ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Κασουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 28,6% και ο κ. Χριστόφιας 28,39%. Το λευκό φτάνει το 9,8%. Χωρίς την αναγωγή, οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 27%, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος λαμβάνει 23,9% και ο κ. Κασουλίδης 20,9%, ενώ ο κ. Χριστόφιας συγκεντρώνει 20,7%. Το λευκό φτάνει στο 7,1%.

Παπαδόπουλος – Χριστόφιας

Ούτως ή άλλως, η έρευνα καταγράφει ότι εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα επανεκλεγεί. Με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας, υπάρχουν δύο κεντρικά σενάρια. Το πρώτο είναι εκείνο που θέλει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να μονομαχεί στον δεύτερο γύρο με τον κ. Χριστόφια. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 32,65% και ο κ. Χριστόφιας 29,63%. Το λευκό φτάνει το 13,05% και οι αναποφάσιστοι το 24,6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Χριστόφιας παίρνει από τους ψηφοφόρους του Κασουλίδη και του ΔΗΣΥ το 28,76%, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το 20,36%. Το 22,9% είναι ακόμη αναποφάσιστοι και το λευκό φτάνει το 27,9%.

Παπαδόπουλος – Κασουλίδης

Στο δεύτερο σενάριο, που αφορά στη μονομαχία Παπαδόπουλου – Κασουλίδη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον νυν Πρόεδρο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 39,78% και ο κ. Κασουλίδης το 27,9%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 22,14% και το λευκό στο 10,18%. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παίρνει από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 54,9%. Ο κ. Κασουλίδης το 16,3%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12% και το λευκό το 16,9%.

Κασουλίδης – Χριστόφιας

Εκτός από τα δύο, με βάση την έρευνα, κυρίαρχα σενάρια υπάρχει και ένα τρίτο: Είναι η περίπτωση αποκλεισμού από τον δεύτερο γύρο του Προέδρου Παπαδόπουλου και η διεκδίκηση της Προεδρίας από τους κ. Κασουλίδη και Χριστόφια. Σε αυτό το σενάριο, ο κ. Χριστόφιας συγκεντρώνει το 31,6% των ψήφων και ο κ. Κασουλίδης το 28,5%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 23,8% και το λευκό το 16%.

Από τους πολίτες που ψηφίσουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Χριστόφιας συγκεντρώνει το 29,8%, ο κ. Κασουλίδης το 14,5%. Το 16,4% είναι αναποφάσιστοι και το 39,3% θα ρίξει λευκό!

Λύση

Οι Κύπριοι ιεραρχούν το Κυπριακό με ποσοστό της τάξης του 34,5% ως πρώτο θέμα – κριτήριο για την εκλογή Προέδρου. Μόνο το 6,3% ιεραρχεί πρωτίστως την εσωτερική διακυβέρνηση και το 59,2% θεωρεί και τα δύο εξίσου σημαντικά.

• Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προτίμηση του τρόπου διαπραγμάτευσης της λύσης του Κυπριακού. Το 46,89% προτιμά λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω της διαδικασίας που προβλέπει η 8η Ιουλίου, το 25,10% θα ήθελε αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν και το 28,01% απορρίπτει και τη διζωνική και το Σχέδιο Ανάν, προδίδοντας έτσι την ανάγκη παρουσίασης εναλλακτικής πρότασης λύσης.

Το «όχι»

Παρουσιάζει ενδιαφέρον η άποψη εκείνων των πολιτών που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα. Πιο συγκεκριμένα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους που ψήφισαν «όχι». Οι μεν υποστηρικτές του «όχι» στα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ δεν είναι σίγουροι κατά πόσον ο υποψήφιος που προκρίνει το κόμμα τους θα σεβαστεί την ετυμηγορία τους στο δημοψήφισμα, ενώ πολλοί εκ των υποστηρικτών του «όχι» σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αμφισβητούν κατά πόσον ο υποψήφιος του κόμματός τους είναι σε θέση να διαχειριστεί ορθά το «όχι», ώστε να οδηγηθούμε τελικά σε μια «καλή λύση του Κυπριακού και όχι σε διχοτόμηση».


Σχολιάστε εδώ