Μυστικός δείπνος με μενού τον… τρίτο πόλο!

Τις ίδιες ώρες εξακολουθεί να «ζυμώνεται» ευρύτατα το ενδεχόμενο μιας τρίτης υποψηφιότητας, ενός «τρίτου πόλου», καθώς τα τελευταία 24ωρα επιταχύνθηκαν οι διαβουλεύσεις και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση τρίτου πόλου, παρότι στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου επιμένουν ότι το σενάριο είναι ανύπαρκτο και πως εξυπηρετεί «άλλους σκοπούς». Η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έθεσε το θέμα στην ταραχώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, φέρεται να το σκέπτεται πολύ σοβαρά. «Εξαρτάται από το τι στήριξη θα έχει από στελέχη», λένε συνεργάτες της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άννα Διαμαντοπούλου, αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που στάθμισε και τη στάση των λεγόμενων «ουδέτερων», ξεκίνησε κύκλο επαφών (από αργά το βράδυ της Πέμπτης) με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι στην τελική φάση πλέον μια συνάντηση, με μορφή «μυστικού δείπνου» όσων υποστηρίζουν τη δημιουργία τρίτου πόλου, ακόμα και με το πιθανό ενδεχόμενο αυτός να εκφραστεί με τη μορφή και τρίτης υποψηφιότητας.
Η βασική ομάδα, η ομάδα κρούσης (που θυμίζει κάτι από το περίφημο δείπνο των «4» στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου στο Χαλάνδρι, την εποχή που παίχτηκε η διαδοχή του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου) συγκροτείται από την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Πέτρο Ευθυμίου και τον Θόδωρο Πάγκαλο. Βασικές «σύμμαχες δυνάμεις» αυτής της κίνησης είναι η Βάσω Παπανδρέου και ο Κώστας Σκανδαλίδης, που είναι πολύ πιθανόν να μετέχουν σ’ αυτήν τη συνάντηση που προγραμματίζεται.
Για την ώρα μένει ανοικτό αν αυτός ο πόλος παίξει για υποψηφιότητα, με την Άννα Διαμαντοπούλου, ή αν θα παραμείνει μια συγκροτημένη κίνηση που με πρόσχημα ότι θα εγγυηθεί το αδιάβλητο των διαδικασιών θα παίξει «ρυθμιστικό ρόλο» την επομένη της εκλογής, λειτουργώντας και ως «συμπληρωματική δύναμη» του νέου Αρχηγού ή ακόμα πιέζοντας για μια «συλλογική ηγεσία».
Η δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου, αργά το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που προσερχόταν στη Χαριλάου Τρικούπη για να συναντηθεί με τον Νίκο Αθανασάκη, είναι αρκετά ενδεικτική για τις διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Είπε ότι χρειάζεται μια «νέα ηγεσία», αξιόπιστη, με πολιτικό στίγμα και θέσεις και τόνισε με έμφαση ότι χρειάζεται μια ηγεσία συλλογική κι αυτό πρέπει να γίνει από σήμερα, για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογής του νέου Προέδρου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ιδιαίτερα τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε επαφή με την κ. Διαμαντοπούλου και προσπαθεί να την πείσει να συνταχθεί μαζί του.
Η κ. Διαμαντοπούλου «τρέχει» όλες αυτές τις μέρες για να εξασφαλίσει στηρίξεις, ενώ φαίνεται να προβληματίζεται γιατί ακόμα ο Κώστας Σημίτης (του οποίου ήταν από τα αγαπημένα παιδιά του, μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Γιώργο Φλωρίδη – ο οποίος έχει ταχθεί με τον κ. Βενιζέλο) δεν την έχει στηρίξει ανοιχτά. Στα παρασκήνια πάντως ψιθυρίζεται πως είναι πάρα πολύ πιθανόν αν βγει μπροστά η κ. Διαμαντοπούλου, ο πρώτος που θα υπογράψει για την υποψηφιότητά της θα είναι ο Νίκος Θέμελης, ο πιο στενός και πιστός συνεργάτης, μέχρι σήμερα, του Κ. Σημίτη.
Εκτιμάται μάλιστα πως αν τελικά υπάρξει τρίτη υποψηφιότητα, από την Άννα Διαμαντοπούλου, αυτή θα «κόψει» από το μπλοκ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καθώς θα προσελκύσει δυνάμεις του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, κάτι που πολύ πιθανόν να ευνοήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς θα αποδυναμωθεί ο κύριος αντίπαλός του.
Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι η σχετική φιλολογία περί αναγκαιότητας τρίτου πόλου θα αναπτύσσεται όσο «ξεφουσκώνει» η αρχική ενθουσιώδης και μαζική έκφραση υποστήριξης προς το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου, υποβοηθούμενη από την πίκρα για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως «προειδοποιούν» ότι εάν κάποιοι επιδιώξουν κάτι τέτοιο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί «κατά γράμμα» το καταστατικό, το οποίο προβλέπει τη συγκέντρωση του ενός τετάρτου του συνόλου του Εθνικού Συμβουλίου, του 10% των μελών του ΠΑΣΟΚ ή του ενός τρίτου των περιφερειακών οργανώσεων.
Οι επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -με αναθαρρημένο το ηθικό μετά τα πρώτα 24ωρα- επιχειρούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα «τραγικά στρατηγικά λάθη» στα οποία υπέπεσε, όπως εκτιμούν, ο κ. Βενιζέλος. Μερικά από αυτά που του καταλογίζουν είναι «η υπερβολική βιασύνη», ο «ανεξήγητος εκνευρισμός», η «υπέρμετρη αλαζονεία» που αποπνέουν οι εμφανίσεις του. «Όσο βγάζει αυτό το προφίλ, τόσο χάνει», λένε χαρακτηριστικά στη Χ. Τρικούπη. Ταυτοχρόνως, ποντάρουν πολλά στα «ανακλαστικά» της βάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία -σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου- έχει την αίσθηση ότι επιχειρείται να επιβληθεί λύση από εξωθεσμικά κέντρα.
Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η συμπάθεια προς το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου δεν μεταφράζεται αναγκαστικά και σε θετική ψήφο για τον ίδιο. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και σε άλλα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στην ομάδα που έχει αναλάβει τα οργανωτικά (Δημήτρη Ρέππα, Θανάση Τσούρα, Χρήστο Πολυζωγόπουλο) να δημιουργήσει μια ομάδα «πιστών νεολαίων» που θα «οργώσουν την Ελλάδα», επιχειρώντας να αποκτήσουν ερείσματα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το εγχείρημα αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο, καθώς με απόφαση του κ. Παπανδρέου η Νεολαία ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε, χωρίς να ανασυγκροτηθεί ουσιαστικά ποτέ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας της. Ο σφικτός πυρήνας των νεολαίων συγκροτήθηκε ενώ την Παρασκευή συναντήθηκε με τον κ. Κώστα Λαλιώτη για μια πρώτη διερευνητική συζήτηση, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις τόσο με την «τρόικα» του οργανωτικού όσο και με τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.
Ο έτερος «πόλος» της αντιπαράθεσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναπροσαρμόζει την τακτική του. Δείχνει να αντιλήφθηκε σχετικά γρήγορα κάποια από τα λάθη που έκανε από την Κυριακή και του στοίχισαν αρνητικά σχόλια στην κομματική βάση. Επιλέγει πλέον να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, αποφεύγοντας τα δημόσια σχόλια περί των εσωκομματικών εξελίξεων. Την τακτική αυτή εγκαινίασε από την Παρασκευή, αρνούμενος να σχολιάσει τα της θυελλώδους συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και επιμένοντας να απευθύνεται προς τον κ. Καραμανλή, ωσάν να είναι ήδη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ταυτόχρονα πραγματοποιεί δεκάδες ραντεβού (τηλεφωνικά και προσωπικά) σε μια προσπάθεια να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχίες.
Την ίδια ώρα οι επιτελείς του (Αγγελούδης, Νεονάκης, Δατσέρης, Κουκουλόπουλος, Σαλαλές κ.ά.) κάνουν την οργανωτική δουλειά στη βάση.
Οι στενοί του συνεργάτες παραμένουν αισιόδοξοι για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, καθώς «έχει να προσφέρει ιδέες, προτάσεις, θέσεις και κυρίως κυβερνητική προοπτική» στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του Κινήματος. «Ο Γιώργος είχε τις ευκαιρίες του και τις σπατάλησε», προσθέτουν με νόημα.
Α. Β.


Σχολιάστε εδώ