Ας καταλάβει, επιτέλους, τα αυτονόητα!
Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Μαγγίνας θέλει, μεταξύ άλλων, να συζητήσει και το θέμα της εισφοροδιαφυγής. Μα όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα της εισφοροδιαφυγής είναι θέμα εφαρμογής των νόμων. Τίποτα άλλο. Επιπλέον, η μη μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων, παρά τα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν σε διάφορους διαπλεκόμενους μεγαλοπρομηθευτές, επιτρέπει την τεράστια αυτή εισφοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΕ (Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν καταβάλλει τις υποχρεώσεις του, τότε ο ΟΑΕΕ για να εξασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων πρέπει να πωλήσει μέρος των αποθεματικών του εντός των επομένων 2-3 μηνών! Σύμφωνα με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης του ΙΚΑ, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002 (Νόμος 3029), η ετήσια χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2003-2006 καθοριζόταν κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ. Το ποσόν αυτό δεν δόθηκε ούτε επί ΠΑΣΟΚ ούτε επί ΝΔ με τους πέντε προηγούμενους προϋπολογισμούς. Το ποσόν αυτό ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Όμως η συσσώρευση ελλειμμάτων που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, αλλά και η οικονομική ισοπέδωση των επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων που είναι συνεπείς, δεν έχουν σταματημό. Το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ 10 δισ. ευρώ. Μόνο η Ολυμπιακή Αεροπορία οφείλει 400 εκατ. ευρώ.
Τα ατιμώρητα εγκλήματα του χρηματιστηρίου του 1999-2000 και των δομημένων ομόλογων είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα απίστευτης κακοδιαχείρισης και κλοπής.
Ούτε κουβέντα δεν γίνεται για τα τεράστια προβλήματα της φοροδιαφυγής και του δημογραφικού.
Κοροϊδεύει ο κ. Καραμανλής, όταν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές… Οι δεσμεύσεις του σε
ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κ.λπ. είναι δεδομένες.
Προτείνει, π.χ., ο «λαγός» της κυβέρνησης κ. Αναλυτής, μεταξύ των άλλων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Όμως, σύμφωνα με μελέτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, παράταση έστω κατά ένα έτος του ορίου συνταξιοδότησης θα παρατείνει τον χρόνο βιωσιμότητας μόνο κατά τρεις μήνες. Άρα η παράταση δεν λύνει το πρόβλημα. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αποκρύπτουν την αλήθεια: Καθοριστική σημασία έχει η αναλογία όχι μεταξύ συνταξιούχων και ενεργών, αλλά του συνολικού ποσού των συντάξεων προς το ΑΕΠ και η προβλεπόμενη εξέλιξη της παραγωγικότητας κατά τις επόμενες δεκαετίες, αφού είναι σαφές πως αν η αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας «τρέχουν» με ρυθμό ταχύτερο του αντίστοιχου των συνταξιούχων, τότε η συνολική δαπάνη για συντάξεις στα επόμενα π.χ. 30 χρόνια όχι μόνο δεν θα αυξάνεται, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά αντίθετα θα μειώνεται. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρ’ όλα αυτά, σκοπεύει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις.
* Ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος είναι οικονομολόγος και υπεύθυνος του ιδεολογικοπολιτικού τομέα του ΔΗΚΚΙ