Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> H ευφορία καλά κρατεί! Αν και αυτές εδώ οι γραμμές γράφονται πριν από την ολοκλήρωση της εργάσιμης εβδομάδας, ο χαρακτηρισμός του κλίματος που επικράτησε στο χρηματιστήριο ως θετικού φαντάζει μάλλον μετριοπαθής προσέγγιση των πραγμάτων.

Θετικό κλίμα σημαίνει σχετικά καλή επίδοση της αγοράς. Κάτι που όντως μοιάζει μικρό για να αποτυπώσει την πραγματικότητα που θέλει την αγορά μας να «φλερτάρει» με τα υψηλά 7,5 ετών!

>> Σε μια πρώτη ανάγνωση η κατάσταση ίσως και να μοιάζει ειδυλλιακή. Αλλά όπως έχουμε πει και γράψει δεκάδες φορές, κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Στην περίπτωσή μας ουδείς μεν αμφισβητεί τη δυναμική που επιδεικνύει εσχάτως το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με την… αλήθεια των αριθμών που θέλουν τις τοποθετήσεις των επενδυτών να καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει μια… μικρή λεπτομέρεια: τον μέτριο τζίρο μιας αγοράς που κινείται συνεχώς με ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες.

>> Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ένσταση των δραστηριοποιούμενων στο ΧΑ, ιδίως των επαγγελματιών που σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους τόνους επιμένουν πως είναι άλλο πράγμα η προσέγγιση ιστορικών υψηλών για τον Γενικό Δείκτη και τελείως διαφορετική υπόθεση η υπέρβασή τους! Εκτιμούν δε πως για να διασπαστεί ανοδικά το υψηλό των τελευταίων 7-8 ετών χρειάζεται πάραυτα η στήριξη της τάσης με αύξηση των συναλλαγών.

>> Μη βιαστείτε να τους αποδώσετε έλλειψη εμπιστοσύνης στη δυναμική της αγοράς. Ακόμα και μια απλή ανάγνωση των καθημερινών σημειωμάτων της τεχνικής ανάλυσης καταδεικνύει τον –ορατό– κίνδυνο διολίσθησης του ΧΑ σε χαμηλότερα των τωρινών επίπεδα, εφόσον αποτύχει ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει σε πρώτη φάση τις 5.130 μονάδες και στη συνέχεια τις 5.170!

>> Κι αν επιμένετε για περισσότερες λεπτομέρειες, θυμηθείτε πως εδώ και 10 ημέρες περίπου την αγορά την «οδηγούν» οι συνήθεις ύποπτοι του 20άρη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και δυο τρεις μετοχές της μεσαίας με καλή έως άριστη εμπορευσιμότητα. Για να έρθει η… υπέρβαση πρέπει στον… χορό να μπουν δεκάδες τίτλοι της μεσαίας, να κινηθούν και τα χαρτοφυλάκια αρκετών ιδιωτών (όπερ σημαίνει αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση) και εν τέλει να υπάρξουν μερικές ακόμα καλές επιχειρηματικές ειδήσεις, που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας.

(Σ.σ.: ΟΧΙ! Ειδήσεις τύπου ΟΤΕ – Cosmote ΔΕΝ αποτελούν επιχειρηματικά δρώμενα που αφορούν στον μέσο ιδιώτη επενδυτή… )


Σχολιάστε εδώ