Γιατί ένα ακόμη κόμμα; Γιατί η Δημοκρατική Αναγέννηση;
Η Δημοκρατική Αναγέννηση γεννήθηκε ως κίνηση από την ανάγκη να συνειδητοποιηθούν από τον ελληνικό λαό τα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν στα πολιτικά κόμματα και να εκφρασθούν και υλοποιηθούν αρχές και ιδέες καίριες για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι αρχές αυτές συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της Δημοκρατικής Αναγέννησης και αναδείχνουν τις διαφορές της από τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς, στα οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, ιδεολογικά και θρησκευτικά ζητήματα.
1) Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα
Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποδεχθεί την ιδέα και το όραμα της Ευρώπης, και συνεπώς ακολουθεί την οικονομική και κοινωνική πολιτική της, η οποία όμως έχει επιλέξει μια ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική ιδεολογία και πρακτική. Η πολιτική αυτή καταστρέφει σταδιακά τον κοινωνικό ιστό που είχαν επιχειρήσει να θεμελιώσουν τα ευρωπαϊκά κράτη μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετούνται στρατηγικές και μέτρα που όχι μόνο δεν προωθούν τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως της ανεργίας, αλλά και τα επιτείνουν, δημιουργώντας εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Παρ’ όλα αυτά δεν είναι νοητή η έξοδός μας από την ΕΕ -όπως προτείνει το ΚΚΕ- απλώς επιβάλλεται η διαρκής κριτική της πολιτικής αυτής και η προσπάθεια μεταστροφής της. Ας σημειωθεί πάντως ότι η πολιτική αυτή δεν ασκείται συχνά με επιτακτικούς κανόνες, αλλά με οδηγίες, συστάσεις και προτάσεις που αφήνουν περιθώρια ασκήσεως εθνικής πολιτικής.
Η Δημοκρατική Αναγέννηση επισημαίνει ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, απεργάζονται προσεκτικά -για να μην προκληθούν έντονες λαϊκές αντιδράσεις- τη σταδιακή κατεδάφιση της κοινωνικής προστασίας της εργασίας, της υγείας και των συντάξεων, ακόμη και στο μέτρο που δεν επιβάλλεται αλλά απλώς «προωθείται» από την ΕΕ. Κατά τούτο διαφοροποιείται από τα κόμματα αυτά. Και από την άποψη της κοινωνικής κριτικής έχει πολλά κοινά σημεία με το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό (ή ΣΥΡΙΖΑ).
2) Εθνικά ζητήματα
Μακριά από κάθε εθνικιστική εκτροπή -που εκτός του ότι θα ήταν ανεπίκαιρη και επικίνδυνη, απλώς θα καπηλευόταν τον πατριωτισμό των Ελλήνων- η Δημοκρατική Αναγέννηση επιδιώκει την αξιοπρέπεια στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και αρνείται την άνευ ανταλλαγμάτων υποχωρητικότητα σ’ αυτά. Θεωρεί ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν στην άσκηση της εξουσίας εξαντλήσει ούτε εξαντλούν τις δυνατότητες που υπήρχαν και υπάρχουν στον τομέα αυτόν.
3) Ιδεολογικά και θρησκευτικά ζητήματα
Η Δημοκρατική Αναγέννηση δεν είναι θρησκευτικό κλαμπ, πράγμα που θα ήταν άλλωστε αντίθετο με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη που δεν χωρεί, εξ ορισμού, σε πολιτικούς σχηματισμούς. Απευθύνεται σε κάθε πολιτικά σκεπτόμενο Έλληνα, απλώς τονίζει ότι, όπως κάθε λαός, έτσι και ο ελληνικός έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική διάσταση και θα φτώχαινε δραματικά αν την έχανε. Η ιστορία του και ειδικά η θρησκευτική του ιστορία είναι πολύ διαφορετική από αυτή, των λαών της δυτικής Ευρώπης, που έζησαν επί αιώνες υπό την θρησκευτικοπολιτική κυριαρχία του ρωμαιοκαθαλικισμού, γνώρισαν θρησκευτικά μίση και πολέμους και έχουν αποτινάξει εν πολλοίς τη χριστιανική πίστη. Με την έννοια αυτή, η εξομοίωση των Ελλήνων, μέσω της πολιτικής, με την δυτικοευρωπαϊκή ιδεολογία και ο δυτικού τύπου χωρισμός κράτους και εκκλησίας θα παραγνώριζε την ελληνική ιστορία και τη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εδώ εντοπίζεται η διαφορά της Δημοκρατικής Αναγέννησης από τον Συνασπισμό – ΣΥΡΙΖΑ και τους οπαδούς αυτού του ρεύματος (άσχετα από την ανάγκη νομοθετικών αλλαγών στο ισχύον σύστημα διοικήσεως της ελλαδικής εκκλησίας).
4) Ζητήματα περιβάλλοντος
Το όψιμο -μετά τις φετινές καταστροφές- ενδιαφέρον για τα ζητήματα του περιβάλλοντος δεν αναιρεί το διαρκές, διά παραλείψεως, έγκλημα των κομμάτων της εξουσίας σε σχέση με την ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και υπεδάφους, των ποταμών και της θάλασσας. Αν ορισμένοι κανονισμοί υπάρχουν -κυρίως από μεταφορά κοινοτικών διατάξεων- η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών είναι κραυγαλέα, όπως διαπίστωσε και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Μεγαλόπολη και επομένως την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Η Δημοκρατική Αναγέννηση επιδιώκει την περιφρούρηση του περιβάλλοντος μέσω κατάλληλων, αποτελεσματικών και αποτρεπτικών κυρώσεων και σώματος ελεγκτών, καθώς και την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την εξάντληση όλων των εθνικών και διεθνών νομικών προσφυγών στα ζητήματα της οικολογίας.