Χρηματιστήριο

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,36%, ενώ ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 0,11%. Την επομένη οι επενδυτές, με στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις της FED, προχώρησαν εκ νέου σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.922,98, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,61%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Εμπορίου, Ταξιδιών-Αναψυχής και Βιομηχανικών προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Κοινής Ωφέλειας, Ασφαλειών και Υγείας. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η Σοφοκλέους, εναρμονίστηκε πλήρως με τον ανοδικό ρυθμό των ξένων αγορών, έτσι ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.978,57 μονάδες με κέρδη 1,13%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 635 εκατ. εκ των οποίων τα 116,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τα βαριά χαρτιά κέρδη κατέγραψαν Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΕΧ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ και MPB, ενώ αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες κινήθηκαν Cosmote, Motor Oil και ΟΤΕ. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.972,34 μονάδες με απώλειες 0,13%. Ο τζίρος έφτασε τα 338 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 106,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 131 ήταν ανοδικές και 113 πτωτικές.

> Από «τεχνοκράτης» έγινε «διπλωμάτης»! Η εμπλοκή του στην υπόθεση έκδοσης των δομημένων ομολόγων φαίνεται ότι είχε και πολιτικές «επιπτώσεις», καθώς ο μέχρι πρότινος υφυπουργός οικονομικών, κ. Δούκας, μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

> Οι πολίτες όχι μόνο δεν ξεχνούν, αλλά ενίοτε τιμωρούν! Από ό,τι φαίνεται πρώην οικονομικοί υπουργοί, εργατοπατέρες και κρατικοί αξιωματούχοι, ήταν μεταξύ αυτών που αποχαιρέτησαν τα έδρανα της Βουλής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι κύριοι Χριστοδουλάκης, Πρωτόπαπας και Παπαγεωργίου.

> Μια ακόμη αναβολή στην πολύκροτη δίκη κατά των πρώην στελεχών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της ATEbank! Μεταξύ των κατηγορουμένων ο πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωτομάστορας της χρηματιστηριακής περιόδου ʼ99-2000, ο κομματικός που οργάνωσε την πρόσφατη «εκστρατεία» του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο κ. Πέτρος Λάμπρου.

> Δύο μόλις ημέρες μετά το πέρας της πολυέξοδης εκλογικής διαδικασίας και ο δανεισμός του Δημοσίου έκανε την εμφάνισή του, μέσω της άντλησης 1,8 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

> Είδε φως… και μπήκε! Η αναφορά μας στην MIG, η οποία εκμεταλλεύτηκε την απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού για τον ΟΤΕ και έτσι με λίγα χρήματα έγινε μεγαλομέτοχος του οργανισμού, γεγονός που την καθιστά συνομιλητή σε κάθε προσπάθεια για περαιτέρω πώλησή του.

> Μια που δεν είχαμε αλλαγές σε κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο, αγώνα δρόμου έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να δώσει τα διαπιστευτήριά της και στην πολιτική «δυναστεία» της Κρήτης, σπεύδοντας άρον άρον να εγκρίνει το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

> Κάποιοι με λογιστική και κάποιοι άλλοι με χρηματιστηριακή τιμή; Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος προαίρεσης μετοχών της Alpha Bank, ρωτάμε αν το ανά μετοχή τίμημα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου θα είναι κοινό για όλους;

> Μπορεί να εμφανίστηκαν ελαφρώς μειωμένες, δεν παύουν όμως να ανέρχονται στο υπέρογκο ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ! Ο λόγος για τις ακάλυπτες επιταγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου.

> Όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να κρύψουν τις προθέσεις τους! Στο εβδομαδιαίο της σχόλιο, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή έκανε και πάλι θετική αναφορά για τη μετοχή της ATEbank.

> Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του προϋπολογισμού, επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε από που θα αναζητηθούν τα περίπου 510 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει το Δημόσιο από φόρους, τέλη κληρονομιών, γονικές παροχές και δωρεές;

> Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των τουριστικών αφίξεων συνοδεύτηκε από υστέρηση εσόδων.

> Τι σας λέγαμε; Τα «κρατικά χαρτιά» έκαναν τη διαφορά, έτσι από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

> Ίσως να είναι ο πλέον κατάλληλος! Για να δούμε αν ο «ευρωπαίος» υπουργός Μεταφορών, κ. Χατζηδάκης, καταφέρει να βρει λύση στο χρόνιο «κοινοτικό» πρόβλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας!

> Από τη στιγμή που η Axon Συμμετοχών έχει ήδη «καρπωθεί» τις υπεραξίες που προέκυψαν από την πρόσφατη μεταβίβαση ακινήτου θυγατρικής της εταιρείας, ποιος ο λόγος της φημολογούμενης νέας πώλησης;

> Εβδομάδα εκποιήσεων ενσώματων ονομαστικών μετοχών ήταν αυτή που πέρασε για τη Σοφοκλέους, καθώς δεν ήταν λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις που προέβησαν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

> Από τη στιγμή που ορκίστηκε, μετρά «εννέα και σήμερα»! Για να δούμε αν ο κ. Λέγκας, στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμό του 2008, καταφέρει να εξισορροπήσει τη γενικευμένη προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησής του!

> Ευαίσθητες με τη ρευστότητά τους εμφανίζονται πολλές από τις εγχώριες τράπεζες και αυτό γιατί τόσο οι ενδεχόμενες εξαγορές όσο και τα όποια επιχειρηματικά δάνεια χρειάζονται επάρκεια κεφαλαίων.

> Για ποιον πρώην «πράσινο» υπουργό χτυπά η καμπάνα; Επαναδιατυπώνουμε το πρόσφατο ερώτημα της συνδικαλιστικής παράταξης των εργαζομένων της ATEbank που πρόσκεινται στη ΝΔ, «…Πόσο πρέπον και ηθικό είναι υπάλληλος της τράπεζας να στρέφεται με άρθρο που δημοσιεύεται στον Τύπο κατά αυτής;»

> Ποια ήταν η εικόνα των μετοχών του FTSE/ASE Mid 40 για το α΄ εξάμηνο; Κακή, καθώς τόσο τα λειτουργικά όσο και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 13% και 39% αντίστοιχα.

> Είναι «συνυπεύθυνος» της όλης κατάστασης! Με αφορμή τη διαπίστωση της Ernst & Young, σχετικά με την αδυναμία των εγχώριων τραπεζών να εφαρμόσουν αμέσως τη νέα κοινοτική οδηγία, ρωτάμε τον κ. Γκαργκάνα αν σκοπεύει να πράξει κάτι επί του θέματος.

> Η εξωστρέφεια δεν είναι κατά ανάγκη κακή, αυτό όμως που θα έπρεπε να προβληματίσει είναι ότι ο αριθμός των εγχώριων εισηγμένων που προσβλέπουν σε αλλοδαπές επενδύσεις είναι πολύ μεγάλος για τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς.

> Υπάρχουν και άλλες λύσεις! Ποια η άποψη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόταση της PROFILE που έχει να κάνει με την οδηγία MiFID;

> Προσπάθησε να προλάβει, αλλά οι εξελίξεις τον προσπέρασαν! Αυτή είναι άραγε η αγορά που «οραματίζεται» ο κ. Καπράλος; Ο οίκος FTSE ανακοίνωσε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σε παρακολούθηση, ενώ ο CEO του διεθνούς οίκου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του υποβιβασμού του.

> Αλληλοσπαραγμός ομοπαραταξιακών αξιωματούχων προς όφελος αλλότριων συμφερόντων; Βαριές κατηγορίες κατά της ΕΕΤΤ εξαπέλυσε ο ΟΤΕ, μιλώντας ακόμα και για θεσμική εκτροπή υπέρ των ανταγωνιστών του.

> Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών άνοιξαν επικίνδυνα οι «ορέξεις» της! Ο λόγος για τη Morgan Stanley, η οποία φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι και τον ΟΠΑΠ.

> Παρά το αρνητικό μεικτό της κέρδος, τα έκτακτα έσοδα από πώληση αγροτεμαχίου την οδήγησαν σε σημαντικότατα κέρδη! Για ποια από τις εισηγμένες της μικρής κεφαλαιοποίησης χτυπά η καμπάνα;

> Από ό,τι φαίνεται τα ακίνητα δεν αποτελούν σωσίβιο μόνο για το κράτος, αλλά και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, ιδίως τις τράπεζες, καθώς με αυτόν τον τρόπο ενίσχυσαν σημαντικά την κερδοφορία τους.

> Μπορεί να ξεκίνησε τη διαδικασία, δεν πρόλαβε όμως να την ολοκληρώσει, γεγονός που ίσως και να του στοίχισε την «καρέκλα»! Η αναφορά μας στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λιμένων από τον κ. Κεφαλογιάννη.

> Ακόμα και οι «θυγατέρες» των τραπεζών, εταιρείες factoring, λειτουργούν υπέρ των «μαμάδων» τους! Από τη μια εξυπηρετούν τις ημέτερες επιχειρήσεις που αδυνατούν να δανειοδοτηθούν με άλλους τρόπους και από την άλλη προστατεύουν τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων αναλαμβάνοντας την ευθύνη είσπραξης των απαιτήσεών τους.

> Καιρός ήταν! Αλήθεια ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η μετοχή της Τράπεζα της Ελλάδος διαγράφηκε από τους ευρωπαϊκούς δείκτες FTSE;

> «Ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι»! Η πρώτη μετεκλογική διαρροή του οικονομικού επιτελείο αφορά την επανεξέταση της υποχρεωτικής σφράγισης των αποδείξεων που εκπίπτουν από το εισόδημα.

> Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της αρμόδιας εποπτικής αρχής του Ντουμπάι, καθώς ο κ. Πιλάβιος έχει βάλει στο στόχαστρο ορισμένους από τους «εκεί» επενδυτές που δραστηριοποιούνται ενεργά στην ελληνική χρηματαγορά.

> Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι φορολογικοί έλεγχοι των εισηγμένων επιχειρήσεων; Από ποιους κλάδους ξεκίνησε η διαδικασία; Θα ελεγχθούν όλοι ή θα υπάρχουν εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής;

> Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε! Αν και εφόσον διατεθούν πρόσθετα πραγματικά και νομικά στοιχεία, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του στη διερεύνηση του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων.

> 82 και πάνω δολάρια το βαρέλι! Ας ελπίσουμε σε έναν θερμό χειμώνα, καθώς νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε μεσοβδόμαδα η τιμή του αργού πετρελαίου.

> Από το κακό στο χειρότερο οδεύει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο στο α΄ επτάμηνο 2007 έφτασε τα 19 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2006.


Σχολιάστε εδώ