ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΣΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Το παρόν ΕΣΡ κουβαλάει ένα περίεργο παρελθόν από το 2002. Έκανε σχεδόν πρωταθλητισμό στην έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας, μη κατορθώνοντας να διαπιστώσει αν ο Σ. Κόκκαλης ήλεγχε τον Flash και αν είχε πράγματι οικονομική αυτοτέλεια -όρος «κληρονομιά» από τον νόμο Βενιζέλου- η σύζυγος του Θ. Αθανασούλη την περίοδο που ήταν μέτοχος στο Alter. Ο Σ. Κόκκαλης επέστρεψε στον Flash μετά την κατάρρευση του νόμου για τον «βασικό μέτοχο», ενώ το μοναδικό «όχι» που ειπώθηκε και έτσι δεν εκδόθηκε πιστοποιητικό διαφάνειας στον Άκτωρα, ήταν από τον Ρ. Μορώνη, τον σημερινό πρόεδρο του ΙΟΜ και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Επικρατείας. Αλλά και στο επίπεδο του περιεχομένου το ΕΣΡ χαρακτηρίστηκε από την επιβολή του προστίμου για το φιλί μεταξύ δύο ανδρών στο σίριαλ του Χ. Παπακαλιάτη, την απόφαση για το κλείσιμο του Best, εξαιτίας των «υβριστικών σχολίων» για την Εκκλησία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, Γ. Ψαριανό, αλλά και για το «άνοιξε – κλείσε» του Planet. Στα θετικά της αποτίμησης συγκαταλέγεται η έρευνα που έγινε για τις γραμμές 9011 και τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον Εισαγγελέα, έρευνα που έγινε ύστερα από τις πιέσεις και των δημοσιογράφων.
Είναι πασιφανές πως ορισμένα πρόσωπα του συμβουλίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα λειτουργίας των ΜΜΕ, αλλά και για την εδραίωση της διαπλοκής. Την περίοδο του Κ. Σημίτη και της έκδοσης των πιστοποιητικών διαφάνειας, «για να γίνουν τα έργα», όπως έλεγε και κορυφαίο μέλος του, υπήρξαν πρόσωπα με πρωταγωνιστικό λόγο, τα οποία ήλεγχαν το συμβούλιο. Όλοι εκ των προτέρων ήξεραν πως υπάρχει μια δεδομένη πλειοψηφία 4-3, που εξέδιδε τα πιστοποιητικά διαφάνειας. Επίσης, όλοι θυμούνται πως ήταν μια έντονη περίοδος πιέσεων… Το ΕΣΡ είναι απαραίτητο να παρακολουθήσει τις νέες εξελίξεις. Έχοντας προσωπικό 50 εργαζομένων και πολλούς δικηγόρους, είναι αδιανόητο να χάνει τις δίκες στο ΣτΕ. Αυτό σημαίνει πως δεν γίνεται εκ των προτέρων, πριν από την έκδοση των αποφάσεων, η απαραίτητη νομική δουλειά.
Ο υπουργός Επικρατείας, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το συμβούλιο το επόμενο διάστημα, για να δώσουν μια πολιτική λύση. Ήδη ακούγεται πως θα υπάρξει νομική ρύθμιση για τη θητεία -κάτι σαν μπάλωμα δηλαδή- αλλά ίσως και ένα νέο νομικό πλαίσιο για το ΕΣΡ. Όμως οι άδειες περιμένουν και λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Ο Θ. Ρουσόπουλος κινδυνεύει να παρατείνει για 5η συνεχόμενη χρονιά, μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια θητείας, τη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ χωρίς άδεια.