Το άγνωστο παρασκήνιο της «μάχης» για τον ΟΤΕ

Με μια θυελλώδη, ανοικτή σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Marfin Investment Group, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του ΟΤΕ, οδηγεί η «έφοδος» του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε τη Δευτέρα από τον ισχυρό άνδρα της MIG να διευκολύνει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της για σύναψη συμμαχίας του ΟΤΕ με ευρωπαϊκό όμιλο τηλεπικοινωνιών, αλλά ο κ. Βγενόπουλος επιμένει να μην εγκαταλείπει τα επιθετικά του σχέδια.

Στην «καυτή» συζήτηση των δύο ανδρών, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει διαρρεύσει ως τώρα στον Τύπο, ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε από τον κ. Βγενόπουλο, κατά τις πληροφορίες του «Π» τα ακόλουθα:

1. Να σταματήσει η MIG κάθε περαιτέρω ενέργεια προς την κατεύθυνση της άμεσης ή έμμεσης αύξησης του ποσοστού συμμετοχής της στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ήδη το ποσοστό της MIG προσεγγίζει το 11%, ενώ πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει συνάψει προκαταρκτικές συμφωνίες και με άλλους θεσμικούς επενδυτές για τη μεταβίβαση πρόσθετων μετοχών στο μέλλον.

2. Να δεσμευθεί ο κ. Βγενόπουλος ότι, εάν το απαιτήσει ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος που θα ενδιαφερθεί για μια συμμαχία με τον ΟΤΕ, η MIG θα μεταβιβάσει σε αυτόν τις μετοχές της, στην ίδια τιμή που θα μεταβιβάσει και το Ελληνικό Δημόσιο το «στρατηγικό» πακέτο μετοχών του 20% που αναμένεται να διατεθεί προς πώληση. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, θα «ναρκοθετηθεί» η πώληση του «πακέτου» του Δημοσίου, αφού κανένας σοβαρός τηλεπικοινωνιακός όμιλος δεν θα ενδιαφερόταν να συνδιοικήσει τον ΟΤΕ με μια εταιρεία επενδύσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βγενόπουλος απέφυγε να δεσμευθεί για όσα του ζητήθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η τιμή πώλησης από την κυβέρνηση στον στρατηγικό σύμμαχο του ΟΤΕ να μην είναι ικανοποιητική για τους μετόχους της εταιρείας του, εάν αποδεχθεί την πρόταση του κ. Αλογοσκούφη.

Μάλιστα η MIG έδωσε εμμέσως πλην σαφώς την απάντησή της στις προτάσεις του κ. Αλογοσκούφη με ανακοίνωσή που εξέδωσε την Πέμπτη. «Οι οποιεσδήποτε στρατηγικές αποφάσεις της σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι λογικό ότι θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον όλων των μετόχων, τόσο από πλευράς τιμής της μετοχής αλλά και περαιτέρω προοπτικών του ΟΤΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ δηλώνεται με έμφαση ότι «η MIG δεν είναι κερδοσκοπικό fund ούτε equity fund που επενδύει με στόχο τη γρήγορη αποεπένδυση και το εύκολο κέρδος. Είναι εταιρεία επενδύσεων και μακροπρόθεσμων συμμετοχών στρατηγικού χαρακτήρα». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η MIG όχι μόνο αρνείται να αποχωρήσει γρήγορα από τον ΟΤΕ, αλλά ζητά και εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού!

Κυβερνητικά «αντίμετρα»

Καθώς οι δύο πλευρές εισέρχονται σε τροχιά αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση ενεργοποίησε με καταιγιστικούς ρυθμούς το σχέδιο ενοποίησης ΟΤΕ – Cosmote, αποπέμποντας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος δεν συναινούσε σε αυτή την προοπτική. Με την εξαγορά του 33% της Cosmote, ο ΟΤΕ θα γίνει πολύ δυσκολότερος στόχος για τη Marfin, αφού εκτιμάται ότι η χρηματιστηριακή του αξία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ θα μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής της MIG στο ενιαίο σχήμα. Βέβαια, η ενίσχυση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ αυξάνει τις υπεραξίες της MIG από τις μετοχές που ήδη ελέγχει και μπορεί να διευκολύνει την αποχώρησή της με ικανοποιητικό κέρδος.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε με δηλώσεις του την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στρατηγική συνεργασία μόνο με ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό (κατά πληροφορίες του «Π», επικρατέστερη είναι η ισπανική Telefonica), ότι θέλει να διατηρήσει το πάνω χέρι στην πορεία του Οργανισμού και ότι «όποιοι κάνουν επιθετικές κινήσεις, θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους».

Παρά ταύτα, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο κ. Βγενόπουλος επιμένει να μην εγκαταλείπει τα επιθετικά του σχέδια, έχοντας ως πρώτο στόχο να ξεπεράσει το ποσοστό συμμετοχής του το 20%, που με τον νόμο 2190 περί Α.Ε., αλλά και με τις πρόσφατες αναθεωρήσεις διατάξεών του, θα δώσει στη MIG σημαντικά προνόμια, ενισχύοντας αποφασιστικά τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της κυβέρνησης.

Η MIG, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναζητεί (χωρίς επιτυχία προς το παρόν) νέα δανειακά κεφάλαια από μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους του Λονδίνου, ώστε να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» της εν όψει της συνέχισης των προσπαθειών της για την απόκτηση του ποσοστού που θα της επιτρέψει να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πρωτοφανής αναμέτρηση του Ελληνικού Δημοσίου με μια ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων για την τύχη μιας κρατικής επιχείρησης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εξελιχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο για το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να επιτύχει το στρατηγικό στόχο της συμμαχίας του ΟΤΕ με έναν σοβαρό ευρωπαϊκό όμιλο τηλεπικοινωνιών. Και τονίζουν ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει σήμερα πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης, αν δεν είχε επιτρέψει προεκλογικά στον κ. Βγενόπουλο να εφαρμόσει ανενόχλητος το σχέδιο του… «ρεσάλτου» στον ΟΤΕ. Και αν η διοίκηση Βουρλούμη είχε πετύχει τα τελευταία χρόνια να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία και τη χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού, ώστε να μην αποτελεί εύκολο στόχο…


Σχολιάστε εδώ