XΡΗΜΑτιστήριο

>Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.024,85 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,57%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 598 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 326,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις μετοχές του 20άρη με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι Intralot, ΟΤΕ, και Αγροτική, αξιοσημείωτα κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι MPB, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Cosmote, ενώ αρνητικό πρόσημο είχαν οι Βιοχάλκο, Alpha Bank και Εθνική. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.032,19 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,15%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Ασφαλειών, Τροφίμων-Ποτών και Κοινής Ωφέλειας, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Πετρελαίου-Αερίου, Πρώτων Υλών και Υγείας. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, με επίκεντρο τις μετοχές του ΟΤΕ και της Cosmote, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.103,47 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,42%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,50%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,53%, ενώ ο FTSE/80, έκλεισε με κέρδη 1,69%.

> Πού να συνυπολογιστεί και το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές; Μαύρη τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζει ήδη ο τακτικός προϋπολογισμός, καθώς τα έσοδα υστερούν, ενώ οι δαπάνες καλπάζουν.

> Οι πολίτες αδιαφορούν για τα όποια νομικά κωλύματα, ενδιαφέρονται όμως για τις τυχόν πολιτικές ευθύνες! Σε σίριαλ με απρόβλεπτες συνέπειες κοντεύει να καταντήσει η διαμάχη του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών, σχετικά με τη νομιμότητα του πορίσματος των ομολόγων.

> Ίσως να είναι και οι μόνοι ωφελημένοι των εγχώριων αποκρατικοποιήσεων! Εκ του ασφαλούς, κινώντας παρασκηνιακά τα νήματα, μοιράστηκαν πολλά δισ. ευρώ σε λίγους μόνο μήνες! Περί ξένων επενδυτικών οίκων ο λόγος.

> Για να δούμε αν ο κ. Παπαθανασίου καταφέρει να επανασχεδιάσει το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έτσι ώστε να προλάβει τις απώλειες που προκλήθηκαν από τις καθυστερήσεις του προκατόχου του;

> Κάτι περισσότερο ξέρουν από εμάς! Η αναφορά μας στην «εναρμονισμένη» πρακτική των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία με μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων μπαίνουν γερά στο παιχνίδι του κλάδου των Ασφαλειών.

> Η πιστωτική κρίση, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων, προκαλεί προβλήματα, καθώς Δημόσιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφανίζονται υπερχρεωμένα, γεγονός που δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα με απρόβλεπτες συνέπειες.

> Τα «10ετή» ομόλογα και οι μετοχές της Εθνικής φαίνεται ότι ήταν τα πρώτα «θύματα» στην προσπάθεια ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων να αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα, για να καταβάλουν τις τρέχουσες συντάξεις.

> Κύριε Προβόπουλε, σαν πολλά δεν είναι τα 250 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία αναμένεται να «χρηματοδοτήσετε» την ακύρωση ιδίων μετοχών της τράπεζά σας;

> Υπάρχει και η άλλη πλευρά… αυτή που δεν πρέπει να ξεχνάμε! Παρά το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων χρόνων, υπάρχουν εταιρείες που έχουν τεθεί εκτός συναλλαγών και άλλες που διεγράφησαν οριστικά από το χρηματιστήριο.

> Τον θεωρούν τόσο καλό ώστε να τον προμοτάρουν κιόλας; Ο λόγος για ορισμένους από τους εγχώριους αναλυτές, που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου 2190 θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε μεγαλύτερη και επιθετικότερη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στον εγχώριο επιχειρηματικό στίβο!

> Άλλο πάλι και τούτο! Πόσο θεμιτή μπορεί να είναι η αλλαγή θεματοφύλακα, που είχε ως αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της διασποράς, στην «ημικρατική» μετοχή του ΟΛΠ;

> Ποιοι θα επωφεληθούν από το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των βασικών επιτοκίων του ευρώ; Μα οι τράπεζες που θα κρατήσουν τη διαφορά για τον εαυτό τους! Ποιοι θα χάσουν; Μα οι δανειολήπτες, για τους οποίους οι εγκρίσεις νέων δανείων θα είναι πλέον πιο δύσκολες!

> ΥΠΕΧΩΔΕ εναντίον ΥΠΑΝ σημειώσατε 1! Σε μια δύσκολη στιγμή για την πορεία των οικονομικών της ΔΕΗ, ο κ. Σουφλιάς έπειτα από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τής επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000.000 ευρώ, γιατί άραγε;

> Μήπως στοχεύουν σε κάποια συγκεκριμένα fund; Ποιος ο λόγος του ξαφνικού ενδιαφέροντος της Τράπεζας της Ελλάδος, για να πληροφορηθεί τα ονόματα των μετόχων των εμπορικών τραπεζών που κατέχουν πάνω από το 1% του μετοχικού τους κεφαλαίου;

> Πάντα μέσα στα πράγματα! Αλήθεια, σε πόσες από τις θυγατρικές των κρατικά εποπτευόμενων επιχειρήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων, δραστηριοποιείται ενεργά η Intracom;

> Οι υποδομές αλλάζουν ακόμα και τα δεδομένα της εγχώριας κτηματαγοράς, καθώς οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε Μετρό, Προαστιακό, τραμ, Αττική οδό, Ιόνια οδό, Εγνατία οδό κ.λπ., έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

> Με αφορμή τη μετατροπή της Βιοσώλ σε holding, αναρωτιόμαστε αν θα επανέλθουν και πάλι στο προσκήνιο οι πάλαι ποτέ κραταιές εταιρείες συμμετοχών, οι οποίες αποτέλεσαν τα «δεκανίκια» της χρηματιστηριακής φούσκας του ’99-2000.

> Πόσο θεμιτό μπορεί να είναι; Βασικός μέτοχος εγγυάται την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης επιχείρησής του μία μόλις ημέρα πριν από την ολοκλήρωσή της!

> Ποια η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών στην εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών που πραγματοποίησαν τα αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα σε παράγωγα προϊόντα;

> Αλήθεια, πόσα από τα στελέχη της Emporiki Asset Management, τα οποία μεταξύ άλλων διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ, διαθέτουν τις απαραίτητες εκ του νόμου πιστοποιήσεις;

> Να γιατί τις προτιμούν! Για μια ακόμη χρονιά η μερισματική πολιτική των τραπεζών αναμένεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες των εγχώριων και αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών.

> Μπορούν να πραγματοποιούν «εξορμήσεις» όπου και όποτε θέλουν! Η αναφορά μας για τα στελέχη των αρμόδιων Ελεγκτικών Κέντρων, τα οποία έχουν πλέον τη δυνατότητα να συστήνουν συνεργεία προληπτικού φορολογικού ελέγχου.

> Όσοι γνώριζαν τις προθέσεις της Εθνικής, σχετικά με τη δημόσια πρόταση απόκτησης του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, κέρδισαν πολλά χρήματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα! Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τo ανά μετοχή τίμημα ήταν ανώτερο κατά 18%, σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 21/9 και περίπου 13% από αυτό της Δευτέρας 24/9.

> Κρίνεται η βιωσιμότητά της…. Για να δούμε αν η Κομισιόν αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, σχετικά με τον συμψηφισμό χρεών μεταξύ Ολυμπιακής και Δημοσίου;

> Ποιες μετοχές έχουν πέραση την τελευταία περίοδο; Αυτές των ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών που ανήκουν στους κλάδους της Ενέργειας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.

> Εδώ δεν μπόρεσε να βάλει τάξη στα του οίκου της, οι συμβουλευτικές – επενδυτικές υπηρεσίες σε άλλους τη μάραναν! Η αναφορά μας στις φήμες περί ζημιών που ίσως εμφανίσει η Deutsche Bank στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

> Ο νοών νοείτω! Άλλο τρίμηνο και άλλο εξάμηνο, άλλο ανυπαρξία ελέγχων και άλλο σαφάρι ορκωτών, άλλο προσωρινά κέρδη και άλλο ζημίες.

> Πάμε σαν άλλοτε! Άλλος ένας υπουργός βλέπει με καλό μάτι την αξιοποίηση της περιουσίας που ανήκει στην πολύπαθη Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης.

> Με αφορμή το επικείμενο roadshow της ΕΧΑΕ, διοργανώνεται προς τιμήν των ελληνικών αντιπροσωπειών ένα ακόμη από τα γνωστά gala του κ. Καπράλου, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 38 ελληνικές επιχειρήσεις.

> Μπορεί η αγορά να έχει τους δικούς της κανόνες, όπως ανέφερε για την περίπτωση ΟΤΕ – Marfin ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση όμως, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της, οφείλει να θέτει το πλαίσιο, να παρακολουθεί και να προλαμβάνει τις εξελίξεις, να ελέγχει και να αποτρέπει τις αθέμιτες πρακτικές, έτσι δεν είναι;

> Πάντα υπάρχει άλλοθι! Με πρόφαση την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το οικονομικό επιτελείο μελετά μεταξύ άλλων την αύξηση του φόρου τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στη βενζίνη.

> Αλήθεια πόσες από τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου των Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου διαπραγματεύονται με έκπτωση; Από τις οκτώ τουλάχιστον οι πέντε!

> Τρέχουν να τοποθετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε να έχουν εκ των έσω πληροφόρηση! Η αναφορά μας σε ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες που δίνουν μάχη για να βάλουν τα τσιράκια τους σε διοικητικές θέσεις τραπεζών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

> Είναι θέμα διαφάνειας! Δεν έχει τόσο σημασία ποιες από τις εισηγμένες ανταποκρίθηκαν στην ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, όσο γιατί πολλές εξ αυτών αθέτησαν τη σχετική τους υποχρέωση.

> Έχει βαλθεί να σπάσει όλα τα κοντέρ! Νέο υψηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε μεσοβδόμαδα το ευρώ.

> Συμφωνούμε πλήρως με τη θέση του κ. Λαφαζάνη «… Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να παράγει υπερκέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τοκογλυφική υπερχρέωση για τα νοικοκυριά, αλλά αδυνατεί να εξασφαλίσει την αποδοτικότητα της ελληνικής οικονομίας… »!

> Κάπως έτσι λειτουργούν οι εποπτικές αρχές που θέλουν να καλούνται ανεξάρτητες! Για πολλοστή φορά η SEC περνά από κόσκινο τις αμοιβές των manager και όχι μόνο.


Σχολιάστε εδώ