Βουτώντας στα… blogs
Μόλις πριν από 5-6 χρόνια εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο τα πρώτα blogs – «ιστολόγια» επί το ελληνικότερο- για να παίξουν τον ρόλο ενός προσωπικού ηλεκτρονικού ημερολογίου, όπου ο χρήστης μπορεί να καταγράψει σκέψεις, ιδέες, απόψεις και να τις κοινοποιήσει στους… σερφάροντες. Η δυνατότητα που δίνεται στον επισκέπτη-αναγνώστη του κάθε blog να σχολιάσει, να διαφωνήσει, να συμπληρώσει τα γραφόμενα του «ιδιοκτήτη» της ιστοσελίδας έκανε τα blogs ιδιαίτερα δημοφιλή, κάποια από αυτά μάλιστα έγιναν τόπος συνεύρεσης διαλεγομένων επί ειδικών θεμάτων ή γενικώς «φιλοσοφούντων». Μια μορφή «ηλεκτρονικού καφενείου» δηλαδή. Όχι ότι λείπουν και εδώ κάποιοι -λίγοι ευτυχώς- κακεντρεχείς που σπεύδουν να σχολιάσουν με εκφράσεις γηπέδων, ερασιτεχνικών μάλιστα κατηγοριών…
Διαψεύστηκαν πάντως όσοι μιλούσαν για μια μόδα που θα σβήσει σιγά σιγά. Αντίθετα, πληθαίνουν διαρκώς – και μάλιστα πληθαίνουν τα αξιόλογα blogs, αυτά που διατυπώνουν με φαντασία και χιούμορ απόψεις επί παντός επιστητού. Αλλά πληθαίνουν και αυτά που ασχολούνται με καυτά θέματα της επικαιρότητας, πολλά από τα οποία αποκτούν συλλογικό χαρακτήρα – τα λεγόμενα «διαδραστικά». Πρόσφατο παράδειγμα το συλλαλητήριο για τις πυρκαγιές που συνδιοργάνωσαν bloggers στην Πλατεία Συντάγματος και σε πλατείες μεγάλων πόλεων όλης της Ελλάδας.
Το θέμα που σήμερα κυριαρχεί στα ΜΜΕ, αλλά και στις καθημερινές μας συζητήσεις, δεν είναι άλλο από αυτό της (επαν)εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι κανείς σχεδόν δεν ασχολείται με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και τις συνέπειες που αυτή θα έχει στο πετσί μας, αλλά με το θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το είπε χαρακτηριστικά σε κάποιο «παράθυρο» ο Χρήστος Παπουτσής: «Η ΝΔ κέρδισε τη μάχη των εκλογών και το ΠΑΣΟΚ τη μάχη της τηλεθέασης!». Φυσικό είναι αυτό το θέμα να κυριαρχεί και στα blogs.
Για όσους λοιπόν δεν έχουν τον χρόνο ή τον απαραίτητο εξοπλισμό, κάναμε εμείς μια βουτιά στη «blogοσφαιρα» και σας μεταφέρουμε αυτούσια μια επιλογή από σχόλια που φιλοξενούνται εκεί, παραθέτοντας και τις διευθύνσεις τους για όσους επιθυμούν μια πιο αναλυτική… κατάδυση, ιδίοις όμμασι.
Και ξεκινούμε από αυτά των υποψηφίων προέδρων
Κατ’ αρχάς ο Γιώργος Παπανδρέου -γνωστός λάτρης των σύγχρονων τεχνολογιών και του διαδικτύου- στην προσωπική του ιστοσελίδα (www.papandreou.gr) έχει ένα σχόλιο γι’ αυτό τούτο το «φαινόμενο» των blogs:
«…το Διαδίκτυο συνιστά ένα εργαλείο και ένα μέσο διάδοσης και διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης. Ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λανθασμένους όρους. Ειδικότερα όταν αφορά τα blog, μια νέα και ιδιαίτερα ζωντανή μορφή επικοινωνίας. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτήν τη εναλλακτική δράση και να αντλήσουμε από τα διδάγματά της (…) Αναγνωρίζοντας την αξία του Διαδικτύου, τα blogs έχουν τη δική τους δυναμική, λειτουργούν πηγαία και αυθόρμητα και έτσι πρέπει να είναι. Καταγράφουν θέσεις και πολλά σχόλια αναφέρονται στη μελλοντική πορεία του ΠΑΣΟΚ θέτοντας εύλογα ερωτήματα. H ουσία έγκειται όχι μόνο στα ζητήματα που τίθενται, αλλά και στο ότι διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες…»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απ’ τη μεριά του (evenizelos.blogspot.com) σημειώνει (πάντα σε πρώτο πρόσωπο και με τη λέξη «εγώ» να κυριαρχεί) ότι:
«..επανέρχομαι στο ιστολόγιο για να δώσω ορισμένες απαντήσεις στα πολυάριθμα ερωτήματά σας. Ξεκινάω με το ερώτημα που μου θέτουν οι περισσότεροι και αυτό αφορά στις δηλώσεις μου στο Ζάππειο το βράδυ των εκλογών (…) Δηλαδή τι έπρεπε να κάνω; Να φερθώ υποκριτικά; Να το οργανώσω; Εγώ αντέδρασα συναισθηματικά και πολιτικά. Ένιωσα ότι εκείνη τη στιγμή η παράταξη, ο κόσμος όλος που προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ, έχει μείνει εκκρεμής, άδειος συναισθηματικά και πολιτικά, ακούει μια αντιμετώπιση του γεγονότος ότι χάσαμε όπως χάσαμε, σχεδόν σαν να μη συμβαίνει τίποτε το ιδιαίτερο (…) Έπρεπε να πω ότι είμαι παρών για να εξασφαλιστεί και η δημοκρατική διαδικασία με δυο τουλάχιστον υποψηφίους…»
Πάμε τώρα και στον Κώστα Σκανδαλίδη (www.skandalidis.gr), παραθέτοντας απόσπασμα από συνέντευξή του:
«… Ακολούθησα τη φωνή της συνείδησής μου, την ευθύνη που νιώθω ως στρατιώτης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, το χρέος μου που απορρέει από την ίδια τη διαδρομή μου. Δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ να πάει μετά από τέτοια ήττα σε διχαστική αναμέτρηση καταμέτρησης κουκιών και να παραδίδεται ως λάφυρο στον στρατό του νικητή. Χωρίς πολιτικό διάλογο, χωρίς οξυγόνο νέων ιδεών απλώς θα επαναλάβουμε το ΠΑΣΟΚ της ήττας. Χωρίς να προηγηθεί η πολιτική των προσώπων, για μια ακόμη φορά θα χτίσουμε στην άμμο…»
Συνεχίζοντας τις βουτιές, πάμε στους «τρίτους» και μάλιστα λέω να βουτήξουμε αρχικά σε blogs προερχόμενα από τόπους που… δεν έχουν θάλασσα, στην ακριτική Θράκη, όπου προβληματίζονται σχετικά με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ:
«Για να περνά η ώρα» – Γιώργος Κρόγιας από την Ξάνθη (krogias.blogspot.com)
«… Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως ένα κίνημα ανθρώπων ελεύθερων και προοδευτικών. Ανθρώπων που δεν συμβιβάζονταν και δεν χειραγωγούνταν… πήγανε με τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ όχι για να κερδίσουν κάτι, αλλά γιατί δεν είχαν τίποτα άλλο να χάσουν… Σε αυτήν την ιστορική στιγμή για το Κίνημά μας πρέπει και εσύ να αντιδράσεις! Πρέπει να πεις ένα γενναίο «ΟΧΙ» σε αυτούς που αποφασίζουν για σένα, χωρίς εσένα, σε αυτούς που βλέπουν το κόμμα σαν λάφυρο και αυτοαποκαλούνται μελλοντικοί ηγέτες μας…. Όπως και να έλθουν τα πράγματα στις 12 Νοεμβρίου ο λαός του Κινήματος μας θα βάλει ένα τέλος σε αυτό το πολίτικο μόρφωμα των συμφερόντων και τις αλαζονείας …»