελλίσει, λίγο πριν χάσει την τελευταία του μάχη. Μέσα στον πανικό των ημερών κάποιοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να καταλάβουν. Από εκείνη τη στιγμή συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πεσόντων ως ο άγνωστος Σάκης Ηλίας. Ένας από τους πολλούς άγνωστους πεσόντες ήρωες, έως τη μέρα που η επιστήμη αποκάλυψε την ταυτότητά του. Ο Σάκης Ηλίας, που στην πραγματικότητα ήταν ο αγνοούμενος Διονύσιος Παλαιολόγος από το Κολλύριο του Πύργου Ηλείας.

Λέγεται πως η ιστορία πάντα εξοφλεί το χρέος της. Μόνο που τούτη τη φορά το αντίτιμο ήταν για όλους μας πάρα πολύ βαρύ. Αυτή η απίστευτη τραγωδία με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα. Εκεί και ο γέροντας πατέρας του Λάμπρου Νικησόπουλου, ενός ακόμη ήρωα από τα χωριά της Ηλείας που έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Εκεί όπου οι ελληνοκύπριοι πυροσβέστες έσωσαν τον γέροντα και τα υπάρχοντά του από την πύρινη λαίλαπα. «Ο γιος μου σας έστειλε για να μας σώσετε», έλεγε μπροστά στις τηλεοπτικές μηχανές λήψεως, ευχαριστώντας τους εθελοντές πυροσβέστες από την Κύπρο για την αυτοθυσία τους. Τριάντα τρία χρόνια μετά οι ελληνοκύπριοι πυροσβέστες ήλθαν ως από μηχανής Θεοί για να ανταποδώσουν ένα μικρό μόνο μέρος από το ανεξόφλητο χρέος. Για τον Θανάση και τον Λάμπρο από την Ηλεία και για άλλους πολλούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες.

Εθελοντές άλλωστε κρατούσαν πάντα όρθιο τούτο το έθνος και όχι βιαίως επιστρατευμένοι. Οι Έλληνες της Κύπρου, όπως έκαναν πάντα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, στης μεγάλης πατρίδας το κάλεσμα εθελουσίως παρόντες, σε μια εκδήλωση αδελφικού χρέους, εντός του πλαισίου μιας αυτονόητης αμφίδρομης συμπαρατάξεως.

Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο ΑΤΕΙ Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού


Σχολιάστε εδώ