Παραιτημένος για 24 ώρες ο Γ. Παπανδρέου κατέρρευσε τη νύχτα των εκλογών

Ψυχολογικά πολύ πεσμένος, μετά την ενημέρωση που είχε για τις δημοσκοπήσεις που θα έβγαιναν το βράδυ της ίδιας μέρας σε Mega, ANT1 και Alter, δήλωσε σε πολύ στενούς του συνεργάτες, μεταξύ αυτών στα αδέρφια του Νίκο και Αντρίκο, στη σύζυγό του Άντα και τους Π. Γερουλάνο και Ν. Κοτζιά, ότι παραιτείται!

Παρά τις προσπάθειές τους να τον μεταπείσουν, επέμενε. Μάλιστα σε συζήτηση που είχε με κάποιους απ’ τους παραπάνω και σε επισήμανση που του έγινε ότι δεν πρέπει να παραδοθεί το κόμμα στον Βενιζέλο, είχε έτοιμη την απάντηση:

– Θα προτείνω, τόνισε, για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη Φώφη Γεννηματά, θα τη στηρίξω και θα μου δοθεί κεντρικός ρόλος στις εξελίξεις!

Για ώρες ο Γιώργος ήταν κλεισμένος στο γραφείο του, αρνούμενος να συζητήσει με κάποιους που τον ζητούσαν. Και επέμενε στην απόφασή του.

Οι συνεργάτες του και η οικογένειά του πέτυχαν να τον πείσουν να μην ανακοινώσει την απόφαση για παραίτηση, αλλά να το αφήσει για τις επόμενες ημέρες.

Όταν βγήκαν οι δημοσκοπήσεις, που έδειχναν τον Ευάγ. Βενιζέλο να υπερτερεί κατά πολύ στη μάχη της διαδοχής, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «έπεσε» περισσότερο ψυχολογικά. Και τόνισε σε συνομιλητές του ότι:

– Βλέπετε που έχω δίκιο; Πάνε να με εξευτελίσουν!

Η οργή του ξεχείλισε, ιδιαίτερα κατά του Mega, αλλά και της εταιρείας ALCO, που επίσης πραγματοποίησε έρευνα για το Alter με παρόμοια αποτελέσματα με τις δημοσκοπήσεις της GPO (για το Mega) και Μέτρον Ανάλυσις για τον ΑΝΤ1, επειδή η ALCO είναι η εταιρεία με την οποία προεκλογικά συνεργάστηκε η Χαρ. Τρικούπη!

Ιδιαίτερα οι εκφράσεις που ακούστηκαν στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου κατά Mega, Πρετεντέρη, Τρέμη, αλλά και –κυρίως– κατά… Λαμπράκη και Μπόμπολα, είναι δύσκολο να μεταφερθούν στις σελίδες της εφημερίδας μας!

Την επομένη, όταν «έκραζαν» εναντίον του και υπέρ του Βενιζέλου τα πρωτοσέλιδα των «ΝΕΩΝ», του «ΕΘΝΟΥΣ», αλλά κυρίως του «ΒΗΜΑΤΟΣ», τα πράγματα πήραν δραματική τροπή.

Ο μεν Γιώργος επέμεινε να παραιτηθεί, οι δε συνεργάτες του προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν.

Αυτός ωστόσο επέμενε.

Άρχισε να κάμπτεται και να το σκέφτεται κάπως διαφορετικά, όταν προβλήθηκε το επιχείρημα:

• Μπορεί και να σου βγει σε καλό ότι τα συγκροτήματα σε χτυπάνε. Αρκεί να βγεις και να καταγγείλεις υπονόμευση και επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης του ΠΑΣΟΚ από ΜΜΕ και γενικά εξωθεσμικά κέντρα. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ευαισθητοποιείται από τέτοιες καταγγελίες…

Καθοριστική ήταν η συζήτηση που είχε με τον Αντώνη Λιβάνη, στενό συνεργάτη του Ανδρέα. Ο Αντ. Λιβάνης, ο οποίος επί ώρες προσπαθούσε να μιλήσει μαζί του, αλλά μάταια, αφού επί ώρες ο Γιώργος δεν έβγαινε στο τηλέφωνο, τελικά του μίλησε με πολύ συναίσθημα. Του τόνισε ότι ο πατέρας του ποτέ δεν εγκατέλειπε στα δύσκολα. Του υπογράμμισε ότι αν βγει και καταγγείλει τα συγκροτήματα μπορεί να γυρίσει «τούμπα» το κλίμα και να κερδίσει τη στόφα του ηγέτη.

Η συζήτηση με τον Αντώνη Λιβάνη στάθηκε πραγματικά καθοριστική. Ήταν αυτή που τον έπεισε να αλλάξει γνώμη. Κλείστηκε στο γραφείο του με ελάχιστους «δικούς του» ανθρώπους και έφτιαξε τη δήλωση που βγήκε και διάβασε στις 8.30 το βράδυ, την ώρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Τη δήλωση την έφτιαξαν οι Χ. Παμπούκης και Ν. Κοτζιάς, οι οποίοι επανήλθαν μετά από μια μακρά περίοδο που ο Γιώργος τούς είχε απομακρύνει απʼ το περιβάλλον του.

Παράσταση στον Γιώργο, προκειμένου να μην τα παρατήσει, είχαν ακόμα κάνει οι Χρ. Παπουτσής και Γ. Παναγιωτακόπουλος.

Λαλιώτης και Αθανασάκης…

Αντιθέτως ήταν εκρηκτικό το κλίμα με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, καθώς και με τον Κ. Λαλιώτη.

Ο μεν Αθανασάκης «κάηκε» απ’ την αποκάλυψη του Ευάγ. Βενιζέλου ότι του πρότεινε να γίνει η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο γίνεται πιο σύντομα, ακόμα και την Κυριακή, σήμερα!

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Ν. Αθανασάκης ποτέ δεν θα έπαιρνε μόνος του μια τέτοια απόφαση. Ήταν απόφαση του ίδιου του Γιώργου, όταν αργά μεσάνυχτα της Κυριακής μίλησε για άμεση προσφυγή στη βάση του ΠΑΣΟΚ για να ανανεώσει την εντολή της προς αυτόν. Αυτό ο Γιώργος το έκανε απερίσκεπτα. Δεν είχε αντιληφθεί ότι, υπό το βάρος μιας εκλογικής συντριβής, αν είχε αντίπαλο σε μια τέτοια διαδικασία και μάλιστα τον Βενιζέλο, θα έχανε αναπόφευκτα.

Του το επεσήμαναν τόσο –και κυρίως– ο Αντ. Λιβάνης όσο κι ο Παναγιωτακόπουλος…

Λαλιώτης: Παραιτήσου Γιώργο!

Σε ό,τι αφορά τον Κ. Λαλιώτη, οι αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι:

• Στην επιστολή που του έστειλε τη Δευτέρα εμμέσως πλην σαφώς του ζητά να προχωρήσει σε «υπέρβαση» παραιτούμενος!

Χρειάστηκε να παρέμβει και στον Λαλιώτη ο Αντ. Λιβάνης για να τον πείσει να κάνει κι αυτός δήλωση με την οποία να καταγγέλλει τις παρεμβάσεις συγκροτημάτων και εξωθεσμικών κέντρων και εμμέσως να «αδειάζει» τον Κ. Σημίτη, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη εγγυητών των διαδικασιών εκλογής προέδρου…

Ωστόσο, και παρά τη δήλωσή του αυτή, η αλήθεια είναι, επαναλαμβάνουμε, ότι με την επιστολή του εμμέσως ζητά απʼ τον Γιώργο να αποχωρήσει.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» με αποκλειστικό του ρεπορτάζ ήδη απʼ τον Αύγουστο είχε αποκαλύψει συνάντηση Βενιζέλου – Λαλιώτη, με πρωτοβουλία του πρώτου.

Είχαμε τότε ακόμα αποκαλύψει ότι σε αυτήν τη συνάντηση ο Ευάγ. Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει τον Κ. Λαλιώτη να μην τον βρει απέναντί του (ή μπροστά του, κατά μια άλλη, παρεμφερή, εκδοχή), διότι σε περίπτωση ήττας μεγάλης έκτασης στις επικείμενες εκλογές θα θέσει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας.

Βέβαια, τότε ο Κ. Λαλιώτης είχε επιχειρήσει να μας διαψεύσει, όχι όμως τη συνάντηση, αλλά τους διαλόγους τους οποίους είχαμε αποκαλύψει και στους οποίους επιμένουμε!

Πάντως η γενική αίσθηση που επικρατεί και εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ είναι πως ο Λαλιώτης κατά την πάγια μεθοδολογία του θα αναμένει, θα δει προς τα πού θα πάει το κλίμα και εκεί θα καταλήξει κι αυτός.

Υπενθυμίζεται δε σχετικά, ότι στη διαδοχή του Ανδρέα, τον Γενάρη του ʼ96, το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου «έδωσε τα χέρια» στο σπίτι του εορτάζοντος Αντ. Λιβάνη με τον οικοδεσπότη και τους Ά. Τσοχατζόπουλο – Γερ. Αρσένη και την επομένη το πρωί πήγε και ψήφισε Σημίτη…


Σχολιάστε εδώ