Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Για να εξηγούμαστε, τα περί σεναρίων και προσδοκιών της αγοράς έχουν να κάνουν με τις εκτιμήσεις – εκθέσεις – αναλύσεις των ειδικών, εγχώριων και κυρίως ξένων, οι οποίοι μας είχαν βομβαρδίσει κυριολεκτικά με το πόσο θα ωφελούσε την αγορά μας η διατήρηση του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος και η μη διατάραξη των ισορροπιών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
δδ Η κάλπη λοιπόν έφερε στους παροικούντες την οδό Χρηματιστηρίου το σενάριο στο οποίο ήλπιζαν (;), ενώ η Θεά Τύχη μάς έκανε τη χάρη να βιώσουμε ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή περίοδο τριών και πλέον συνεδριάσεων από τις πιο γόνιμες για τις διεθνείς αγορές και τη Wall Street. (Ας είναι καλά ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκε και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά μισή μονάδα…)
δδ Τώρα, εκείνο που μένει να δούμε είναι η χρονική διάρκεια αυτής της ευφορίας, ο τρόπος (άγαρμπος ή μη) της αποκομιδής των βραχυπρόθεσμων κερδών, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου γι’ αυτό, και κυρίως το πώς θα συμπεριφερθούν πολλοί τίτλοι από αυτούς που εύκολα τους κρεμάμε μπλε και πράσινες ταμπέλες. Εν προκειμένω, το μπαλάκι «έκατσε» και πάλι στα… μπλε χαρτιά!
δδ Αν ψάχνετε πάντως για ανησυχητικά σημάδια (κάτι που συνηθίζει ο γράφων), μπορείτε να σταθείτε στο ότι οι συνεδριάσεις της αγοράς μας, από το ξεκίνημα της εβδομάδας έως και την Πέμπτη, έδειξαν πως οι περισσότεροι στράφηκαν και πάλι στους δεικτοβαρείς τίτλους, άσχετα αν ο μέσος όρος τζίρου και πρωτίστως όγκου υπήρξε αρκούντως εντυπωσιακός. Ζητούμενο πλέον είναι η μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε μέση και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνοι! Από το μέσον της εβδομάδας και μετά «πήραν μπρος» και αυτοί οι τίτλοι αλλά εάν η κινητικότητα δεν έχει διάρκεια, τότε δύσκολα θα προλάβει ο μέσος ιδιώτης επενδυτής να τοποθετηθεί.
δδ Τέλος, χρήσιμο είναι να έχουμε υπόψη μας και τις κινήσεις στα Παράγωγα, εκεί δηλαδή όπου ήδη από την Τρίτη οι συνεδριάσεις ήταν ανοδικές, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη συνεχή μετακύλιση θέσεων σε επόμενες σειρές. Οψόμεθα…
Y.Γ.: Ανησυχία και έντονος προβληματισμός διακατέχει τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς για το -υπαρκτό- ενδεχόμενο να υποβιβαστεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε καθεστώς προηγμένης αναδυόμενης αγοράς, σε σχέση με το καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς, στο οποίο έχει προβιβαστεί εδώ και τρία χρόνια περίπου. Το ενδεχόμενο του υποβιβασμού του ελληνικού χρηματιστηρίου παραδέχτηκε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του FTSE Group, του διεθνούς οργανισμού δηλαδή που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των χρηματαγορών. Ο γράφων πάντως συντάσσεται με τις δηλώσεις Καπράλου πως στην ελληνική αγορά υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού, οι οποίες όμως σταδιακά θα εκλείψουν, αμέσως μόλις τεθεί τελικά σε εφαρμογή η οδηγία Μifid.


Σχολιάστε εδώ