υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Οι Σκοπιανοί στον ΟΗΕ τα πήραν όλα και έφυγαν… και εμείς δεν ξέραμε πού να κρυφτούμε… Η υποτιθέμενη «εκκρεμότητα» για την τελική διευθέτηση της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί ήδη τετελεσμένο γεγονός για τη σκοπιανή πλευρά… Η χώρα τους θα αποκαλείται διεθνώς «Δημοκρατία της Μακεδονίας», νέτα σκέτα, όπως το δήλωσε απερίφραστα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μ. Τσερβενκόφσκι, από το βήμα της 62ης γενικής συνέλευσης, όπου εκπροσωπούνται 200 κράτη και βάλε…

-Τρεις φορές, ο προεδρεύων της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, σκοπιανός, πρώην υπουργός Εξωτερικών Σ. Κερίμ, απεκάλεσε, από το βήμα του προεδρείου «Πρόεδρο της Μακεδονίας» τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, προεξοφλώντας κάποιες άσφαιρες λεκτικές αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς… Κάτι πήγε να ψελλίσει ο έλληνας πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Γιαν. Μουρίκης, ότι με βάση το ψήφισμα 817/93 του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασισθεί η χρήση της προσωρινής ονομασίας FYROM, σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ… Με ειρωνικό και ευγενικά υπεροπτικό τρόπο τού απάντησε ο σκοπιανός διπλωμάτης και το κατάπιαμε κι αυτό…

-Δραστηριοποιήθηκε, έντονα και παρασκηνιακά όσο μπορούσε, για να καπαρώσει την επίζηλη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, ο πρεσβευτής Γιαν. Μουρίκης -υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα στον Καναδά-πού να βρεθεί λοιπόν καιρός, για να παρακολουθεί στενά την πανταχού παρούσα (ελέω και ΗΠΑ…) σκοπιανή διπλωματία, η οποία μαζεύει μεθοδικά και κάτω από τη μύτη μας νέες υπογραφές χωρών που αναγνωρίζουν τη συνταγματική της ονομασία… «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις διμερείς τους σχέσεις…

-Αποτέλεσμα του εφησυχασμού, αυτής της μη επαγρύπνησης, ήταν να εισπράξουμε ξαφνικά (;) και νέα διπλωματική «σφαλιάρα», από την Οτάβα αυτήν τη φορά, με την αναγνώριση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τα Σκόπια…

-Η μόνη ευγενική παραχώρηση που μας έκαναν οι κάποτε «πιστοί φίλοι» και σύμμαχοί μας, οι Καναδοί, ήταν να ανακοινώσουν, επίσημα, την απόφασή τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, στις 16 Σεπτεμβρίου… αφαιρώντας έτσι, έμμεσα, από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη κάμποσες ψήφους, που παρέμειναν στη ΝΔ του Κ. Καραμανλή… Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ένα οργίλο ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κίνηση που υποτίθεται ότι θα τρομοκρατήσει τα Σκόπια, όπως πιστεύουν ορισμένοι μόνιμα αισιόδοξοι και ολίγον αφελείς… Ίδωμεν.

-Για μια ακόμη φορά, τα κατευθυνόμενα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» που έγραφαν συνεχώς, το τελευταίο διάστημα για δήθεν «αυστηρά μηνύματα» προς τα Σκόπια από πλευράς του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και «αυστηρές προειδοποιήσεις» από πλευράς της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση… Τα Σκόπια έχουν λάβει φαίνεται ισχυρές διαβεβαιώσεις από υπερατλαντικούς συμμάχους και από εταίρους μας στην ΕΕ ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα επιβληθεί από την καθημερινή χρήση…

-Πολλά και ασυγχώρητα τα λάθη, οι παραλείψεις, οι εσφαλμένοι ή όψιμοι χειρισμοί στο θέμα των Σκοπίων, την τελευταία 15ετία… με συνυπεύθυνη πάντοτε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση της χώρας μας. Δεν υπήρχε δυστυχώς ενιαία και σταθερή διακομματική πολιτική και σ’ αυτό το εθνικά ευαίσθητο θέμα… Ο αείμνηστος Ευαγ. Αβέρωφ, για πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών, είχε χαρακτηρίσει την εξέλιξη του Κυπριακού ως μια ιστορία χαμένων ευκαιριών και ότι με την πάροδο του χρόνου και τη μαξιμαλιστική θέση που έπαιρναν οι τότε κυβερνήσεις, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από τους εθελοτυφλούντες εθνικόφρονες, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος που να ευνοεί, μακροπρόθεσμα, τις ελληνοκυπριακές θέσεις… Αντιθέτως, οι νέες επιλογές, λαμβανομένης υπόψη και της διεθνούς συγκυρίας, ήταν πάντοτε δυσμενέστερες από τις προηγούμενες…

-Ιστορία χαμένων ευκαιριών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η εξελικτική πορεία του Μακεδονικού… Δεν αποδεχθήκαμε, πολύ ενωρίτερα, διαδοχικές προτάσεις «αξιοπρεπούς συμβιβασμού», όπως το «πακέτο Πινέιρο» αναφορικά με τη διεθνή ονομασία της ΠΓΔΜ και καταλήξαμε στο διπλωματικό Βατερλώ την περασμένη εβδομάδα, στην έδρα του ΟΗΕ…

-Ας σταθούμε λίγο στο γεγονός της εκλογής του σκοπιανού διπλωμάτη Σ. Κερίμ στην εξόχως τιμητική θέση του προεδρεύοντος της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θέση στην οποία κάθε χρόνο επιδιώκουν και διαγκωνίζονται να εκλεγούν υπουργοί Εξωτερικών, πολιτικές προσωπικότητες και μεγαλοδιπλωμάτες διαφόρων χωρών… Όταν όμως έχεις σημαντικές εκκρεμότητες με μια γειτονική σου χώρα, όπως η Ελλάδα με τα Σκόπια, και υφέρπει κλίμα διάχυτης δυσπιστίας για τα μελλούμενα, δεν αφήνεις, αμαχητί και απονήρευτα, να εκλεγεί ο ενδεχόμενος αντίπαλός σου σε αυτό το αξίωμα, ώστε στη συνέχεια να σε αντιμετωπίζει αφ’ υψηλού και νικηφόρα…

-Γιατί δεν το προβλέψαμε; Ολιγωρία της ελληνικής διπλωματίας; (μόνιμος αντιπρόσωπος ο πρέσβης Αδ. Βασιλάκης), της ελληνικής κυβέρνησης; Πώς το είδε, αλήθεια, το όλο θέμα η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη που λόγω αυτών των μεθοδεύσεων των Σκοπιανών, υποχρεώθηκε σεμνά, ταπεινά και καταφρονεμένα να εγκαταλείψει εσπευσμένα το κτίριο του ΟΗΕ και να αναχωρήσει για την Ελλάδα για να μην εξευτελιστούμε περισσότερο…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ