επί του πιεστηρίου
Και τι δεν ακούσαμε από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Βενιζέλος κήρυξε την επανάστασή του, αν και η τελική επίθεση, η κατάληψη των «χειμερινών ανακτόρων», αναβλήθηκε για την 11η Νοεμβρίου – αλήθεια, δεν έχω ξαναδεί επανάσταση ή πραξικόπημα να αναστέλλεται. Ως τώρα ξέραμε ότι κίνημα που δεν έχει επιβληθεί μέσα σε λίγες ώρες έχει αποτύχει… Έτσι δεν είναι, Ευάγγελε;
Ακούσαμε λοιπόν ότι στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ πήρε το μικρότερο ποσοστό από την ίδρυσή του. Ξέχασαν -εσκεμμένα φυσικά- ότι λίγα δεκαδικά παραπάνω, για την ακρίβεια 38,5%, είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1990, με τον Ανδρέα Παπανδρέου αρχηγό και με όλα τα κορυφαία στελέχη του παρόντα, Γεννηματά, Λαλιώτη, Άκη, Σημίτη, Βάσω, Πάγκαλο, Κακλαμάνη, Αλευρά, Χαραλαμπόπουλο, Πεπονή, Αρσένη κ.ά. Έτσι δεν είναι, Κώστα;
Ξέχασαν ακόμη εκείνη την ιστορία του «Πεντελικού», όπου εκ των έσω πάλι επιχειρήθηκε η ανατροπή του Ανδρέα. Και επικεφαλής τότε ήταν ο Παρασκευάς Αυγερινός, που ήθελε να γίνει Γραμματέας του Κινήματος. Τότε ο Ανδρέας τούς είχε πει το κόμμα είναι δικό μου και το διαλύω και πηγαίνετε να φτιάξετε άλλο…
Από τον παππού στον γιο και από κει στον εγγονό. Συμπτωματικά και το 1965 με την Αποστασία εκδοτικά συμφέροντα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου, το ίδιο έγινε και το «βρώμικο ’89», με στόχο τον Ανδρέα, το ίδιο επαναλαμβάνεται τώρα με τον Γιώργο… Θα πείτε, υπάρχει σύγκριση; Φυσικά όχι στα μεγέθη, αλλά η ουσία δεν διαφέρει…
Στην Κύπρο μού έλεγαν ότι το κλίμα είναι υπέρ του Γιώργου. Περίεργο, αν θυμηθούμε ότι ο Παπανδρέου ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν.
Αυτοί οι 7 καθηγητές που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα μπορούν να μας πουν πότε άλλοτε εξέφρασαν ανάλογη αγωνία;
Άσε που μόλις είδαν το όνομα του Μιχάλη Σταθόπουλου πολλοί τράπηκαν σε φυγή, γιατί θυμήθηκαν ότι ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης που κατάργησε την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες…
Και ένα ερώτημα. Ο κ. Τσουκαλάς μήπως ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων πρόεδρος του Τομέα Εθελοντών με 6.000 ευρώ τον μήνα; Αν ναι, μπορεί να μας πει τι δουλειά έκανε και πότε πήγαινε στα γραφεία του τομέα στον οποίο προήδρευε;
Άκουσα τον Πάρη Κουκουλόπουλο να ζητάει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διασφάλιση της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αρχηγού. Ερώτημα: Στις εκλογές του 2004 υπήρξαν τέτοιες διαδικασίες; Κι αν όχι, γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς από τους σημερινούς πρωτοκλασάτους;
Μέχρι την Κυριακή, «Βήμα», «Νέα» και «Έθνος» έβλεπαν νίκη του Γιώργου και λοιδορούσαν τα γκάλοπ που προέβλεπαν το ανάποδο… Και καλούσαν μάλιστα την Παρασκευή, προ των εκλογών, με τον ίδιο μάλιστα τίτλο, «Δημοψήφισμα», να ψηφίσουν και οι Αριστεροί ΠΑΣΟΚ για να φύγει η Δεξιά. Ο λαός όμως αποφάσισε αλλιώς. Επομένως δεν ηττήθηκε μόνο ο Γιώργος, αλλά και οι εν λόγω εφημερίδες, αφού δεν μπόρεσαν να πείσουν τους αναγνώστες τους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ…
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα ΜΜΕ, κανάλια και εφημερίδες, δεν επηρεάζουν τον κόσμο, την κοινή γνώμη. Αν την επηρέαζαν, τόσους μήνες με τέτοια θύελλα μαστιγώματος της κυβέρνησης, από το πρωί ως το βράδυ, με ομόλογα, φωτιές, πλημμύρες κ.λπ., γιατί δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν τον Καραμανλή; Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ήταν οι μεγαλοεκδότες και τα κανάλια.
Πώς τη μια μέρα το «Βήμα» ζητούσε από τον Γιώργο να παραιτηθεί και την επομένη έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι δικαιούται να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού; Αυτό είναι συνέπεια…
Άμ’ τ’ άλλο… Ξαφνικά ανακάλυψε το «Βήμα» ότι τις αποφάσεις τις παίρνει ο Γιώργος με μια παρέα φίλων του… Καλά, τώρα το ‘μαθε; Δεν ρώταγε τους πολιτικούς συντάκτες της η καλή εφημερίδα; Ξέχασε εκείνα τα… τσιτάτα του Πάγκαλου για τα αμερικανάκια που είχε ο Γιώργος στο υπουργείο Εξωτερικών και ότι μάλιστα στις συσκέψεις δεν μιλούσαν ελληνικά αλλά αμερικάνικα;
Αυτό για να μην είναι κανένας… παραπονούμενος και να ξέρουν οι… φίλοι που θα πάνε να ψηφίσουν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ποια είναι η πραγματικότητα μακριά από κάμερες, μικρόφωνα και παπαγαλάκια…
Τώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατάλαβε ότι πρέπει να ξαναδούν απ’ την αρχή τις θέσεις στα εξωτερικά θέματα και συγκεκριμένα στο Σχέδιο Ανάν, όπου σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (Αρσένης, Λαλιώτης και ένας δυο ακόμη)… Μόνο, Μιχάλη μου, που αν το Σχέδιο Ανάν είχε περάσει, Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπήρχε σήμερα. Και ένα χεράκι για να μπει η ταφόπλακα θα είχατε βάλει κι εσείς…
Μας έκανε πάντως εντύπωση ότι στην επισήμανση του Γιάννη Καλαμίτση, στην εκπομπή της ΝΕΤ των Λυριτζή – Οικονόμου, για το περιβόητο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού πως όλα ξεκίνησαν από τη συμφωνία Γιώργου – Τζεμ για… λείανση των… φρικαλεοτήτων στα βιβλία της Ιστορίας των δύο χωρών, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και επομένως του άθλιου ανθελληνικού βιβλίου! Αυτή άραγε θα είναι η σημαία του… νέου ΠΑΣΟΚ;
Στο ΠΑΣΟΚ τρώγονται για το ποιος θα πάρει την καρέκλα του αρχηγού και ο Καραμανλής δρομολόγησε τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ, τη συντηρητική παράταξη για τα επόμενα χρόνια, βάζοντας 19 νέα παιδιά στη νέα μετεκλογική κυβέρνηση!
Αυτό και μόνο θα έπρεπε να τους είχε ανησυχήσει όλους στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μια από τις λίγες φορές που νέα κυβέρνηση έχει θετική, κυρίως, απήχηση. Ακόμα και τα σχόλια της αντιπολίτευσης ήταν σε χαμηλούς τόνους.
Μένει βέβαια στην πράξη να αποδείξει ότι είναι ικανή να παραγάγει έργο, να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και να προχωρήσει σε τομές και βαθιές αλλαγές που έχει άμεση ανάγκη η χώρα, για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα…