Αλλάζει το ΕΣΥ, ενισχύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του
Θα είναι ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας, μια και όλοι οι προκάτοχοί του-πλην Δοξιάδη- δεν άντεξαν την «ηλεκτρική καρέκλα». Συνομιλητές του Δημήτρη Αβραμόπουλου υποστηρίζουν ότι στόχος του είναι-σε αντίθεση με την προηγούμενη θητεία του όπου κατάφερε να βγάλει από την ατζέντα την Υγεία- να αναδείξει την παθογένεια του ΕΣΥ καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση για την επανίδρυσή του.
Σʼ αυτό το πλαίσιο, και έχοντας την πλήρη στήριξη του Καραμανλή, θα ενεργεί πολιτικά βάζοντας το περίγραμμα εντός του οποίου θα αναληφθούν οι πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα, το οποίο χρονικά δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γνωρίζει ότι η ενασχόλησή του με τα «εύφλεκτα» υλικά του χώρου τον υποχρεώνει σε τακτικές κινήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει από την πάγια θέση του για τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Ήδη διαμήνυσε στους διοικητές των νοσοκομείων και στους
ΔΥΠΕάρχες, ότι δεν θα ανεχθεί καμία παρέκκλιση από αυτή την αρχή, ενώ παράλληλα ζήτησε εντός τριμήνου να υπάρξει σαφής βελτίωση της εικόνας των νοσοκομείων καθώς και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Πολλοί αναρωτιούνται τι κρύβει αυτή η εμμονή του Αβραμό να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας. Όσοι, όμως, τον γνωρίζουν δεν έχουν τέτοιου είδους απορίες. Θυμίζουν τη θητεία του στον Δήμο της Αθήνας, όπου παρέμεινε για να αφήσει έργο ενώ θα μπορούσε να ήταν ακόμη και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παραπέμπουν στη δημιουργία από το μηδέν του υπουργείο Τουρισμού και εξηγούν ότι κάτι ανάλογο θέλει να αφήσει φεύγοντας και από το Υγείας.
Το όραμα του είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής θέσης, γι αυτό και προωθεί άμεσα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Αφού, λοιπόν, ζήτησε και έλαβε το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού, ετοιμάζει τις αλλαγές ξεκινώντας από την ένταξη του κλάδου υγείας του ΙΚΑ στον φυσικό του χώρο. Μια τέτοια κίνηση του εξασφαλίζει την πρώτη ύλη προκειμένου να αναπτυχθεί το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω των υποκαταστημάτων του, τα οποία θα μετονομαστούν σε Κέντρα Υγείας Πόλης. Αυτό, θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία στενάζουν από τον όγκο που σωρεύεται λόγω ανυπαρξίας Μονάδων Υγείας οι οποίες εξυπηρετούν ελαφρά περιστατικά.
Πέραν αυτών αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, αφού ο Δ. Αβραμόπουλος επιθυμεί να εισάγει μοντέρνες αντιλήψεις στη διοίκηση αφήνοντας εκτός νοσοκομείων τον κομματισμό. Σκέφτεται ακόμα την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, να εφαρμόσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και κόστος νοσηλείας ανά ασθενή, ενώ προχωρά σε μια επαναστατική κίνηση εγκαθιστώντας ορκωτούς λογιστές στα νοσοκομεία.
Σε γενικές γραμμές το σχέδιο Αβραμόπουλου είναι να τα αλλάξει όλα στην Υγεία, βάζοντας την πολιτική πάνω από την τεχνοκρατική αντίληψη και τον κομματισμό που έχει διεισδύσει στα νοσοκομεία και μάλιστα έχει διακομματικό χαρακτήρα.