Τα… πρωτάκια της Βουλής
Άγχος, τρακ, αίσθημα αυξημένης ευθύνης και αίσθημα δέους, ιδρωμένα χέρια ήταν τα κοινά… συμπτώματα της πρώτης δημόσιας έκθεσης στο ανοιχτό ακροατήριο της ολομέλειας της Βουλής για είκοσι νεοεισερχόμενους βουλευτές που έκαναν την πρώτη τους αγόρευση στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα σε απευθείας μετάδοση τους παρακολουθούσε το πανελλήνιο! Για όλους ακόμα και για εκείνους που είχαν συνηθίσει να μιλάνε σε ανοιχτό ακροατήριο ήταν ένα εξαιρετικά αγχωτικό επτάλεπτο, μοναδική στιγμή της ζωής τους που θα τη θυμούνται για πάντα, όπως και το πρώτο χειροκρότημα των συναδέλφων τους και την αίσθηση της ικανοποίησης όταν κατερχόμενοι από το βήμα κάθισαν στο έδρανό τους και ανακάλυψαν ότι πέρασαν το τεστ και επέζησαν της κριτικής…
«Ήμουν πολύ συγκινημένος», λέει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης. «Ήταν από τα ωραιότερα πράγματα που έχω ζήσει στη ζωή μου. Και παρά το γεγονός ότι είχα μεγάλη εμπειρία μιλώντας σε μεγάλα συνέδρια για το περιβάλλον, δεν σας κρύβω ότι είχα τρακ. Το Κοινοβούλιο ως θεσμός είναι περισσότερο φορτισμένος. Στο τέλος ένιωσα περήφανος και χαρούμενος γιατί αυτά που είπα άξιζαν τον κόπο».
«Αισθάνθηκα πρωτάρα!», ομολογεί η Θάλεια Δραγώνα βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. «Ένιωσα μεγάλη αγωνία και μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι στο βήμα και να σε παρακολουθεί το πανελλήνιο… Για πρώτη φορά στη ζωή μου νοιαζόμουν μήπως αναφερθώ σε κάτι με το οποίο το κόμμα μου δεν συμφωνεί! Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος είχα την εμπειρία και κατάφερνα να ελέγχω τον λόγο μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Στη Βουλή όμως ήταν διαφορετικά. Στο τέλος αισθάνθηκα καλά γιατί βρέθηκαν πολλοί συνάδελφοι που μου είπαν ότι ο λόγος μου ξεχώρισε ως μη ξύλινος».
Συγκίνηση και δέος διακατείχαν στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Απόστολο Τζιτζικώστα. «Είναι ένα βήμα στο οποίο βρισκόταν 27 χρόνια ο πατέρας μου και άλλα τόσα περίπου ο παππούς μου. Μου προκάλεσε δέος η σκέψη ότι η Βουλή είναι ένας χώρος που έχουν εξελιχθεί μεγάλες στιγμές της νεώτερης ιστορίας μας. Και αισθάνθηκα μεγάλη την ευθύνη για την τιμή που μου έκαναν και την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε μένα, έναν άνθρωπο 30 χρονών, 30.000 συμπολίτες μου σε μια εκλογική περιφέρεια όπως την Α΄ Θεσσαλονίκης μεταξύ είκοσι άλλων συνυποψηφίων μου».
Τρομερό δέος και πολύ μεγάλο άγχος αισθάνθηκε και ο εξοικειωμένος με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης. «Πηγαίνοντας προς το βήμα ένιωσα ότι τρέμουν τα χέρια μου! Όταν κατέβηκα άνοιξα το κινητό μου και βρήκα εκατοντάδες ενθαρρυντικά μηνύματα! Τα βάλαμε με τις τράπεζες κι αυτό βρήκε απερίγραπτη ανταπόκριση. Μέχρι λουλούδια βρήκα στο γραφείο μου!».
«Δεν είναι και λίγο να είσαι ένας από τους 300 της Βουλής, γι’ αυτό στην πρώτη μου ομιλία στην ολομέλεια είχα ένα φυσιολογικό τρακ», λέει η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Νατάσσα Ράγιου. «Για μένα ωστόσο το ουσιαστικό είναι να απαντηθεί γιατί η Αχαΐα επί τόσα χρόνια ήταν εκτός σχεδίου χώρας κι όταν μιλάω γι’ αυτό το θέμα ξεπερνάω το άγχος. Το μόνο μου άγχος είναι από το 80% του Δ΄ ΚΠΣ που θα διατεθεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες στην περιφέρεια να πάρει το μερίδιό του και ο νομός μου»
Αν και προέρχεται από την Ευρωβουλή, ανεβαίνοντας στο βήμα ένιωσε ένα πρώτο τρακ και ο βουλευτής Κορίνθου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης. Το ξεπέρασε γρήγορα, αντιμετώπισε όμως τεχνικά προβλήματα, καθώς δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στα επτά λεπτά που είχαν στη διάθεσή τους οι ομιλητές. «Στην Ευρωβουλή μάς έδιναν δύο το πολύ τρία λεπτά. Ο χρόνος μού φάνηκε τεράστιος, δεν μπορούσα να τον διαχειριστώ, με αποτέλεσμα να αφήσω τελικά μια ενότητα απ’ έξω! Φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα μου φαίνεται πολύ λίγος ο χρόνος στην ελληνική Βουλή και θα διαμαρτύρομαι κι εγώ όπως οι παλαιότεροι συνάδελφοί μου!».
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς αν και επισκεπτόταν συχνά παλαιότερα τη Βουλή ως γραμματέας του ΚΚΕ εσωτ., ομολογεί ότι τον διακατείχε το τρακ του καινούργιου. Δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος διότι βλέπει το Κοινοβούλιο ως μια νέα δυνατότητα να φέρει πιο δυνατά τη φωνή των ανθρώπων και των κινημάτων, να πει πράγματα για τα οποία παλεύει δεκαετίες και έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή.
Ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος προτάσσει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, τους αγώνες και τα δικαιώματά τους: «Απευθυνθήκαμε και μέσα από το Κοινοβούλιο στους εργαζόμενους, όπως κάναμε τόσα χρόνια», τονίζει.
Μεγάλο το δέος για τον βουλευτή Λάρισας του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη, «διότι απευθυνόμουν σε συναδέλφους εντός της ελληνικής Βουλής. Σκεφτόμουν πόσοι μεγάλοι πολιτικοί άντρες πέρασαν από την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής -με την αρχαιοελληνική έννοια του χώρου- καταθέτοντας τις σκέψεις τους και τους οραματισμούς τους. Αυτό σε προδιαθέτει να δείξεις τον ανάλογο σεβασμό στον χώρο και στους ανθρώπους που λειτουργούν εντός του».