ο Δαίμων των δημαρχείων

***
Οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην δημάρχου Σαλαμίνας Θανάση Μακρή φαίνεται ότι δεν έχουν σταματημό. Άλλωστε, εξαιτίας αυτών έχει τεθεί εκτός αξιώματος, ως δημοτικός σύμβουλος. Στις 17 Οκτωβρίου δικάζεται από το Κακουργοδικείο Πειραιά. Η εκλογή του ως βουλευτή με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στις πρόσφατες εκλογές ίσως να τον απάλλασσε μια για πάντα από αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Δεν ξέρω εάν είναι αθώος ή ένοχος επί της ουσίας, αλλά είναι πολλά τα δικαστήρια, βρε παιδί μου, με σοβαρές κατηγορίες. Άντε να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία.

***
Όταν γράφω μία λέξη, οι παλαιότεροι γνωρίζουν ότι εννοώ δέκα. Για το καζάνι που βράζει ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ σάς έχω ήδη ενημερώσει. Δεν θʼ αργήσει η ώρα που σε κάποια συνεδρίαση θα εκτοξευθούν καρέκλες από τα παράθυρα. Μετά τον δήμαρχο Ηρακλείου, Σταύρο Γεωργόπουλο, που έχει σηκώσει δικό του μπαϊράκι, σειρά πήρε και ο Γιώργος Πατούλης. Ο άνθρωπος πήγε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης ως δήμαρχος Αμαρουσίου και έκανε επαφές με παράγοντες, δημάρχους και ό,τι άλλο έβρισκε με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της Ένωσης!

***
Η εγκληματικότητα στην περιοχή του Δήμου Ζεφυρίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η πόλη μετά τις 7 το βράδυ ερημώνει και οι κάτοικοι στην κυριολεξία κρύβονται στα σπίτια τους. Η νέα δημοτική αρχή, πέρα από ένα έγγραφο με το οποίο ζητά την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος με αστυνομικούς, δεν έχει κάνει καμία άλλη ενέργεια. Τι θα έπρεπε να κάνει; Δεν ξέρω. Εάν ήξερα, θα ήμουν εγώ η δημοτική αρχή. Η ανικανότητα όμως δεν είναι δικαιολογία. Τα ναρκωτικά πωλούνται μέρα μεσημέρι στις πλατείες. Η εμπορική αξία των καταστημάτων αλλά και των διαμερισμάτων έχει απαξιωθεί σε υπέρτατο βαθμό. Κλείστε το δημαρχείο και βγείτε στους δρόμους. Διαμαρτυρηθείτε. Πηγαίνετε στην Ομόνοια και φωνάξτε. Κάντε κάτι. Έλεος.

***
Σβήσανε οι κάμερες, τελείωσαν οι απεργίες και η κατάσταση στην παραλία με τις αυθαιρεσίες των καταστημάτων συνεχίζεται απτόητη, χωρίς κανένας να παρεμβαίνει. Φάγανε μπουνιές και κλωτσιές οι αντιδήμαρχοι του Ελληνικού, τους πρήστηκαν τα μάτια και ο κανόνας του ισχυρού αποδείχτηκε ότι ισχύει και εδώ. Φυσικά ο ισχυρός έχει το χρήμα και όχι αιρετός ενταύθα της αυτοδιοίκησης. Οι μαγαζάτορες θα βάλουν 17 δικηγόρους για να υπερασπιστούν το δίκιο τους, όποιο και αν είναι αυτό, και οι ταλαίπωροι σύμβουλοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους κάποιον δικηγόρο της Ομόνοιας, για να αποδείξουν το αυτονόητο. Όσο οι εκτάσεις όπου βρίσκονται τα επίμαχα καταστήματα δεν περνούν στην κυριότητα των δήμων, αυτά θα συνεχίζονται και θα γίνονται ακόμη χειρότερα. Όλα τʼ άλλα είναι για φωτογραφίες και προεκλογικά φυλλάδια.

***
Οι γκρίνιες και οι φαγωμάρες στην παράταξη του τοπάρχη στον Δήμο Ζωγράφου, εν όψει των αλλαγών σε πρόσωπα της διοίκησης από τη νέα χρονιά, έχουν ως αποτέλεσμα να βγαίνουν αρκετά άπλυτα στη φόρα. Ένα από τα διαμαρτυρόμενα συντρόφια μού είπε ότι, εάν δεν είσαι στην «αυλή» της συζύγου του δημάρχου, άσπρη μέρα δεν βλέπεις. Σιγά τα νέα. Αυτό πλέον έχει γίνει καθημερινή συνήθεια. Εδώ σε άλλους δήμους κουμάντο κάνουν και οι κόρες και οι γαμπροί και συ, ρε σύντροφε, μου λες για την κυρία δημάρχου. Πάντως, για να σοβαρευτώ, δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει αυτό, αλλά εάν αληθεύει είναι κρίμα. Ο Καζάκος είναι σοβαρός άνθρωπος, επιστήμονας, γνώστης της αυτοδιοίκησης και δεν θα πρέπει να δίνει τέτοια δικαιώματα. Η παροιμία όμως είναι σοφή, γιʼ αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

***
Η όρεξη με την οποία ξεκίνησε η δημοτική ομάδα της αντιπολίτευσης στον Δήμο Καλλιθέας χάθηκε στην πορεία. Παρακολουθούσα προχθές το δημοτικό συμβούλιο και είδα τον επικεφαλής Γιάννη Χατζόπουλο να δίνει μόνος του τη μάχη. Σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν πάρει δικό τους δρόμο και είναι απόλυτα βέβαιο ότι τουλάχιστον τρεις απʼ αυτούς θα διεκδικήσουν το χρίσμα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ένας εξ αυτών, ο Δημήτρης Κάρναβος, στολισμένος με το κουστουμάκι του, τη γραβατούλα του και με γυαλισμένα παπούτσια, νομίζει ότι είναι ο Σαρκοζί. Τρίχα δεν πετάει. Αν υπήρχε βραβείο για τον ατσαλάκωτο σύμβουλο, θα έπαιρνε την πρωτιά. Ο Ασκούνης ζει και βασιλεύει. Φυσικά υπάρχουν και οι εσωτερικές φαγωμάρες στην παράταξη της διοίκησης, αλλά αυτά θα τα πούμε την άλλη Κυριακή. Υπομονή.

***
Ψάχνουν να βρουν πού πήγαν τα λεφτά και άκρη δεν βγάζουν. Κάθε μέρα στον Δήμο Κορυδαλλού η νέα δημοτική αρχή ανακαλύπτει και νέα ελλείμματα, που κάνουν τη μαύρη τρύπα του δήμου ακόμη πιο μεγάλη. Τα εντάλματα πληρωμής βγαίνουν το ένα μετά το άλλο, για έργα για τα οποία οι υπηρεσίες ψάχνουν να βρουν πού έγιναν και από ποιους. Κάποια στιγμή, όμως, οι φήμες για κακοδιαχείριση επί της εποχής Χρήστου θα πρέπει να σταματήσουν. Στοιχεία, ονόματα και Εισαγγελέας. Αυτή είναι η λογική σειρά των πραγμάτων σε μια δημοκρατία. Όλα τʼ άλλα είναι για τα καφενεία. Άντε να δούμε.

***
Πιο πολύ για ανέκδοτο μου έμοιαζε όταν το έμαθα παρά για αλήθεια. Στενός συνεργάτης του τέως δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας, Νίκου Αδαμόπουλου, που έχασε τις πρόσφατες εκλογές ύστερα από συντριβή που υπέστη, μου είπε ότι «ο Νίκος θα είναι πάλι παρών στις επόμενες εκλογές». Φυσικά είναι απόλυτο δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει, αλλά απορώ. Τόσο μέλι έχει αυτή η ρημάδα η καρέκλα του δημάρχου, που παρά την εκλογική συντριβή επιδιώκει ξανά κάποιος να προσπαθήσει να κάτσει; Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη. Σοφή κουβέντα.

***
Βρέθηκα προχθές σε κάποιο υπουργείο. Σε κάποιον διάδρομο είδα τον δήμαρχο Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, μαζί μʼ ένα ακόμη άτομο, «φουντωμένο» νʼ ανοίγει μια πόρτα και να μπαίνει μέσα. Το ταμπελάκι της πόρτας έγραφε «γενικός γραμματέας». Κοντοστάθηκα, δήθεν ότι μιλούσα στο κινητό μου, και ενεργοποίησα την κεραία των αφτιών μου. Οι φωνές του ακούγονταν και χωρίς την κεραία. Διαμαρτυρόταν για κάποιο αίτημα που, απʼ ό,τι κατάλαβα, είχε απορριφθεί. Σε δεκαπέντε λεπτά την πόρτα του γενικού γραμματέα την είχαν περάσει τουλάχιστον έξι άτομα, που μάλλον ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες που είχαν σχέση με το θέμα, για το οποίο προφανώς θα υπάρξει κάποια λύση.

***
Ο δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου κ. Παναγιώτης Κοκώνης με επιστολή που μας έστειλε επιβεβαιώνει ότι έγινε η συνάντησή του με τον δήμαρχο για την οποία έγραψε «Ο Δαίμονας των Δημαρχείων», αλλά πέραν αυτού, τα άλλα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το κρατάμε.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Πάλι ζητάνε από τον εκδότη να με απολύσει. Ο τελευταίος που το ζήτησε ήταν και πιεστικός: «Θα βγάλω ανακοίνωση ότι η εφημερίδα με πολεμάει». Μεγάλε, να είναι έγχρωμη σε παρακαλώ. Τʼ όνομά μου με καφέ γράμματα. Έχω φετίχ. Ουστ, λαμόγιο.


Σχολιάστε εδώ