ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Λύθηκε ο «Γόρδιος δεσμός» με τις Επιτροπές και τα θερινά

Ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής για την ταχύτητα με την οποία δίνει λύσεις στα προβλήματα ο κ. Σιούφας ήταν και η κατανομή των 300 βουλευτών στις συνθέσεις των έξι διαρκών Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζονται τα νομοσχέδια.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής έστειλε την επομένη της εκλογής του επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, ζητώντας τους να ορίσουν τους βουλευτές τους που θα συμμετέχουν σε κάθε Επιτροπή. Και το έκανε, αφού προηγουμένως ο ίδιος, εφαρμόζοντας τη μέθοδο που είχε ακολουθήσει ο προκάτοχός του Αθανάσιος Τσαλδάρης για τα θερινά τμήματα της περιόδου 1990-1993, όρισε τον αριθμό της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης με τρόπο τέτοιο που η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στις πέντε από τις έξι Επιτροπές.

Συγκεκριμένα αύξησε σε 55 τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, δίνοντας την πλειοψηφία της στην αντιπολίτευση με 28 βουλευτές και μείωσε σε 49 τα μέλη των άλλων πέντε Επιτροπών (Εξωτερικών και Άμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου), στις οποίες η κυβερνώσα παράταξη έχει την πλειοψηφία με 25 μέλη έναντι 24, που είναι οι θέσεις που θα καλύψουν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έτσι, αντί να έχει η κυβέρνηση πλειοψηφία μόνον σε δύο Επιτροπές και να υπάρχει ισοψηφία στις άλλες τέσσερις, όπως θα συνέβαινε αν ακολουθούσε την ισομερή κατανομή των βουλευτών (50 σε κάθε Επιτροπή), προτίμησε να κάνει ένα «άνοιγμα» στην αντιπολίτευση… θυσιάζοντας μια Επιτροπή για να κερδίσει (η παράταξή του) τις άλλες πέντε.

Κι όλα αυτά, τηρώντας το γράμμα του Κανονισμού που του δίνει το δικαίωμα να αυξομειώνει με απόφασή του τον αριθμό των μελών κάθε Επιτροπής, προκειμένου, όπως λέει το σχετικό άρθρο (31), να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των βουλευτών και να διατηρείται η κατʼ αναλογίαν εκπροσώπηση όλων των κομμάτων.

Η λύση μάλιστα που έδωσε αποτελεί προηγούμενο και για τα θερινά, στα οποία αρκεί το ένα να έχει 102 βουλευτές και τα άλλα από 99 για να υπάρχει σε όλα κυβερνητική πλειοψηφία με 52-50 στο πρώτο και 50-49 στα άλλα δύο.

————–*—————

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να δεσμεύσει το κόμμα του για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την οποία, μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «τελειωμένη υπόθεση» και «νεκρό γράμμα».

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ορίσει εκπροσώπους της στην Επιτροπή Αναθεώρησης που πρόκειται να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης δεν είχαν πάρει μέρος στην ψηφοφορία που είχε γίνει στην προηγούμενη Βουλή για τις αναθεωρητέες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί μόνον από τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Χωρίς τη συμμετοχή των τριών κομμάτων η Αναθεώρηση δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να προχωρήσουν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν στην προηγούμενη Βουλή.

Κι αυτό δεν αρέσει σε πολλούς βουλευτές, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, που ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνουν σε κάποια μεγάλα θέματα, θα ήθελαν να προχωρήσει η Αναθεώρηση τουλάχιστον για να πάψει να ισχύει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

————–*—————

Σε ρόλο… οιωνοσκόπων οι «πράσινοι» βουλευτές

Παραζαλισμένοι περπατούσαν στους διαδρόμους της Βουλής οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και τις επόμενες μέρες.

Αιτία -τι άλλο;- οι πιέσεις που δέχονταν για να πάρουν θέση με ποιον αρχηγό είναι. Πιέσεις που δεν είναι μόνον από τους επίδοξους ηγέτες και τα πρωτοπαλίκαρά τους, αλλά και από τους ανθρώπους των περιφερειών τους που τους στήριξαν και τους «σταύρωσαν» πριν από λίγες μέρες. Οι πιο πολλοί τηρούσαν επιφυλακτική στάση προς όλες τις πλευρές, προσπαθώντας σε ρόλο «οιωνοσκόπων» να διαγνώσουν προς τα πού θα γείρει το κλίμα και έδειχναν ότι δεν βιάζονταν να πάρουν ανοιχτά θέση.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε τηλεφωνικά σε πολιτικό του φίλο βουλευτής από μεγάλη «πράσινη» περιφέρεια, που επανεκλέχθηκε πρόσφατα σε καλή σειρά: «Κοίταξε να δεις. Ο ένας δεν ήξερε καν το τηλέφωνό μου τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Και ο άλλος με έβλεπε στη Βουλή και ούτε γύριζε να με κοιτάξει. Ε, τώρα, όπως περίμενα εγώ, ας περιμένουν αυτοί…».

Αναφερόταν, για όσους δεν κατάλαβαν, στα τηλεφωνήματα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλα τα μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για πρώτη φορά. Και φυσικά στην αλαζονική συμπεριφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, αν και ετοιμαζόταν για αρχηγός, δεν μπόρεσε, λόγω χαρακτήρα, να πλησιάσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

————–*—————

Στο 39,5% κατεβαίνει ο «πήχης της αυτοδυναμίας»

Για τροποποίηση -και όχι αλλαγή- του εκλογικού νόμου μίλησε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. Και με τα δύο κριτήρια που έθεσε, δηλαδή την ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας και τη διατήρηση της αναλογικότητας, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει αναλλοίωτος ο «νόμος Σκανδαλίδη» που αποδείχθηκε απλούστατος στην εφαρμογή του. Για να εκπληρωθούν τα δύο πρωθυπουργικά κριτήρια, αρκεί λοιπόν -και όλες οι υπάρχουσες πληροφορίες που και «Το Παρόν» έχει δημοσιεύσει σε αυτό συγκλίνουν- να αυξηθεί από 40 σε 50 έδρες το «μπόνους» του πρώτου κόμματος και να μοιραστούν αναλογικά οι υπόλοιπες 250 σε όλα τα κόμματα που θα λάβουν το εισιτήριο για τη Βουλή.

Η τροποποίηση αυτή όχι μόνο θα χαμηλώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας, κατά περίπου δύο μονάδες -θα μπορεί δηλαδή το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία 151 εδρών ακόμη και με ποσοστό 39,5%, αλλά με ποσοστά ανάλογα με αυτά που έλαβαν τα κόμματα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση δημιουργείται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αναλογική αφαίρεση εδρών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

————–*—————

Οι έδρες που θα άλλαζαν χέρια με την αύξηση του μπόνους

Για να γίνει κατανοητό το νέο σύστημα αρκεί να πούμε ότι, με την κατά 10 μονάδες αύξηση του μπόνους, οι ίδιες ακριβώς επιδόσεις που είχαν τα κόμματα στις 16 Σεπτεμβρίου θα έδιναν την ακόλουθη κοινοβουλευτική σύνθεση:

• Η ΝΔ με το 41,83% θα έπαιρνε έξι επιπλέον έδρες και από 152 βουλευτές θα είχε 158.

• ΤΟ ΠΑΣΟΚ με το 38,1% θα μείωνε τη δύναμή του από 102 σε 98 βουλευτές.

• Από μία έδρα θα έχαναν το ΚΚΕ που με 8,15% θα διέθετε 21 βουλευτές αντί για 22, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ με το 5,04% που θα διέθετε 13 αντί 14 έδρες.

• Στις δέκα έδρες που έχει και τώρα θα παρέμενε ο ΛΑΟΣ με το 3,8% που έλαβε στην κάλπη.

Οι περιφέρειες στις οποίες θα άλλαζαν χέρια οι έδρες είναι, κατʼ αρχάς, τα Τρίκαλα, στα οποία η κυβερνητική παράταξη θα έπαιρνε δύο επιπλέον έδρες που θα αφαιρούνταν από το ΠΑΣΟΚ το οποίο πήρε την έδρα από τη δεύτερη κατανομή, χωρίς, δηλαδή, να έχει καλύψει το εκλογικό μέτρο, καθώς και από το ΚΚΕ το οποίο εξέλεξε εδώ τον 22ο βουλευτή του, έχοντας το μικρότερο σε σχέση με άλλες περιφέρειες απόλυτο αριθμό ψήφων. Τα άλλα κέρδη της κυβερνητικής παράταξης θα ήταν στη Μαγνησία, στα Ιωάννινα και στη Λάρισα, περιφέρειες στις οποίες επίσης το ΠΑΣΟΚ πήρε έδρες στη δεύτερη κατανομή χωρίς να έχει καλύψει το μέτρο καθώς και στο Ηράκλειο, όπου θα αφαιρούνταν η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ που την τελευταία στιγμή κατέλαβε ο πρόεδρος του Αλέκος Αλαβάνος.


Σχολιάστε εδώ