XΡΗΜΑτιστήριο

>Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Σοφοκλέους την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος σε δεκάδες τίτλους δημιούργησε απώλειες δυσανάλογες με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.791,46 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,58%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,36%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,68%, ενώ ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 1,06%. Την επομένη οι επενδυτές επηρεασμένοι από τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος προχώρησαν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.838,51 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,98%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Κοινής Ωφέλειας, Τροφίμων – Ποτών και Τηλεπικοινωνιών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Ασφαλειών, Μέσων Ενημέρωσης και Βιομηχανικών Προϊόντων. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η συναλλακτική συμπεριφορά των περισσότερων τίτλων ήταν απογοητευτική, ενώ η χείρα βοηθείας από τον τραπεζικό κλάδο δεν φάνηκε αρκετή, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.823,04 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,32%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι Πλαστικά Κρήτης και ΑΝΕΚ (ΠΟ), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Βιοσώλ (Κ), Κλωνατέξ (Π) και Alsinco. Την επομένη η εσωτερική εκλογική αστάθεια, σε συνδυασμό με την εξωτερική πετρελαϊκή κρίση, συντήρησε την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.846,08 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,48%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 422,36 εκατομμύρια ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 116 ενισχύθηκαν, 119 υποχώρησαν και 66 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Τα όποια πλεονεκτήματα του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και της αύξησης των κερδών των εισηγμένων εταιρειών κοντεύουν πλέον να καπελωθούν από την αβεβαιότητα των εκλογών, γεγονός που διχάζει τους επενδυτές. Για του λόγου το αληθές τον Αύγουστο η αξία συναλλαγών στο ΧΑ μειώθηκε κατά 29,9%, ενώ η συμμετοχή των ξένων στις μετοχές του FTSE/Athex 20 έπεσε στο 57,77%.

> Ακόμα δεν πήραν τη λαϊκή εντολή και μοιράζουν θέσεις, ενώ τα ονόματα που παρελαύνουν είναι πολλά και προέρχονται από όλα τα «πράσινα» μπλοκ. Στην περίπτωση πάντως που η κάλπη βγάλει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ρωτάμε, ποια η θέση των Παπανδρεϊκών, σχετικά με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ATEbank; Ελπίζουμε να διαφέρει ριζικά από εκείνη των «εκσυγχρονιστών», οι οποίοι το 2002 προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να παραδώσουν τον κρατικά εποπτευόμενο Όμιλο, σε φίλα προσκείμενο τραπεζίτη. Έχουμε συνέχεια…

> Με δεδομένη πλέον τη μείωση κατά 7,7% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας, μόνο πλήρες δεν ήταν το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς μετά από διευκρινίσεις εξαιρέθηκαν οι φόροι υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

> Όταν μέχρι και οι κατά καιρούς «φίλοι», «ομόσταυλοι», «συνεργάτες», της Τράπεζας της Ελλάδας θεωρούν ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι ανέτοιμα να εφαρμόσουν την κοινοτική οδηγία Mifid, τότε οι ευθύνες του κ. Γκαργκάνα είναι δεδομένες και αυταπόδεικτες! Περί KPMG ο λόγος.

> Η μάχη που δίνουν οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες για την πίτα των προμηθειών στα ασφάλιστρα του κλάδου Ζωής αναμένεται σκληρή, ενώ τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ήδη δίνουν και παίρνουν.

> Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αναμενόμενη μετεκλογική σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ θα μπορέσει να εξισορροπήσει τις παροχές που έχουν εξαγγελθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες κινήσεις έφεραν αντίθετα αποτελέσματα τόσο ως προς την πορεία των εισπράξεων όσο και σε αυτήν του πληθωρισμού.


Σχολιάστε εδώ