Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Να κηρυχτεί ο νομός Αχαΐας πυρόπληκτος ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτ. Βέρρας. Παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο νομός βρέθηκε σε πύρινο κλοιό κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, χάνοντας μεγάλη έκταση από δασικές και αγροτικές εκτάσεις -περίπου 400.000 στρέμματα- αλλά και ιδιωτικές περιουσίες και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων η περιοχή της Αιγιαλείας, τονίζει ο βουλευτής, παραμένει ξεχασμένη εδώ και τρεις μήνες.

> Τις προθέσεις της κυβέρνησης, σχετικά με τη σωτηρία της λίμνης Κορώνεια που οδηγείται σε εξαφάνιση, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής του Συνασπισμού Μιχ. Παπαγιαννάκης. Ερωτά αν θα προλάβουν να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ (χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής με 26.910.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τις 31.12.08) ή αν προβλέπονται πρόσθετα εθνικά κονδύλια.

> Να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον Δήμο Καλυβίων-Θορικού, που πλήγηκε από την πυρκαγιά τον περασμένο Αύγουστο, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου. Επισημαίνει ότι εν όψει του χειμώνα ο κίνδυνος για μεγάλες πλημμύρες είναι ορατός και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και αναδάσωση όπου η μελέτη το επιβάλλει.

> Προβλήματα σχολικής στέγης στην Αιτωλοακαρνανία, τα οποία προέκυψαν από την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. Παράλληλα αναφέρεται στο πρόβλημα διδακτικών ωρών που δημιουργούν τα κενά των εκπαιδευτικών και στην απουσία σχολικών βιβλίων.

> Ποια μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης. Αναφέρει ότι η υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του κόλπου μπορεί κάτω από συνθήκες να επηρεάσει την τροφική αλυσίδα, ενώ έχει σημαντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια πανίδα στην οποία στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό η τοπική οικονομία.

> Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των κατοίκων από τη δραματική ρύπανση του Ασωπού ποταμού επισημαίνει με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Χαρακτηρίζει την κατάσταση ανεξέλγκτη, καθώς εδώ και μήνες καμία ενέργεια του κρατικού μηχανισμού δεν φαίνεται ικανή να αντιστρέψει την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.

> Πώς θα προστατευθούν οι ανήλικοι λαθρομετανάστες καλεί τον υπουργό Υγείας να απαντήσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου. Αναφέρεται σε καταγγελίες Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για εξαφάνιση 48 ανήλικων λαθρομεταναστών, που συνέβη σε ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της πρωτεύουσας τους τελευταίους έξι μήνες και ενδέχεται να έχουν καταλήξει στην πορνεία, την καταναγκαστική εργασία ή σε εμπόριο παιδικών οργάνων.

> Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πρόσληψης ειδικού βοηθητικού προσωπικού στο Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου, το οποίο αδυνατεί να λειτουργήσει, ζητά ο βουλευτής του Συνασπισμού Φ. Κουβέλης. Σύμφωνα με τους φορείς του σχολείου, ενώ έπρεπε να υπηρετούν επτά άτομα ως ειδικό μόνιμο βοηθητικό προσωπικό υπηρετούν μόνο δύο και οι ανάγκες καλύπτονται από ειδικό προσωπικό με συμβάσεις που διαρκούν δέκα μήνες. Ειδικότερα για την τρέχουσα σχολική περίοδο δεν είναι δυνατόν να προσληφθεί προσωπικό, καθώς η αρμόδια περιφέρεια Αττικής δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες πιστώσεις από το υπουργείο Υγείας.

> Με σοβαρά προβλήματα υποδομών, που εντοπίζονται κυρίως στις ελλείψεις αιθουσών και στο καθεστώς της διπλοβάρδιας, ξεκίνησε η φετινή χρονιά στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, Λ. Καφαντάρη και Γ. Πρωτούλης. Υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και απαιτούν ουσιαστικές λύσεις και όχι λύσεις ημίμετρα, όπως οι μεταστεγάσεις χωρίς την απαραίτητη χωροταξική κατανομή ή οι μετεγγραφές μαθητών.

> Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής των Σφακίων να ιδρυθεί μόνιμο πυροσβεστικό κλιμάκιο στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη εδαφική μορφολογία και ορεινή γεωμορφία, μεταφέρει στον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκης.


Σχολιάστε εδώ