Επίδειξη αδιαλλαξίας από τη χούντα της Μιανμάρ

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μιανμάρ ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου, με αφορμή μια απόφαση της χούντας να πενταπλασιάσει τις τιμές των καυσίμων. Οι διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωτοστάτησαν χιλιάδες καλόγεροι, γρήγορα άλλαξαν χαρακτήρα και στράφηκαν εναντίον της χούντας. Τότε ακριβώς ξέσπασε η αστυνομική βία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα διαδηλωτές, ενώ επίμονες φήμες, που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε τριψήφια επίπεδα, μιλούν για λουτρό αίματος.
Ωστόσο, η θέρμη που έδειξε η Ουάσινγκτον να αγκαλιάσει το αντιχουντικό κίνημα και να ξεπεράσει εαυτόν σε καταγγελίες δεν είναι και τόσο ανιδιοτελής. Η Μιανμάρ των 54 εκατ. κατοίκων, που διοικείται από την ίδια χούντα εδώ και 45 χρόνια, συνεργάζεται άψογα με την Κίνα κατά πολλούς τρόπους: Το ένα τρίτο των εισαγωγών της (αξίας 1,3 δισ. δολ.) προέρχεται από κει, όπως επίσης και οι περισσότερες εισαγωγές όπλων. Η Κίνα συμμετέχει στην κατασκευή 40 υδροηλεκτρικών εργοστασίων στη Μιανμάρ κι επίσης σε περισσότερα από 17 προγράμματα κατασκευής έργων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από το έδαφος της Μιανμάρ έχει συμφωνηθεί να περάσει ένας αγωγός μήκους 2.400 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται στην κινέζικη ενδοχώρα από τον Κόλπο της Βεγγάλης στον Ινδικό Ωκεανό το πετρέλαιο που έρχεται από τη Μέση Ανατολή, για να αποφεύγουν έτσι τα τάνκερ τα Στενά της Μάλακας, μεταξύ Μαλαισίας και Σουμάτρας. Αυτά τα οικονομικά συμφέροντα έκαναν το Πεκίνο να σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς και να καταψηφίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων. Αδιάφορα επίσης μέχρι τώρα σφύριζε, και η Ιαπωνία, που ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής διεθνούς βοήθειας στη Μιανμάρ, καθώς το 2006 πρόσφερε στη χούντα 25 εκατ. δολάρια.
Οι Αμερικανοί από την άλλη, πρωτοστατώντας στην καταγγελία του καθεστώτος και ενορχηστρώνοντας την ανατροπή του, δεν επιδιώκουν την επέκταση της δημοκρατίας. Αν ήθελαν αυτό, θα ξεκίναγαν στέλνοντας στη φυλακή τους δικούς τους δικτάτορες, όπως είναι ο Μουσάραφ. Κινητοποιούνται, επικαλούμενοι τη δημοκρατία, με στόχο να περιορίσουν τη σφαίρα επιρροής της Κίνας (αξιοποιώντας σε αυτήν την κατεύθυνση και τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται το Πεκίνο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων) και ταυτόχρονα να διευρύνουν τη δική τους.


Σχολιάστε εδώ