Πώς δεν κατέλαβε τα… ανάκτορα ο Βενιζέλος

Στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ήταν γνωστές οι προθέσεις και οι κινήσεις. Και δεν το έκρυβαν. Από μήνες, για να μην πούμε από χρόνια, το σχέδιο ήταν στο τραπέζι. Ώρα μηδέν, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Το είχαν μάλιστα ξεκαθαρίσει. Ακόμη και με μία ψήφο να χάσει ο Γιώργος, το κίνημα θα εκδηλωθεί. Άλλωστε ο Βενιζέλος το είχε πει χωρίς περιστροφές! Άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη δεν συζητάμε!

Εκεί που έκανε λάθος στους υπολογισμούς ήταν στη στάση που θα κρατούσε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από μια ήττα, μεγάλη ή έστω και μικρή!

Πίστευαν ότι ο Γιώργος μετά το… διάγγελμα του Βαγγέλη Βενιζέλου από το Ζάππειο Μέγαρο, και μάλιστα από την καρέκλα του αρχηγού, στην αίθουσα των συνεντεύξεων, παρουσία πολιτικών συντακτών, που όμως δεν του επετράπη, θα παραιτείτο!

Εκεί ο σχεδιασμός έπεσε έξω. Δεν μέτρησε σωστά τον Γιώργο. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον γιο του Ανδρέα το ήξεραν. Ήταν σίγουροι ότι δεν πρόκειται να παραδώσει «στο πιάτο» το κόμμα. Ένας Παπανδρέου να φύγει εξευτελισμένος… από το ίδιο του το κόμμα. Και να καταγραφεί στην ιστορία ότι έναν Παπανδρέου τον έδιωξε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του.

Το λάθος του Βενιζέλου είναι ότι δεν είχε σχεδιάσει την επόμενη κίνηση, αν ο Γιώργος αντιστεκόταν και δεν παρέδιδε το ΠΑΣΟΚ.

Και εδώ αποδεικνύεται ότι το… κίνημα ήταν… φάρσα. Δεν ήταν αυτό… επανάσταση. Γιατί ένα κίνημα ή πετυχαίνει την ώρα που θα εκδηλωθεί ή οδηγείται ο… αρχιπραξικοπηματίας στην… αγχόνη!

Αν ο Βενιζέλος προχωρούσε τη… νύχτα της Κυριακής, μετά το διάγγελμα, συνοδευόμενος από χιλιάδες οπαδούς προς τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου ο Γιώργος είχε πιθανότατα καταρρεύσει -για μην πούμε σίγουρα- θα είχε ήδη καταλάβει τα… ανάκτορα!

Ίσως… δείλιασε ή άφησε γι’ αργότερα την… επανάσταση και τώρα άγνωστες πλέον οι βουλές των οπαδών, με σοβαρή πιθανότητα να μείνει εκτός νυμφώνος…

Το ίδιο έπαθε και ο Μητσοτάκης το 1965 με την Αποστασία, όπου για να μη φανεί ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα δεν όρισε πλήρη κυβέρνηση από τους 111 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου οι οποίοι είχαν μυηθεί και πρόλαβε, τότε, ο παππούς Παπανδρέου ο Γεώργιος και ξεσήκωσε τον κόσμο (χάρη στον Αναστάσιο Πεπονή που ως γενικός διευθυντής του ΕΙΡ, τότε, μετέδωσε το διάγγελμα του πρωθυπουργού περί βασιλικού πραξικοπήματος) και έτσι μπλοκάρισε το σχέδιο της αποστασίας.

Το μήνυμα ένα.

Οι επαναστάσεις δεν γίνονται με αναβολές και μακροπρόθεσμες ημερομηνίες. Ή κερδίζεις ή στήνεσαι στον τοίχο… Ευτυχώς για τον Βενιζέλο έχει άλλη μια ευκαιρία…


Σχολιάστε εδώ