ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Το τέχνασμα είναι ο νέος εκλογικός νόμος, που πριμοδοτεί με 10 περίπου έδρες το πρώτο κόμμα, αποδυναμώνει το δεύτερο και κυρίως αποκλείει την πριμοδότηση συνασπισμών κομμάτων.

Η διάταξη αυτή υπογραμμίζει με ξεκάθαρο τρόπο τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ΛΑΟΣ:

Μπορεί να φλερτάρει με συγκεκριμένους βουλευτές του κ. Καρατζαφέρη, ωστόσο δεν επιθυμεί καμιά φιλική πολιτική σχέση μαζί του, πολιτική σχέση που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα άλλα κόμματα και να την κατηγορήσουν για προσέγγιση με την Ακροδεξιά.

Άλλωστε σχετική έρευνα κατέδειξε σαφώς πως η νέα πολιτική ουσιαστική αλλά και σχηματική, οριοθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό την οδηγεί απευθείας στον στόχο της:

Τον μεσαίο -κεντρώο στην ουσία- χώρο, τον οποίο δεν διεκδικεί πλέον ως θεωρητική στόχευση, αλλά ως ουσιαστική υπέρβαση των δεξιών της καταβολών, τις οποίες… «χαρίζει» ευχαρίστως στον ΛΑΟΣ.

Με τη διάταξη περί αποκλεισμού της πριμοδότησης στους συνασπισμούς κομμάτων, η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών όσον αφορά τις προθέσεις της για τον κ. Καρατζαφέρη, με τον οποίο αποκλείει κάθε συνεργασία στο μέλλον. Ταυτόχρονα όμως, με μια έξυπνη πολιτική προσέγγιση, αντιστρέφει τα όσα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περί «μαντριού» ανέφερε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών της κυβέρνησης στη Βουλή και… επιχειρεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, «να ανοίξει τρύπα» στο μαντρί του ΛΑΟΣ, καθώς οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τέλος του χρόνου θα βρει τον κ. Καρατζαφέρη με μικρότερο αριθμό βουλευτών…

Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά δημιουργεί αναστάτωση και στον χώρο της Αριστεράς. Στην ουσία ο αποκλεισμός της πριμοδότησης των συνασπισμών κομμάτων… «προκαλεί» τον Συνασπισμό: Εάν το κόμμα της Αριστεράς αντιδράσει, είναι σίγουρο ότι θα κατηγορηθεί πως κρύβει τους σχεδιασμούς του για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ ή με… κομμάτι του Κινήματος (δεν είναι απίθανο να διασπαστεί) που θα καταλαμβάνει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος στην ουσία δεν είναι ακριβώς «νέος», καθώς δυο τρεις ουσιαστικές, βασικές τροποποιήσεις θα γίνουν στον νόμο του Κ. Σκανδαλίδη, έχει και πολιτικό αντίκτυπο στον πολιτικό χάρτη, αφού δημιουργεί διλήμματα και φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο τον ΛΑΟΣ όσο και την Αριστερά, κυρίως τον Συνασπισμό.

Αλλαγές και στη διοικητική δομή

Οι γενικότερες πάντως ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει το στρατηγικής σημασίας υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι και τόσο… θελκτικές για τους σχεδιασμούς των άλλων πολιτικών δυνάμεων, καθώς στόχο τους έχουν πάντα την πλήρη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, την ενίσχυσή του με κάθε τρόπο, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων, κάτι που φυσικά ενισχύει το γενικότερο πνεύμα του δικομματισμού, όσο κι αν σπαράσσεται το ΠΑΣΟΚ…

Ταυτόχρονα και οι γενικότερες αλλαγές στον χάρτη της διοικητικής δομής της χώρας υποβοηθούν κατά πολύ το έργο της κυβέρνησης, κάθε κυβέρνησης, αφού το νέο οργανωτικό σχήμα, τόσο σε δήμους όσο και στις περιφέρειες, εξασφαλίζει κατά πολύ τον έλεγχο και τη συστηματοποίηση της εργασίας. Το τελευταίο αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, εάν επιθυμεί να περάσει ένα μέτρο στην περιφέρεια, μετά τον «Καποδίστρια 2» και τις ρυθμίσεις στις περιφέρειες, θα μπορεί με μεγαλύτερη ταχύτητα να περάσει τις όποιες αποφάσεις της και να τις κάνει αποδεκτές στον κόσμο.

Συγκεκριμένα οι δήμοι μετά τον «Καποδίστρια 2» θα γίνουν 350-400, πολύ λιγότεροι από τους σημερινούς, ενώ οι περιφέρειες θα παραμείνουν 13, όπως είναι δηλαδή σήμερα, ωστόσο θα δημιουργηθεί ένας αναπτυξιακός οργανισμός ανά περιφέρεια ο οποίος θα αναλάβει την έγκαιρη, εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το Δ΄ ΚΠΣ.

Οι κινήσεις αυτές δεν πρέπει να κρίνονται αποσπασματικά. Αποτελούν μέρος ενός ενιαίου σχεδιασμού και φαίνεται πως η κυβέρνηση είχε μελετήσει εδώ και πολύ καιρό και είχε έτοιμο με βάση τον εκλογικό νόμο τον τρόπο λειτουργίας της περιφέρειας, αλλά και του αυτοδιοικητικού και νομαρχιακού επιπέδου. Κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για στρατηγικής σημασίας επιλογή, η οποία σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία του κράτους.


Σχολιάστε εδώ