Θέλουν Βενιζέλο, προτιμούν Γιώργο !

Αυτό προκύπτει και απʼ την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που πραγματοποιήθηκε από 25-27 Σεπτέμβρη, ήταν τηλεφωνική σε δείγμα 1003 ερωτήσεων, σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις προηγούμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό της πλήρους σύγχυσης και του βαθύτατου διχασμού του ΠΑΣΟΚ και το ότι, ενώ στα ποιοτικά στοιχεία υπερέχει ο Β. Βενιζέλος (η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σκανδαλίδη, οπότε δεν τον περιλαμβάνει), ενώ κύριος υπαίτιος για τη βαριά εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ κρίνεται ο Γ. Παπανδρέου (και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ), ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) δηλώνει πως είναι καλύτερο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την αρχηγία ο Β. Βενιζέλος, ενώ στην «παράσταση νίκης» προηγείται μακράν ο Βενιζέλος, ωστόσο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ) δηλώνουν ότι προτιμούν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Γ. Παπανδρέου!

Αυτή η φαινομενική δημοσκοπική «παράνοια» θεωρείται απόρροια της μέγιστης σύγχυσης που επικρατεί, κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του μέγιστου διχασμού, ακόμα και του σοκ απʼ την εκλογική συντριβή.

Αλλά και της αμηχανίας απʼ τα όσα με κινηματογραφική ταχύτητα εξελίσσονται ενώπιον των απογοητευμένων και οργισμένων οπαδών, οι οποίοι βλέπουν τη βαθιά πολιτική κρίση που βιώνει το κόμμα τους και απʼ την άλλη καλούνται να στοιχηθούν ως οπαδοί ομάδων δίχως πολιτικά χαρακτηριστικά σε έναν εμφύλιο χωρίς αύριο και με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης.

Θέλετε κι άλλα χαρακτηριστικότατα σημάδια σύγχυσης και αμηχανίας;
• Ενώ η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τον Γιώργο βασικό υπαίτιο για τη βαριά εκλογική ήττα, απʼ την άλλη πιστεύει ότι κάποια απʼ τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον υπονόμευσαν.
• Ενώ η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την άποψη ότι ο Βενιζέλος είναι εκφραστής της δεξιάς πολιτικής, πάλι η πλειοψηφία χαρακτηρίζει βιαστική και αλαζονική την πρωτοβουλία του να πάει τη βραδιά των εκλογών στο Ζάππειο και να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος.

• Ενώ η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα αισθανθεί ικανοποίηση αν ο Β. Βενιζέλος εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απʼ την άλλη μεριά συμμερίζεται την καταγγελία του Γιώργου, που αποτελεί και ευθεία αιχμή κατά Βενιζέλου, ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια από συμφέροντα για χειραγώγηση του κόμματος!

• Η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως η αντιπαράθεση Γιώργου – Βενιζέλου είναι προσωπική και όχι πολιτική.Δείγμα και αυτό της αμηχανίας και της σύγχυσης…
Υπεύθυνος ο Γιώργος για την ήττα του ʼ07, ο Σημίτης για το ʼ04…
Στο ερώτημα για το ποιος ευθύνεται για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές η πλειοψηφία των ερωτηθέντων όσο και η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ(ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) επιρρίπτουν ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου και μετά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν προκαλέσει την κοινωνία, με ποσοστά 44,5% και 40,8% αντίστοιχα.
Αντίστοιχα, με συντριπτικά ποσοστά οι ερωτηθέντες, τόσο στο σύνολο όσο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ(ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα στις εκλογές του 2004 τον Κ. Σημίτη.Τα ποσοστά είναι 73% και 75% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων(ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6), τόσο στο σύνολό τους όσο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, πιστεύει πως ορισμένα απʼ τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπονόμευσαν ή δεν στήριξαν το Γιώργο στις εκλογές.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων όσοι το πιστεύουν αυτό ανέρχονται στο 72,2%, έναντι του 22,8% που διαφωνούν.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το πιστεύει το 71,9%, ενώ διαφωνεί το 24,9%.

Ικανοποίηση, αν εκλεγεί ο Βενιζέλος…
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καθώς και η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) διαφωνούν με την άποψη πως ο Β. Βενιζέλος είναι εκφραστής της δεξιάς πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, άποψη που έχουν εκφράσει ο Στ. Τζουμάκας αλλά και άλλοι υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου.

Είναι δε αξιοσημείωτο πως περισσότερο διαφωνούν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 54,9%, έναντι του 36,8% που συμφωνεί.Στο σύνολο των ψηφοφόρων τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46,1% και 38,4%.
Έχει ενδιαφέρον το πώς απαντούν οι ερωτηθέντες(ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) στο ερώτημα τι θα αισθανθούν αν ο Β. Βενιζέλος εκλεγεί στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 49,9% δηλώνει αδιαφορία, το 28,1% ικανοποίηση, το 11,9% δυσαρέσκεια αλλά όχι θυμό, το 4,7% ενθουσιασμό και το 4,5% θυμό.

Όμως μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 45,9% δηλώνει ικανοποίηση, το 22,4% αδιαφορία, το 15,1% δυσαρέσκεια αλλά όχι θυμό, το 9,8% ενθουσιασμό και το 5,7% θυμό.

Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υιοθετεί την καταγγελία του Γ. Παπανδρέου ότι διάφορα συμφέροντα επιχειρούν τη χειραγώγηση προσπαθώντας την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων συμφωνεί το 68,4% και διαφωνεί το 25,4%.
Μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι συμφωνεί το 62,4% και διαφωνεί το 32,3%.

Αλλά και γενικά υπάρχει –και εκφράζεται- στον λαό η πίστη, πως τα κόμματα εξουσίας ελέγχονται από συμφέροντα (ΠΙΝΑΚΕΣ 13 και 14). Το πιστεύουν αυτό τόσο το σύνολο των ψηφοφόρων (74,6% έναντι του μόλις 16,9% που έχει αντίθετη άποψη) όσο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (65,4% έναντι του 21,6%) αλλά και των υπολοίπων κομμάτων.

Πιο «ευαίσθητος» ο Γιώργος, πιο «ηγετικός» ο Βενιζέλος
Πάντως, ενδεικτικό της μεγάλης κρίσης που βιώνει το ΠΑΣΟΚ είναι και το ότι (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16) η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η αντιπαράθεση Παπανδρέου – Βενιζέλου δεν αποτελεί αντιπαράθεση ιδεών και πολιτικών, αλλά αντιπαράθεση προσώπων.

Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα και τους δύο, αφού προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι ο καθένας εκφράζει διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις για το μέλλον του κόμματος, του οποίου επιθυμούν να ηγηθούν. Μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχουν πείσει…

Συγκεκριμένα, το 61,9% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 54,2% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση προσωπική. Και μόνο το 25.6% του συνόλου και το 27.4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτηρίζουν πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η έρευνα δείχνει (ΠΙΝΑΚΕΣ 17 και 18) πως:
• Ο Παπανδρέου υπερέχει στο ότι έχει διεθνή απήχηση και κύρος στο εξωτερικό, στο ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητος, στο ότι είναι ηθικά ακέραιος, στο ότι μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, στο ότι εγγυάται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

• Αντίστοιχα ο Βενιζέλος υπερέχει στο ότι μπορεί να αποκαταστήσει τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες, στο ότι μπορεί να ανανεώσει το ΠΑΣΟΚ, στο ότι μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά, στο ότι έχει ηγετικές ικανότητες, στο ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

• Συμπερασματικά, ο Παπανδρέου έχει το προφίλ του κοινωνικά ευαίσθητου και του ενωτικού κι ο Βενιζέλος το προφίλ του αρχηγού που εγγυάται την ανανέωση (εδώ ο Γιώργος πληρώνει το ότι επί τέσσερα χρόνια ΔΕΝ προχώρησε σε ανανέωση) και κυρίως την προοπτική εκλογικής νίκης.

«Παράσταση νίκης» και προσδοκία για το μέλλον υπέρ του Βενιζέλου
Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 19) για το αν πρέπει τον αρχηγό ενός κόμματος να τον ψηφίζει όποιος θέλει και όχι μόνο τα κομματικά μέλη, η πλειοψηφία προτιμά με ποσοστό 55.9% την πρώτη άποψη και η μειοψηφία του 35.7% επιθυμεί την εκλογή μόνο απʼ τα κομματικά μέλη.

Στην «παράσταση νίκης» οι περισσότεροι τόσο στο σύνολο όσο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ(ΠΙΝΑΚΕΣ 20 και 21) πιστεύουν ότι στις 11 Νοέμβρη θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Β. Βενιζέλος. Συγκεκριμένα, αυτό το πιστεύει το 60,1% του συνόλου και το 51,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ του Γιώργου ποντάρει το 24,5% του συνόλου και το 28,2% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ του όμως ο Β. Βενιζέλος έχει και την προσδοκία του λαού, καθώς και την προσδοκία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ(ΠΙΝΑΚΕΣ 22 και 23).

Ότι είναι καλύτερο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την αρχηγία ο Β. Βενιζέλος πιστεύει το 45,9% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 47,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ότι είναι καλύτερα να παραμείνει αρχηγός ο Παπανδρέου πιστεύει το 38,1% του συνόλου και το 44,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά προτιμούν τον Γιώργο!
Ωστόσο, και παρά την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως προτιμά για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Γ. Παπανδρέου!

Και αυτή η υπεροχή του Γ. Παπανδρέου εκφράζεται τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ(ΠΙΝΑΚΕΣ 24 και 25).

Συγκεκριμένα, το 42,1% του συνόλου και το 44,9% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ προτιμούν τον Γ. Παπανδρέου, ενώ τον Β. Βενιζέλο προτιμούν το 37,8% του συνόλου και το 39.7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Στο ερώτημα «για ποιον λόγο θα προτιμούσατε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Β. Βενιζέλο» (ΠΙΝΑΚΑΣ 26) το 47,9% απαντά «γιατί τα λέει καλά», το 42,2% «γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κ. Καραμανλή» και το 8.2% «γιατί κάνει καλύτερες εμφανίζεις στην τηλεόραση».

Ωστόσο, η πλειοψηφία εμφανίζεται να διαφωνεί με την επιλογή Βενιζέλου να πάει το βράδυ των εκλογών στο Ζάππειο και να κάνει δηλώσεις (ΠΙΝΑΚΕΣ 27 και 28).Συγκεκριμένα, την κίνηση αυτήν το 36,6% τη θεωρεί βιαστική, το 25,3% απαράδεκτη, το 21,8% αλαζονική και μόνο το 6,8% αναγκαία και το 6,5% σωστή.

Περίπου τα ίδια απαντούν και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Το 39% τη θεωρεί βιαστική, το 24,3% αλαζονική, το 19,9% απαράδεκτη και μόνο το 7,2% αναγκαία και το 7% σωστή.


Σχολιάστε εδώ