Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1 Το δολάριο εξασθενεί και η ισοτιμία του με ευρώ, γιεν και στερλίνα συνεχώς μειώνεται. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πράσινο νόμισμα και στη σταθερότητά του κλονίζεται. Μερικοί θεωρούν ότι η μείωση της ισοτιμίας του είναι «προγραμματισμένη» και συνεπώς προσωρινή. Πάντως όλοι συμφωνούν ότι η ελεύθερη πτώση του αμερικανικού νομίσματος θα συνεχιστεί και το 2008, καθώς παρέχει πλεονεκτήματα στην αμερικανική οικονομία. Προωθεί τις αμερικανικές εξαγωγές, συμβάλλει στη συγκράτηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και αυξάνει τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και οι συναλλαγές τους γίνονται στο τοπικό (εθνικό) νόμισμα. Όμως ένα αδύναμο δολάριο σε συνεχή υποχώρηση τρομάζει τους ξένους επενδυτές και αυξάνει την απροθυμία τους να επενδύσουν σε δολαριακούς τίτλους. Έτσι καθίσταται προβληματική η κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Πάντως ένα είναι γεγονός: η πτώση του δολαρίου ευεργετεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις (θυγατρικές) που έχουν δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, στην Ιαπωνία και στη Βρετανία. Για παράδειγμα, μια αμερικανική θυγατρική στην Ευρωζώνη, κερδίζοντας π.χ. 1.000.000 ευρώ, έχει πραγματοποιήσει κέρδη σε δολάρια 1.400.000, ενώ πριν από 3 χρόνια περίπου τα κέρδη του 1.000.000 ευρώ θα ήταν 800.000 δολάρια. Μήπως εδώ βρίσκεται το μυστικό της κατολίσθησης του αμερικανικού νομίσματος;
2Το πανίσχυρο συνδικάτο των εργαζομένων στις αμερικανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων, το διεθνές γνωστό UAW, στα τέλη Σεπτεμβρίου προήλθε σε συμφωνία με την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης εργασίας με μειωμένους μισθούς και ημερομίσθια για το εργατοτεχνικό προσωπικό της GM. Οι εργαζόμενοι που δεν ασχολούνται με τις κύριες δραστηριότητες της εταιρείας κυριολεκτικά σφαγιάζονται. Όλοι τους μετατρέπονται σε ημερομίσθιους με μειωμένες αποδοχές και τα διάφορα άλλα επιδόματα. Και με τη νέα κλαδική σύμβαση το βασικό ημερομίσθιο καθορίζεται στα 28 δολάρια, αντί των 51 δολαρίων που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση κατά 50% περίπου! Ενώ η μείωση των αποδοχών του εργατοτεχνικού προσωπικού που ασχολείται με την κύρια παραγωγική διαδικασία είναι ηπιότερη. Κυμαίνεται από 10%-20%, ανάλογα με ορισμένα κριτήρια (π.χ. επικινδυνότητα, βαθμός δυσκολίας, απόλυτη εξειδίκευση κ.λπ.). Η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας για πρώτη φορά θεσπίζει μείωση αποδοχών και διαχωρίζει τους εργαζομένους σε «αναγκαίους» και «βοηθητικούς». Η γνωστή εφημερίδα «The Wall Street Journal», που μεταδίδει την πληροφορία, επαινεί τη διοίκηση του συνδικάτου UAW που δέχτηκε να υπογράψει τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων για να διευκολύνει την GM να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Και μας πληροφορεί ότι εν όψει του νέου έτους (2008) το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για τις καινούργιες κλαδικές συμβάσεις που ετοιμάζονται να υπογράψουν με το συνδικάτο οι εταιρείες Ford και Chrysler. Καλό είναι να μη γίνει η αρχή. Μετά όλα είναι εύκολα! Κάτι τέτοια βλέπουν και οι δικοί μας επιχειρηματίες και ονειρεύονται και εδώ τέτοιες εξελίξεις!
3Το ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ άραγε ονειρεύονται να φέρουν και στην Ελλάδα διάφοροι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί παράγοντες; Σύντομα θα δούμε προς τα πού οδεύει αυτή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας καθεστώτος που, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της «νέας» κυβέρνησης της ΝΔ. Για να πάρετε μια γεύση του αμερικανικού ασφαλιστικού καθεστώτος, σας δίνουμε την πληροφορία ότι στις ΗΠΑ 47 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν απολύτως καμία ασφαλιστική κάλυψη! Για την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη απαιτούνται, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, περίπου 110 δισ. δολάρια τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συντάξεως, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και ασφάλισης κατά της ανεργίας. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1993 έκανε μια προσπάθεια επέκτασης της ασφαλιστικής κάλυψης με δαπάνες του Δημοσίου, αλλά η προσπάθειά του αυτή τορπιλίστηκε από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, τις ιδιωτικές κλινικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Συμμάχησαν στη «διαφώτιση» της κοινής γνώμης των ΗΠΑ ότι μια επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης θα στοιχίσει ακριβά στον αμερικανό φορολογούμενο. Έτσι η κοινή γνώμη δεν υποστήριξε το σχέδιο του Προέδρου Κλίντον. Τώρα που οι ανασφάλιστοι έφτασαν στο 25% του πληθυσμού, η κοινή γνώμη θεωρεί την ασφαλιστική κάλυψη το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τους Αμερικανούς (σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις). Και η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, στο πρόγραμμά της συμπεριέλαβε και την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε όλους τους Αμερικανούς. Δέσμευση! Ίδωμεν. Αυτά για να ξέρουμε ποιοι κινούν τα νήματα για τις μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό ασφαλιστικό καθεστώς. Ό,τι παράγει κέρδος να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα.