Συναίσθημα ή «αντι – Κώστας»

Στην ουσία αυτό που θα παρακολουθήσουμε ως τις 11 Νοέμβρη θα είναι:

• Μια μάχη στρατηγικής μεταξύ του «συναισθήματος» απʼ τη μια και της αίσθησης του «αντι-Καραμανλή» απ’ την άλλη.

Δηλαδή διαφαίνεται μια σύγκρουση στρατηγικών στα σημεία όπου οι δύο βασικοί «μονομάχοι» δείχνουν να υπερτερούν.

Ο μεν Γ. Παπανδρέου θα «παίξει» στο συναισθηματικό πεδίο, αφού όλα δείχνουν πως εκεί είναι το δυνατό του ατού. Αυτό άλλωστε ενεργοποίησε με τις δηλώσεις στήριξης των Αντ. Λιβάνη, Γ. Χαραλαμπόπουλου, Δ. Τσοβόλα.

Εκτιμά δηλαδή ότι αυτή η επίκληση του «συναισθήματος» του προσθέτει πόντους, αφού ακόμα λειτουργούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συναισθηματικά αντανακλαστικά τα οποία ενεργοποιούνται κάθε φορά που υπάρχει και εξελίσσεται κρίση. Πολύ περισσότερο, όταν αυτά αφορούν στον γιο του Ανδρέα.

Εκτιμάται άλλωστε πως αυτό το μίγμα συναισθήματος-αντιπάθειας στην πολυπραγμοσύνη του Βενιζέλου ανέβασε τα ποσοστά του Γιώργου με αποτέλεσμα να κυριαρχεί έναντι του βασικού του αντιπάλου στον στενό πασοκικό πυρήνα και να ανακάμψει μετά το στραπάτσο της εκλογικής συντριβής.

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν ορισμένα άλλα ποιοτικά στοιχεία, στα οποία επίσης υπάρχει υπεροχή έναντι του Βενιζέλου, όπως του «ενωτικού» και «ειλικρινούς».

Και φυσικά να τονίσουν ακόμα περισσότερο τα αρνητικά στοιχεία για τον Βενιζέλο, όπως την αντιπάθεια προς την πολυπραγμοσύνη του, την εικόνα αλαζονείας που εκτιμάται ότι εκπέμπει, ακόμα και την εικόνα ότι… «έρχεται για να μας πάρει το κόμμα»!

Ακόμα και το ότι «ο Βενιζέλος στηρίζεται απʼ τον Μητσοτάκη μέσω Μπακατσέλου» (ο οποίος είναι και συνεταίρος με Λαμπράκη – Μπόμπολα στην εκδοτική εταιρεία «Φίλιππος» που εκδίδει την ημερήσια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Ο Αγγελιοφόρος», θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό επιχείρημα σε αυτόν τον ιδιόμορφο πόλεμο, όπου όλα τα όπλα θα «παίξουν»… ενώ οι ψήφοι φίλων είναι ιδιαίτερα απαραίτητες…

Βενιζέλος ο «αντι-Καραμανλής»

Στο επιτελείο Βενιζέλου τώρα, επικρατεί ψυχραιμία μεν, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο ήσαν αμέσως μετά τις εκλογές. Αλλά και προβληματισμός, που οδηγεί σε αναπροσαρμογή στρατηγικών επιλογών.

Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας του «αντι-Καραμανλή», του αρχηγού δηλαδή του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιτυχία στον πρωθυπουργό και να οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές. Άλλωστε αυτό το προσόν επιβεβαιώνεται και απ’ τις δημοσκοπήσεις. Κρίνεται καταλληλότερος σε αυτόν τον ρόλο, σε σύγκριση με τον Γιώργο.

Πρέπει όμως να αλλάξει η συνολική του εικόνα στο εσωκομματικό ακροατήριο. Να φανεί πιο «προσιτός», «γήινος», φιλικός. Και τούτο διότι οι έρευνες έδειξαν ότι ένα σεβαστό τμήμα της βάσης του ΠΑΣΟΚ εκτιμά μεν τα ηγετικά του προσόντα, αλλά απωθείται από μια αίσθηση αλαζονείας, αυτάρκειας που εκπέμπει ο υποψήφιος αρχηγός.

Έτσι σε συσκέψεις του επιτελείου του εκτιμήθηκε ότι ο υποψήφιος αρχηγός θα πρέπει να προσπαθήσει να εμφανίζει ένα άλλο προφίλ, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει σε καμία περίπτωση υποκρισία.

Αλλά σε αυτά τα πλαίσια εξετάστηκε επανεκτίμηση των παρουσιών του Β. Βενιζέλου στα ΜΜΕ.

Πάντως σε κάθε περίπτωση από αύριο, μετά και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του επιτελείου του θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, για να κάνουν επαφές με τη λαϊκή βάση του Κινήματος.

Αυτές οι περιοδείες έχουν ωστόσο κι έναν άλλο σκοπό. Να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στις εκλογικές διαδικασίες. Απόλυτα φυσικό, αφού όπως προκύπτει από όλες τις έρευνες όσο πιο «στενό» το εκλεκτορικό σώμα τόσο πιο κυρίαρχος ο Γιώργος, αντίθετα όσο διευρύνεται τόσο μεγαλώνει η επιρροή Βενιζέλου.

Οπότε η συσπείρωση όσο περισσότερων γίνεται στις εσωκομματικές εκλογές είναι sine qua non προϋπόθεση επικράτησης του Βενιζέλου. Και αυτή η στόχευση θα είναι κεντρική στους σχεδιασμούς του επιτελείου του, η διεύρυνση δηλαδή του εκλεκτορικού σώματος.

Σχολιάζοντας πάντως τις δημοσκοπήσεις οι συνεργάτες του Βενιζέλου μάς τόνιζαν ότι «η δυναμική του Γιώργου λόγω συναισθηματικής φόρτισης έπιασε οροφή, ως αποτέλεσμα και των λαθών του Βαγγέλη και της συσπείρωσης του μπλοκ που τον στηρίζει».

Από δω και πέρα, πάντα κατά το επιτελείο του Βενιζέλου, η εκτίμηση είναι ότι κερδισμένος λογικά θα είναι αυτός. Τονίζουν ακόμα ότι ουδείς στα σοβαρά περίμενε ότι η συντριπτική υπεροχή Βενιζέλου που καταγράφηκε στις πρώτες μετά τις εκλογές δημοσκοπήσεις θα συνεχίζονταν, απʼ τη στιγμή μάλιστα που ξεκίνησε επίσημα η κούρσα διαδοχής. Λογικό, απόλυτα λογικό είναι ότι ο Γιώργος θα «ανένηπτε» μετά την εκλογική συντριβή…

Εκτιμούν ακόμα ότι οι παρεμβάσεις του Ν. Παπανδρέου, της Μαργαρίτας, του Κατσιφάρα έβλαψαν τον Γιώργο!

Ποιος με ποιον…

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τα άλλα στελέχη, πολλοί πιστεύουν πως η Άννα Διαμαντοπούλου τελικά θα ταχθεί με το μέρος του Γ. Παπανδρέου, προσβλέποντας στο να είναι το «νούμερο δύο» σε περίπτωση επικράτησής του ή για μετά το 2009…

Το ίδιο πιστεύουν πως θα κάνει και ο Θ. Πάγκαλος.

Η Β. Παπανδρέου και ο Π. Ευθυμίου εκτιμάται ότι θα στηρίξουν τον Β. Βενιζέλο.

Ενώ πιο «δύσκολη» θεωρείται η περίπτωση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Θεωρείται πιο πιθανό να ταχθεί με τον Βενιζέλο, αλλά δεν λείπει και η δυσπιστία για την τελική του στάση…

Ο Κ. Λαλιώτης μάλλον θα επιμείνει στον ρόλο του «εγγυητή της ενότητας». Οπότε μάλλον θα είναι ουδέτερος. Όμως ορισμένοι στενοί του συνεργάτες, όπως οι Κασκαμπάς και Τσολιάς, δουλεύουν στον Πειραιά για τον Βενιζέλο.

Κάτι άλλο πάντως, στο οποίο θα επενδύσουν και τα δύο επιτελεία, είναι η αποφυγή λαθών. Όλα κρίνονται σε λεπτές ισορροπίες, οπότε ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο…

Είναι δε χαρακτηριστικό της αγωνίας που επικρατεί ακόμα και για τον κίνδυνο διάσπασης αυτό που μας επεσήμανε στέλεχος με πολύχρονη υπουργική θητεία, που έχει ταχθεί με το μέρος Βενιζέλου:

• Πλέον, μας τόνισε, δεν υπάρχει η συγκολλητική ουσία της εξουσίας που δρούσε αποτρεπτικά σε κινδύνους διάσπασης. Επιπλέον, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται από παντού, αφού χάθηκε ο μεσαίος χώρος, τον οποίο έχει κερδίσει ο Καραμανλής.

Ο Κ. Σκανδαλίδης

Όπως προαναφέραμε, η στρατηγική Σκανδαλίδη θα είναι στην κατεύθυνση περιορισμού της πόλωσης. Τον πρώην γραμματέα τον ευνοεί η μεταφορά του πεδίου αντιπαράθεσης στα προγραμματικά. Διότι η βάση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ούτε πόλωση ούτε πολύ περισσότερο διάσπαση. Επιπλέον ο Σκανδαλίδης στο πολιτικό πεδίο έχει δείξει πως διαθέτει λόγο.

Η εκτίμηση για την εκλογική του επίδοση είναι πως έχει «οροφή» γύρω στο 15%. Εκτιμάται ακόμα ότι αν η τελική αναμέτρηση πάει σε δεύτερο γύρο, τότε το ένα τρίτο απʼ το ποσοστό αυτό θα πάει στον Γιώργο και τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα κατευθυνθούν στον Βενιζέλο…

Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Σκανδαλίδης μέσω της υποψηφιότητάς του κατοχυρώνει ένα ηγετικό προφίλ, κατοχυρώνει την κατάθεση των πολιτικών του θέσεων, κατοχυρώνει έναν διακριτό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.

Και αυτό είναι σε κάθε περίπτωση επιτυχία του. Άλλωστε τα κομματικά του «ένσημα» του επιτρέπουν να διεκδικεί και να κατοχυρώνει τέτοιους ρόλους…


Σχολιάστε εδώ