Επικαιρότητα
1Η υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η υποψηφιότητα του νεαρού αφρικοαμερικανού δικηγόρου στην αρχή θεωρήθηκε αστεία υπόθεση. Κρίθηκε ότι ήταν τουλάχιστον αναίδεια από μέρους του να χτυπηθεί με την πανίσχυρη και ζυμωμένη στις ίντριγκες Χίλαρι Κλίντον, που διαθέτει ισχυρά οικονομικά στηρίγματα και ακόμη ισχυρότερες προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος. Τώρα όμως η κ. Χίλαρι και το επιτελείο της άρχισαν να ανησυχούν, καθώς ο Ομπάμα ξετυλίγει καθημερινά τα πλούσια προσόντα του. Ικανότατος ρήτορας, βαθύς γνώστης της αμερικανικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής και της διεθνούς πολιτικής, με πραγματικά προοδευτικές και δημοκρατικές προωθημένες θέσεις, κατάφερε να πείσει μεγάλη μερίδα των αμερικανών ψηφοφόρων και οπαδών, αλλά και οικονομικών υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι είναι ικανός να επαναφέρει στην εξουσία το κόμμα και να γκρεμίσει τους Ρεπουμπλικάνους από τον Λευκό Οίκο. Το επιτελείο του πανηγυρίζει για τις οικονομικές ενισχύσεις που μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του.
Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει την οικονομική ενίσχυση των υποψηφίων για την Προεδρία και συνήθως τα ποσά δίδονται στις πλέον ισχυρές προσωπικότητες, που θεωρείται πιθανόν ότι μπορούν να κερδίσουν τη μάχη των εκλογών. Η συγκέντρωση υψηλού ποσού ενισχύσεων θεωρείται απόδειξη ισχυρού υποψηφίου, καθώς οι χορηγοί δεν πετάνε τα λεφτά τους, γιατί θεωρείται δεδομένο ότι μια μεγάλη εταιρεία που ενισχύει με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έναν υποψήφιο θα έχει μεγάλη πρόσβαση και επιρροή στην άσκηση πολιτικής, όταν νικήσει ο υποστηριχθείς από την εταιρεία αυτή υποψήφιος. Οι μέχρι τώρα εισφορές υπέρ του Μπάρακ Ομπάμα ξεπέρασαν τα 32 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές υπέρ της Χίλαρι Κλίντον φτάνουν στα 27 εκατομμύρια δολάρια. Τα υψηλά αυτά ποσά εθελοντικών εισφορών από ιδιώτες έχουν αρχίσει να αποτελούν πρόκληση για την αμερικανική κοινή γνώμη. Και συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές ισχυρών εξωπολιτικών προσωπικοτήτων, που θεωρούν αυτές τις χορηγίες απαρχή της διαπλοκής και της διαφθοράς της εξουσίας και ζητούν την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, ώστε να καταργηθούν οι χορηγίες ή τουλάχιστον να περιοριστούν με την καθιέρωση ενός πλαφόν στο ποσόν που δικαιούται να χορηγεί ο ιδιώτης ή η εταιρεία. Κι αυτό να ισχύσει από τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2012. Θα καταφέρουν άραγε να ξεριζώσουν αυτήν τη διαπλοκή που αρχίζει με προκαταβολές; Ο Ομπάμα τηρεί σιγήν ιχθύος, παρά τις προοδευτικές του ιδέες.
2Στο άτυχο Ιράκ, ο Μπους πρόσφερε… δημοκρατία και απελευθέρωση. Έτσι θυμάται και χαίρεται. Όμως, η απελευθέρωση made in USA είναι πόνος και αίμα. Χιλιάδες σεκιουριτάδες, έμμισθοι υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, μισθοφόροι εγκληματίες αμερικανικών και ευρωπαϊκών, κυρίως, βρετανικών εταιρειών έχουν εγκατασταθεί στο Ιράκ και επιδίδονται στο ευγενές επάγγελμα της εξόντωσης αμάχων (γυναικών και παιδιών) για λόγους… ασφαλείας φυσικά. Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, από τα πυρά αυτών των ευγενών και ανδρείων πολεμιστών σκοτώθηκαν οκτώ γυναικόπαιδα και ένας ιρακινός αστυνομικός στη συνοικία Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης. Οι φονιάδες ιδιωτικοί «ράμπο» δούλευαν στην εταιρεία ασφάλειας Black Water (αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης), η οποία έχει σύμβαση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής. Στο Ιράκ δρουν τα στρατεύματα κατοχής, οι πράκτορες των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών, των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών, οι μισθοφόροι εταιρειών ασφαλείας, πέρα από τους συνεργαζόμενους με τους εισβολείς ένοπλους Ιρακινούς (στρατιώτες και αστυνομικούς). Κατά τα λοιπά, το Ιράκ απολαμβάνει τα… αγαθά της απελευθέρωσης που του πρόσφεραν οι αμερικανοί και οι αποσυρθέντες πλέον βρετανοί εισβολείς. Αυτός είναι ο πολιτισμός που προσφέρουν σήμερα οι νοσηροί εγκέφαλοι του νεοφιλελευθερισμού. Αυτόν τον «πολιτισμό» βγήκε να λατρεύει ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θέλει να μπολιάσει την Ευρώπη με τις ίδιες πολιτισμικές βαρβαρότητες! Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης, η κυβέρνηση του διορισμένου από τις αρχές κατοχής «πρωθυπουργού» Νούρι αλ-Μαλίκι προέβη στην ακύρωση της άδειας λειτουργίας στο ιρακινό έδαφος της εταιρείας Black Water, δείχνοντας τάχα πυγμή και ενδιαφέρον για την προστασία των αμάχων Ιρακινών! Στην αρχαιότητα η περιοχή του σημερινού Ιράκ (Μεσοποταμία) ήταν το λίκνο του πολιτισμού, με τη Βαβυλώνα και τις άλλες αρχαίες πόλεις και τα ιστορικά μνημεία της. Οι νεοβάρβαροι του Μπους και του Τσέινι μπούκαραν σ’ αυτήν την ιστορική περιοχή για τα πετρέλαιά της (σύμφωνα και με τον Άλαν Γκρίνσπαν) και για λεηλασία των αρχαιολογικών της θησαυρών (σύμφωνα και με έρευνα της εφημερίδας «Independent»). Αλήθεια, ο Μπους, ο Μπλερ, ο Μπαρόζο και οι άλλοι πρωταγωνιστές της εισβολής στο Ιράν δεν αισθάνονται ντροπή για την κατάσταση που δημιούργησαν σ’ αυτήν τη χώρα με το ένδοξο ιστορικό παρελθόν; Για την καταστροφή μιας περιοχής που θα έπρεπε να είναι το προσκύνημα κάθε πολιτισμένου ανθρώπου.