Τακτική ρήξης

Στο ερώτημα, «αν το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να διασπαστεί», η απάντηση είναι μία και μοναδική: «Μόνο αν το θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου». Και λέμε μόνο εάν «το θέλει», γιατί σίγουρα «το μπορεί», καθότι υπάρχει ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ένα μέρος του κόσμου που το ακολουθεί πρόθυμα, να πάει μαζί του, εάν αποφασίσει να φτιάξει ένα νέο «Παπανδρεϊκό κόμμα» έστω κι αν αυτό δεν είναι κόμμα εξουσίας. Αντίθετα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να θέλει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, οπότε είναι καταδικασμένος να βαδίσει στον δρόμο του «όλου ΠΑΣΟΚ» ακόμα κι αν ηττηθεί την 11η Νοεμβρίου. Γι’ αυτό εγκαίρως δεσμεύτηκε ότι επιθυμεί να συνυπάρξει με τον κ. Παπανδρέου, σε κάθε περίπτωση, είτε νικήσει είτε χάσει.

Έτσι, η διάσπαση ή μη του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από «τα θέλω» του Γιώργου Παπανδρέου. Ήδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αλλάξει το διακύβευμα της 11ης Νοεμβρίου, δηλαδή το «ποιος μπορεί να θέσει το ΠΑΣΟΚ εκ νέου σε τροχιά εξουσίας» και να το ανακατασκευάσει σε «ποιος μπορεί να συγκροτήσει ένα έντιμο και καθαρό κόμμα σε προοδευτική κατεύθυνση». Όμως το εγχείρημα δύσκολα θα υλοποιηθεί, καθότι η μεγάλη πλειοψηφία και του πολιτικού προσωπικού και των ψηφοφόρων θέλουν «κόμμα εξουσίας» κι αδυνατούν να συνυπάρξουν με την ιδέα της μακρόχρονης παραμονής στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και η τακτική ανακατασκευή του διακυβεύματος της 11 Νοεμβρίου δεν έχει τύχη. Έτσι, απομένει ο δρόμος της μετωπικής σύγκρουσης και της ρήξης έστω και με επακόλουθο τη διάσπαση.

Βέβαια, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει λύσεις και εκτός αρχηγίας ΠΑΣΟΚ. Ήδη, είναι πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς και σε κάθε περίπτωση έχει εξασφαλισμένη μια σημαντική και διακριτή θέση στην πυραμίδα του ΠΑΣΟΚ. Όμως υπάρχουν και «οι άλλοι» που δεν αντέχουν στην ιδέα να τους πάρει ο όποιος Βενιζέλος το «σπίτι τους» κι αυτοί όντως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα. Το ιστορικό δίλημμα για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι όντως μεγάλο, καλείται να αποφασίσει: αν θα υπερασπιστεί τη συνοχή του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του ή ο ίδιος θα την τινάξει στον αέρα. Κατ’ άλλα η στρατηγική της ρήξης είχε νόημα και περιεχόμενο πριν από τρία χρόνια, τώρα μάλλον οδηγεί σε «πύρρειο νίκη».


Σχολιάστε εδώ