Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιθανότατα θα χάσει στην αντιπαράθεση με τον Γεώργιο τον μικρό για έναν βασικό λόγο: Διότι ταυτίστηκε με έναν μοιραίο άνθρωπο, τον Κώστα Σημίτη. Είναι κατανοητή η σκέψη του Βαγγέλη: Γιατί όχι εγώ, αφού και ο Γεώργιος ο μικρός, τρεις μέρες πριν, «για να κερδίσει τις εκλογές» είχε βγάλει στην εξέδρα της συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα τον ίδιο άνθρωπο;

Όλες οι εκτιμήσεις θεωρούν αυτήν την κίνηση του Βαγγέλη μοιραία για την τύχη του διαβήματός του, ενώ και όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως η κίνηση του Γιωργάκη του στοίχισε αρκετές δεκάδες (;) χιλιάδες ψήφων. Δηλαδή, ο Κώστας Σημίτης, η «γάτα της πολιτικής», το ίνδαλμα των βορείων προαστίων, των Πρετεντέρηδων και πασών των πρεσβειών, μετεβλήθη αίφνης στο μαύρο πρόβατο της πολιτικής σκηνής; Ένας νέος Μητσοτάκης της «δημοκρατικής παράταξης»; Και χειρότερα! Διότι ο Μητσοτάκης πήρε τουλάχιστον μεταγραφή σε άλλη παράταξη, έχει και την κόρη του να συνεχίζει το έργο του και, βεβαίως, είναι και άλλου διαμετρήματος.

Πιστεύω πως αυτήν την περίοδο ο Κώστας Σημίτης έχει περιπέσει σε βαθύτατη κατάθλιψη. Κατ’ αρχάς το «έργο» του, που εγκαινιάστηκε στα Ύμια, για την αποεθνικοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής (άρση του βέτο για την Τουρκία και υποταγή της Ελλάδας στον νεο-οθωμανισμό, ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της Κύπρου, ενίσχυση των εθνομηδενιστών στα πανεπιστήμια και τα σχολικά βιβλία, παράδοση της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς κ.λπ.) μοιάζει να απειλείται. Η Κύπρος απέρριψε το σχέδιό του – δηλαδή το Σχέδιο Ανάν. Τα πράγματα με τα Σκόπια παροξύνονται και πάλι και πιθανότατα ακόμα και η Ντόρα θα προβάλει κάποιο βέτο! Η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας σηματοδοτεί μια πρώτη μεγάλη ήττα για τον εκλεκτό του Αντώνη Λιάκο, που είναι πρόεδρος του ΟΠΕΚ και τη λοιπή παρέα της Κουλούρη. Και, τέλος, η ένταξη της αγαπημένης του Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιη, διότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν τη θέλουν.

Και σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι αποδείξεις της αγάπης που τρέφει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του! Σύντομα ακόμα και οι ολιγάρχες του κόμματος θα τον συναντούν παίρνοντας συνωμοτικές προφυλάξεις! Ακόμα και ο ΓΑΠ τον έσβησε πλέον από τα κατάστιχα και δεν τον ανέφερε καν για την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ και ο Βενιζέλος τον αναφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο. Το όνομά του κινδυνεύει να καταστεί άσεμνη λέξη ή να μπει στα λεξικά ως συνώνυμο του ύπουλου ανθρώπου, που κανείς δεν τον αγαπάει. Διότι την προδοσία πολλοί «ηγάπησαν» και εκμεταλλεύτηκαν, τον προδότη ουδείς!

Πώς όμως, και γιατί ο «Γιώργος» και ο «Βαγγέλης» διέπραξαν ένα τέτοιο λάθος, της προβολής του Σημίτη σε μια αποφασιστική πολιτική στιγμή; Μα απλούστατα, γιατί ζουν μέσα στη γυάλα των βορείων προαστίων και του Κολωνακίου, μέσα στη γυάλα της Χαριλάου Τρικούπη, μέσα στη γυάλα των τηλεοπτικών καναλιών και των πρεσβειών, μέσα στον ημίκοσμο των δεξιώσεων και των μεγαλοεργολάβων που τους χρηματοδοτούν. Και εκεί ο Σημίτης θεωρείται το αγαπημένο παιδί του συστήματος. Ή τουλάχιστον θεωρούνταν μέχρι χθες. Αντιθέτως, ήταν ήδη μισητός από την «πλέμπα» και από το ευρύτερο κοινό.

Το νέο στοιχείο είναι πως αρχίζει πλέον να γίνεται δυσώνυμος ακόμα και για κείνους που ευεργετήθηκαν από αυτόν. Απλούστατα διότι… έχασε. Και χάνοντας ο Σημίτης έχασαν και αυτοί τις απολαβές της εξουσίας! Αλίμονο στους ηττημένους. Καμιά φορά η ιστορία απονέμει δικαιοσύνη με συνοπτικές διαδικασίες.


Σχολιάστε εδώ