ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Aυτό που επικρατεί στο στρατόπεδο Βενιζέλου και το διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή αρκετά στελέχη είναι η υπεροψία, η κομπορρημοσύνη, το αυτοκρατορικό ύφος…

Στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη από τη δεύτερη κιόλας ημέρα είπαν στον κ. Βενιζέλο ότι πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική του απέναντι στον Παπανδρέου. Να γίνει πιο επιθετικός και να οριοθετήσει την αντιπαράθεσή του: Για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αβγά και όχι να τα στρογγυλεύει κάθε φορά που αναφέρεται σε αυτόν.

Αν ο Βενιζέλος θέλει να κερδίσει στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, πρέπει να μιλήσει συγκεκριμένα για τις ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

1. Πώς οδηγηθήκαμε στην ήττα;
2. Ποιες ήταν οι πολιτικές μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια;
3. Γιατί δεν πείσαμε τους πολίτες;
4. Γιατί είχαμε «γκρίζα» κατεύθυνση στο θέμα του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
5. Και επιπλέον ο Βενιζέλος δεν έχει πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να φύγει ο Παπανδρέου και να αλλάξει ηγεσία το ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη αυτά, που επιθυμούν με μεγαλύτερη ένταση τη ρήξη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνα που από την πρώτη στιγμή πήγαν κοντά του και γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ τον βοήθησαν οργανωτικά και πολιτικά, με τις γνωριμίες τους, σε όλη την Ελλάδα. Στελέχη όπως οι κ. Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Νεονάκης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Θάνος, ακόμη και ο στενός συνεργάτης του υποψήφιου προέδρου Στέλιος Αγγελούδης. Στελέχη με μεγάλη πείρα στην πολιτική, που όμως διακρίνουν φόβο στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος δεν θέλει, όπως λένε, να κατηγορηθεί ως υπονομευτής ή διασπαστής, και τονίζουν ότι δεν είναι αρκετό να μιλάει για πριγκιπικές αντιλήψεις και αρχηγικά κόμματα. Πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός.

Τα στελέχη αυτά, που διαφωνούν ριζικά, απ’ ό,τι φαίνεται, με εκείνους που επηρεάζουν τον κ. Βενιζέλο στις αποφάσεις του, διακρίνουν επίσης και μια τάση… απόσυρσης ορισμένων άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών που, όπως λένε, έχουν αρχίσει και κάνουν πίσω, ενώ αρχικά έβγαιναν και μιλούσαν όπως κανονικά θα έπρεπε να έκαναν και οι υπόλοιποι: Πού είναι ο Φλωρίδης, η Μιλένα, ο Παπαδόπουλος, οι κορυφαίοι που βρίσκονται μαζί μας, γιατί αποφεύγουν να μιλήσουν; Μόνο ο Κουκουλόπουλος τα λέει έξω από τα δόντια, αλλά αυτό δεν φτάνει… χρειάζεται να αντισταθούμε στο συναίσθημα… Όταν η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται στον τρόπο που ο Βενιζέλος κινήθηκε την Κυριακή των εκλογών στο Ζάππειο, όταν λέει ότι βιάστηκε, ότι διακατέχεται από αλαζονεία, δεν μπορούμε εμείς να απαντάμε μόνο για τα οργανωτικά και τα διαδικαστικά ζητήματα. Χρειάζεται ο λόγος μας να είναι πολιτικός. Το 1996, όταν η διαδοχή παίχτηκε μεταξύ Κ. Σημίτη και παπανδρεϊκού συστήματος, υπήρχαν 30 στελέχη που «γάζωναν» το σύστημα και γι’ αυτό κερδίσαμε», επισημαίνουν, ενώ ο Λουκάς Αποστολίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Βενιζέλος αν θέλει να κερδίσει θα πρέπει να απευθυνθεί στην κοινωνία και να διοργανώσει ημερίδες και εκδηλώσεις με διάφορους κοινωνικούς φορείς. Να φέρει κοντά του την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα. Ορισμένοι μιλούν και για… «παιδαρέλια» που έχει κοντά του. Έτσι χαρακτηρίζουν εκείνα τα στελέχη που ασχολούνται με τα οργανωτικά του και απ’ ό,τι εκτιμούν δεν θα έχουν αποτελέσματα οι κινήσεις τους.

Τέλος, τονίζουν, ότι όταν επεσήμαναν τα κακώς κείμενα, ξαφνικά αντιμετώπισαν μια άλλη συμπεριφορά, σαν να είναι ξένα σώματα, και έχουν ενοχληθεί, καθώς, όπως λένε, «πασχίζουμε να κάνουμε τον Βενιζέλο αρχηγό και εκείνοι μας κοιτάζουν με άλλο μάτι…».

Οι ομάδες και τα μυστικά γραφεία του Βαγγέλη

Τα στελέχη που προετοιμάζουν τη νίκη του κ. Βενιζέλου συγκεντρώνονται όχι πλέον στην οδό Βουκουρεστίου, αλλά στην οδό Πλουτάρχου στο γραφείο της κ. Ελένης Κούρκουλα. Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε από το αξίωμά της γιατί δεν άντεχε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και τώρα που το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε επανήλθε στον πολιτικό στίβο και ως γνήσιο στέλεχος του κ. Σημίτη ταυτίστηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με τα οργανωτικά ζητήματα ασχολούνται ο Γιάννης Δατσέρης (σύζυγος της βουλευτού Συλβάνας Ράπτη), που έχει αναλάβει και τα θέματα του Τύπου, αφού αρνήθηκε ο Δημήτρης Καρύδης να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, ο Στέλιος Αγγελούδης, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, πρώην βουλευτής από τον νομό Ηλείας που διαχώρισε εγκαίρως τη θέση του από τις επιλογές του Κ. Σημίτη, η Γιώτα Γαζή, στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου, και ο Λευτέρης Κατσικαρέλης, που είναι από τα πιο ικανά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μετείχε στην Επιτροπή Εκλογών για τις δημοτικές εκλογές. Οι συνεδριάσεις των στελεχών αυτών είναι καθημερινές και έρχονται σε επαφή με στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα, οργανώνοντας τους πυρήνες υποστήριξης προς τον κ. Βενιζέλο.

Εκτός Χαριλάου Τρικούπη οι συνεδριάσεις του Γιώργου

Ο Παπανδρέου έχει μια διαφορετική αντίληψη για την πολιτική, σε σημείο να… εκνευρίζει τους περισσότερους που είναι δίπλα του. Δεν θέλει να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ, που είναι θεσμός, με τις διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο για την εκλογή του. Έτσι, επειδή έψαχναν γραφείο για να μη συνεδριάζουν στο κτίριο του Κινήματος, προθυμοποιήθηκε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και άνοιξε το γραφείο του και στα υπόλοιπα στελέχη που απαρτίζουν την υποστηρικτική ομάδα επικοινωνιακής και οργανωτικής πολιτικής του κ. Παπανδρέου. Στην οδό Ακαδημίας λοιπόν γίνονται οι πρωινές και οι απογευματινές συνεδριάσεις και εκεί, παρουσία και του κ. Παπανδρέου, συζητήθηκε η επικοινωνιακή και οργανωτική τακτική που θα ακολουθήσει το στρατόπεδο Παπανδρέου. Στην ομάδα αυτή μετέχουν ο Δημήτρης Ρέππας, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μίχας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Θανάσης Τσούρας, εκπρόσωποι της νεολαίας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο στη μάχη επανεκλογής του κ. Παπανδρέου δραστηριοποιούνται ο Χρήστος Παπουτσής, ο Χάρης Καστανίδης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Γρίφος εξακολουθούν να παραμένουν Λαλιώτης και Αθανασάκης.

Στη Σίνα και στην Ευριπίδου τα στρατηγεία Σκανδαλίδη

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο τρίτος υποψήφιος, αρχίζει περιοδείες σε οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας τον προεκλογικό του αγώνα από τα Δωδεκάνησα, ιδιαίτερη πατρίδα του. Δίπλα του, καθημερινά στο γραφείο του, όχι μόνο στην οδό Σίνα αλλά και στην οδό Ευριπίδου, βρίσκονται στενοί του συνεργάτες και πρώτη απ’ όλους η σύζυγός του Μπέτυ Παναγοπούλου. Επίσης οι κ. Γιώργος Κουτσαυφτάκης, Νώντας Λαμπρακάκης, Κώστας Ζώγας (για θέματα νεολαίας), Βαγγέλης Αργύρης, Χρήστος Σμυρλής, Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Σαλαγιάννης από πολιτικά στελέχη, για θέματα Τύπου και Επικοινωνίας η Βάσω Κουτσούμπα, η οποία μάλιστα περιμένει να γεννήσει το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αλλά και η Ελευθερία Βρύλη.

Το κλίμα που επικρατεί στο επιτελείο του κ. Σκανδαλίδη είναι αρκετά αισιόδοξο. Ο ίδιος, ως πρώην υπουργός Εσωτερικών, έχει αρκετές επαφές με δημάρχους και νομάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με συνδικαλιστικά στελέχη που κοντά τους βρίσκεται ο Νώντας Λαμπρακάκης από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο στρατόπεδο του κ. Σκανδαλίδη πάντως δέχονται πιέσεις από τους δύο άλλους μονομάχους να επιλέξουν με ποιον θα ταυτιστούν την κρίσιμη στιγμή. Ορισμένοι έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους, όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης, που φαίνεται, απ’ ό,τι λέγεται, ότι θα επιλέξει το στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου, ενώ αντίθετα ο κ. Νικιτιάδης, πρωτοεκλεγείς βουλευτής Δωδεκανήσου, λέγεται ότι θα αποφασίσει (αν βέβαια υπάρξει δεύτερη Κυριακή στις εκλογές) να πάει με τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο κ. Σκανδαλίδης, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι όσοι ταυτίζονται μαζί του δεν θέλουν τον Παπανδρέου και είναι πολύ πιθανόν να επιλέξουν τον κ. Βενιζέλο για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που μένει να ξεκαθαριστεί είναι ποιος από τους δύο του εξασφαλίζει τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να την επιθυμεί ο κ. Σκανδαλίδης και να την έχει ζητήσει και από τους δύο.

Η Άννα προσβλέπει στην προίκα του Γιώργου

Τέρμα στα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητά της για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ έθεσε η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την ενότητα του Κινήματος. Ωστόσο με μεγάλη περιέργεια περιμένουν τα στρατόπεδα Παπανδρέου και Βενιζέλου τον τρόπο που θα κινηθεί από τώρα και στο εξής. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Άννα θα επιλέξει Βενιζέλο λόγω των πολιτικών σχέσεων που έχει με τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του. Όμως όσοι σκέφτονται με… γυναικείο μυαλό, όπως ορισμένοι συνεργάτες της, αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές κινούνται έξω από τη λογική της. Όπως λένε, η Άννα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, αλλά εκείνο που τη συμφέρει πολιτικά είναι να ταυτιστεί με τον Παπανδρέου. Διότι, όπως εξηγούν, στην περίπτωση που εκλεγεί ο Βενιζέλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Άννα δεν μπορεί να περιμένει και πολλά. Οι μνηστήρες πολλοί, δεν θα είναι το νούμερο δύο στο κόμμα, ενώ στην περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Παπανδρέου η Άννα Διαμαντοπούλου έχει όλα τα περιθώρια να γίνει το νούμερο δύο στην ηγεσία του κόμματος, με την πολιτική προίκα του Γιώργου να την περιμένει…

Οι εκτιμήσεις της επόμενης ημέρας

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ότι μέρα με τη μέρα η εικόνα του κ. Παπανδρέου βελτιώνεται και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θεωρούν πως αν στις 11 Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι κινηθούν πάνω από τις 600 χιλιάδες, τότε ο κ. Παπανδρέου θα κερδίσει με μεγάλη άνεση τον κ. Βενιζέλο και αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου έχει μια ζεστή σχέση με τον απλό κόσμο. Και επειδή οι πολιτικοί για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η επανεκλογή τους, όσο γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόσο θα εκδηλώνονται με το μέρος του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως λένε στελέχη του, ότι τώρα τον κ. Παπανδρέου τον πλησιάζουν βουλευτές που δεν είχαν εκδηλώσει από την αρχή τη δέσμευσή τους προς αυτόν.

Στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου εκτιμούν πως όσο βγαίνει στην τηλεόραση ο κ. Βενιζέλος, δεν κερδίζει, αντιθέτως χάνει. Και διαπιστώνουν πως ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος έχει περιοριστεί.

Ο κ. Παπανδρέου θα ξεκινήσει εμφανίσεις στην τηλεόραση και το επόμενο διάστημα θα κάνει σαφές, από το πολιτικό στίγμα που θα δίνει κάθε φορά, τι θέλει να κάνει και πού θέλει να οδηγήσει το σκάφος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όπως λένε ορισμένοι εκ των συνεργατών του, πρέπει να γίνουν και άλλα, πολύ περισσότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να πάρει τις αποφάσεις εκείνες που χρειάζεται το κόμμα του, ακόμη και τις πιο οδυνηρές, αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός και να γνωρίσει το κόμμα του νίκη στις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν…


Σχολιάστε εδώ